Slår ring om Barth-Eide

Ap-topp Raymond Johansen mener den amerikanske ambassadøren bommet grovt i sine vurderinger av Espen Barth Eide.

HARDT VÆR: Tidligere USA-ambassadør i Oslo var ikke nådig i karakteristikken av statssekretær Espen Barth Eide (bildet) i interne dokumenter som ble offentliggjort av Wikileaks i dag.
HARDT VÆR: Tidligere USA-ambassadør i Oslo var ikke nådig i karakteristikken av statssekretær Espen Barth Eide (bildet) i interne dokumenter som ble offentliggjort av Wikileaks i dag.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et dokument fra daværende Oslo-ambassadør Benson Whitney 21. juli 2008 hevder han at Espen Barth Eide forsøkte å manipulere sin egen regjering til å sende soldater til Haiti for å styrke sine egne sjanser til en internasjonal toppjobb.

«Ifølge kilder hos norske myndigheter, manipulerte han statsråd Raymond Johansen til å si at Støre støttet et slikt bidrag, når utenriksministeren i realiteten ikke hadde bestemt seg», skriver Whitney i dokumentet, som i dag ble publisert av Wikileaks.

- Stemmer ikke - Dette stemmer ikke i det hele tatt. Både Espen og jeg var opptatt av å styrke Norges bidrag til FN-operasjoner og særlig i Afrika. Vi hadde soldater klare, men så nektet presidenten i Sudan å la dem få komme inn i landet. Da var det aktuelt å sende dem til Haiti. Jeg var selv der og så på forholdene, men soldatene hadde ikke den kompetansen det var behov for, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

Johansen var den gangen statssekretær i Utenrikdepartementet, og er i dag partisekretær i Arbeiderpartiet. Barth Eide var i 2008 statssekretær i Forsvarsdepartementet, men er nå blitt statssekretær i Utenriksdepartementet.

Skivebom «Likevel har svært erfarne diplomater ved ambassaden funnet at det er vanskelig å få ham til å være tydelig på sentrale temaer, og har karakterisert ham som sleip, skriver den tidligere ambassadøren i dokumentet.

- Jeg har vært mange år i UD. Våre diplomater skriver også sine analyser. Mange ganger treffer de spikeren, andre ganger treffer de ikke. Dette er ikke den mest imponerende analysen jeg har sett. Det er rett og slett fullstendig bom, sier Raymond Johansen.

Han skryter tvert i mot av Barth Eide.

- Vi har jobbet mye sammen. Barth Eide er en svært dyktig og dedikert politiker, sier Johansen.

Barth Eide ville ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

IKKE MANIPULERT: Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, avviser på det sterkeste at Barth Eide forsøkte å manipulere ham. Foto: Torbjørn Gønning /Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
IKKE MANIPULERT: Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, avviser på det sterkeste at Barth Eide forsøkte å manipulere ham. Foto: Torbjørn Gønning /Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer