Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO-giganter møkk lei bråket i Ap:

Slår ring om Jonas -
åpner for fire i ledelsen

Mette Nord og Jørn Eggum vil ha slutt på lekkasjer og indre uro i Arbeiderpartiet. LO-toppene ber partiet samle seg bak de tre i toppen, men åpner for endringer på landsmøtet.

BER OM RO: Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesforbundets leder Jørn Eggum maner til ro i Ap. De to LO-toppene ber partiet slå ring om de tre i dagens ledelse. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BER OM RO: Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesforbundets leder Jørn Eggum maner til ro i Ap. De to LO-toppene ber partiet slå ring om de tre i dagens ledelse. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagforbundet og Fellesforbundet er LOs to suverent største forbund. Lederne Mette Nord og Jørn Eggum har begge faste plasser i Ap's sentralstyre. I et større intervju med Dagbladet ser de mektige LO-toppene tilbake på et turbulent og krevende år for partiet.

- Jeg kan beskrive det med ett ord: trist. Jeg blir helt nummen av å tenke på det, sier Eggum.

- Der vi er nå, i forkant av et veldig viktig kommunevalg, vil jeg oppfordre til ro internt. Vi må sette partiet foran oss selv og sørge for å få fram politikken vår, fortsetter han.

TRIO: Kilder i Ap mener forholdet er anstrengt mellom partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
TRIO: Kilder i Ap mener forholdet er anstrengt mellom partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg skjønner det godt dersom våre folk ute i kommunene får en følelse av avmakt når de leser om uroen inne i Oslo. Nå må vi slutte rekkene, tilføyer Nord.

Mistro

Mandag skrev Dagbladet om bekymringen som deles av en rekke kilder i Ap, knyttet til samarbeidet og forholdet mellom partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng.

De peker på at mistro og mistenksomhet preger forholdet mellom de tre i Ap-ledelsen. Bakgrunnen er håndteringen av Giske-saken, som hevdes å ha «ødelagt noe personlig» mellom Støre og Tajik.

- Anonyme kilders behov for igjen å karakterisere vårt samarbeid er uheldig og uriktig, men vil ikke svekke vår besluttsomhet, heter det i tilsvaret som Støre, Tajik og Stenseng har sendt Dagbladet.

«Partiet med Kjersti som partisekretær og Jonas som partileder håndterte dette på en jævla god måte.» Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, om Giske-saken

Eggum sier han har et godt forhold til alle tre.

- De samhandler godt. Jeg går ikke rundt og tenker at dette er en ledelse som ikke drar i samme retning, sier han.

Mye på spill

Fagforbundet og Fellesforbundet er ikke alltid vært samstemte om ett og alt. Men de to store i LO-familien har kommet nærmere hverandre den siste tida.

- Fra vårt ståsted har offentlig sektor framstått som en skjermet virksomhet, mens det blir tøffere og tøffere i det private. Slik er det ikke lenger. Bildet er endret. Det har vært en øyeåpner, sier Eggum.

Nord mener forbundene støter på samme utfordringer. Stikkord er innleie, utenlandsk arbeidskraft, press på tariff- og pensjonsavtaler.

- Det er mye som står på spill ved valget neste år. Skal Arbeiderpartiet beholde makta i kommuner som Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø, må vi løfte i flokk, sier Fagforbundets leder.

- Vi må sette oss selv til siden og samle oss om politikken. Så må det som skjer her inne i Oslo tas internt, fortsetter hun.

Oppgjør

De to LO-profilene mener det er på høy tid å ta et oppgjør med lekkasjer og anonyme kilder.

- Vi har aldri hatt problemer med uenighet i vår bevegelse. Men når avgjørelsene er tatt og beslutningene gjort, så slutter vi rekkene. Vi skal ikke drive med omkamper, intriger og spill, sier Nord.

- Det er helt håpløst å drive politisk arbeid hvis ikke man kan være dønn ærlig med hverandre uten å risikere å lese om interne diskusjoner i avisene. Lekkasjer er helt drepen, tilføyer Eggum.

- Er det noen som har drevet mer med lekkasjer og renkespill enn andre?

- Det er klart at man gjør seg noen tanker, men vi leser jo bare at «kilder sier», framholder Eggum.

- Det er livsfarlig for oss å antyde noe som helst, følger Nord opp.

Åpner for en fjerde

På spørsmål om Jonas Gahr Støre den rette lederen for Ap, svarer Eggum at han gjør en «jævla god jobb».

- Med mindre han selv skulle gå av, er det Jonas som leder oss i kommunevalget neste år.

- Er tilliten like stor til Hadia Tajik og Kjersti Stenseng?

- Ledelsen står seg godt for oss, sier Eggum.

Samtidig understreker han at Ap-ledelsen ikke er like geografisk representativ som den var med Trond Giske som den fjerde i toppen. Derfor mener Fellesforbundets leder at Ap helst bør supplere sin ledelse med en person til.

- INGEN FALSKE ANKLAGER:  Partileder Jonas Gahr Støre møter pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Her sier han, i motsetning til Giske, at han ikke opplever at noen av varslerne har kommet med falske anklager mot den nå suspenderte nestlederen. Video: NTB Scanpix / Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det er veldig arbeidskrevende å drive et parti. For å sikre bredden i partiet mener jeg det bør være fire i toppen etter landsmøtet neste år. Men fram til da skal vi selvsagt styre videre med de tre vi har.

- Ser du geografisk på det, så burde vi hatt en i ledelsen som har de nordlige brillene på seg, fortsetter han.

Kan bli endringer

Arbeiderpartiets vedtekter slår fast at det skal være lik kjønnsbalanse i toppen. Det innebærer at det skal være to kvinner og to menn dersom det er fire i den øverste ledelsen.

I et intervju med NRK i sommer åpnet stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol fra Trøndelag for at hun kunne komme til å si ja dersom hun blir spurt om å bli ny nestleder i partiet. Skjer dette, må enten Stenseng eller Tajik erstattes av en mann.

Mette Nord vil ikke spekulere på hva landsmøtet konkluderer med, men slår fast at alle de tre i ledelsen må finne seg i å kunne bli erstattet.

-Alle er på valg. Det er ingen selvfølge med gjenvalg noe sted. Men vi sier jo heller ikke at det er nødvendig med utskiftinger. Dette får valgkomiteen og landsmøtet ta seg av, sier Nord.

- Dessuten skal de jo svare valgkomiteen selv, på om de i det hele tatt vil fortsette, tilføyer Eggum.

Håper på bedring

Nord sier hun er optimist på vegne av Ap fram mot valget neste år. Den siste uka har flere målinger antydet at partiet kan være på vei ut av det verste uføret.

- Arbeiderpartiet gjorde et ekstremt godt lokalvalg sist. Målet må være å holde stand, sier hun.

Eggum er ikke like optimistisk og sier det skal holde hardt å oppnå like gode resultater som i 2015.

- Men våre medlemmer har ikke gått til høyrepartiene i særlig stor grad. I stedet har mange satt seg i sofaen eller gått til Senterpartiet, Rødt og i mindre grad SV. Til dem vil jeg si: Et sterkt Ap er en forutsetning for et styringsdyktig flertall til venstre i kommunene. For å oppnå det må vi ha ro i rekkene, sier han.

Berømmer Støre

At Giske-saken har etterlatt så dype sår i partiorganisasjonen at det er urealistisk å kreve noe slikt nå, går ikke Eggum og Nord med på.

- Det er helt naturlig at det vil ta tid å legge bak seg denne saken. Trond Giske har vært sentral i partiet veldig lenge. Men nå har vi kommet oss igjennom dette. Partiet med Kjersti som partisekretær og Jonas som partileder håndterte dette på en jævla god måte, sier Eggum.

- Mange har en annen oppfatning. Blant annet er Støre kritisert for håndteringen av saken innledningsvis og for å ha tatt med varslere på møter med Stenseng?

- Selvfølgelig skal man ha rutiner og retningslinjer for håndtering av varslingssaker, men det er nesten umulig å vite omfanget fra første stund. Jeg mener saken ble håndtert på en god måte, i tråd med sentralstyrets fullmakter. Uansett burde kritikk som måtte komme, tas internt og ikke i mediene, tilføyer Nord.