Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår ring om Kaja (16) etter hets: - Selv er jeg blitt kalt for gatetrash og nazihore

Kaja Elise Meløy Yngsdal Hilleren kritiserte Norges innvandringspolitikk og fikk massiv hets. 

SKREMT: Leder i Sosialistisk Ungdom, Andrea Sjøvoll, reagerer sterkt på kommentarene Kaja Elise Meløy Yngsdal Hilleren har mottatt etter et innlegg i Dagbladet. Her under en demonstrasjon i Oslo tidligere i sommer. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SKREMT: Leder i Sosialistisk Ungdom, Andrea Sjøvoll, reagerer sterkt på kommentarene Kaja Elise Meløy Yngsdal Hilleren har mottatt etter et innlegg i Dagbladet. Her under en demonstrasjon i Oslo tidligere i sommer. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et innlegg publisert hos Dagbladet i går, skrev 16 år gamle Kaja Elise Meløy Yngsdal Hilleren et åpent brev til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

«Kjære Sylvi Listhaug. Du er kjempestolt over at vi har den strengeste innvandringspolitikken noensinne. Skal jeg le eller gråte?», åpner hun innlegget.

I etterkant har 16-åringen fått en rekke hetsende meldinger både på meldinger og via Facebook.

- Skremt

Kaja Elise Meløy Yngsdal Hilleren er også aktiv i Sosialistisk Ungdom (SU). Lederen i ungdomspartiet, Andrea Sjøvoll (24), er skremt over tilbakemeldingene 16-åringen har fått.

-Jeg syns rett og slett det er skremmende at man skal måtte få den type hets ved å uttale seg, og at det er regelen heller enn unntaket. Den type trusler og hat mot meninger fra enkeltmennesker har blitt den største trusselen vi har mot ytringsfriheten i Norge, sier hun.

- Det er tøffere å være ung jente, og man er mer utsatt for slik hets. Det er også tøft når man er ung, og det høyner terskelen for hun og andre jenter til å uttrykke seg.

Sjøvoll sier hun tror Yngsdal Hilleren var klar for å få motargumenter etter innlegget. Sjøvoll er tidligere leder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

- Det er én ting, men en annen ting er trusler og kommentarer som går på kjønn, kropp og voldtekt. Det skal man ikke måtte tåle som jente i debatten.

Hun sier selv hun opplever slike kommentarer spesielt på feministiske saker, men også i innvandringsdebatten.

- Man blir fortalt at man er et udugelig menneske. Du møter argumenter som «lille venn, jeg skal fortelle deg litt om verden». Selv er jeg blitt kalt for gatetrash og nazihore. Det er ikke noe hyggelig.

- Uakseptabelt

Det tok ikke mer enn en times tid etter innlegget hadde vært på trykk hos Dagbladet, før 16-åringen fikk de første private henvendelsene, skriver NRK Buskerud.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug var mottakeren av kritikken fra 16-åringen. Listhaug synes ikke noe om meldingene Kaja Elise Meløy Yngsdal Hilleren har fått det siste døgnet.

REAGERER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REAGERER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er fullstendig uakseptabelt at en 16 år gammel jente blir utsatt for trusler og hets fordi hun deltar i politisk debatt. Det er bra med engasjement, og innvandringspolitikk engasjerer sterkt på begge sider, det vet jeg alt om, skriver Listhaug til Dagbladet.

- Når debatten går over i trusler har det imidlertid gått altfor langt, og slikt kan vi ikke akseptere. Jeg håper vi alle klarer å være saklige i innvandrings- og integreringsdebatten, som handler om en av de største utfordringene vi står overfor, skriver hun.

- Ikke overraskende

- Kommentarene er fullstendig uakseptable, men dessverre ikke overraskende slik debattklimaet er i dag, sier Kristin Oudmayer til Dagbladet.

Forfatteren er ansatt i Unicef Norge, som fagansvarlig for prosjektet «Du kan være Den ene», og har mobbing som spesialfelt.

- At man oppsøker offentlig debatt, betyr på ingen måte at man er fritt vilt - og det betyr heller ikke at det er ok at alt av normal folkeskikk opphører når man skal ytre sin uenighet. Mennesker i offentligheten er også mennesker, og det urimelig å forvente at man skal måtte tåle trusler, uthenging og sjikane fordi man velger å ytre seg, sier hun.

Blant meldingene som tikket inn på telefonen til 16-åringen var denne: «Du er 16 år og drar ned til Hellas for å møte immigrantene med sex og miniskjørt?».

- Hetsen mot unge kvinner har oftere en seksuell undertone, spiller på utseende og stereotypiske oppfatninger av kvinner som sårbare, dumme, horete osv. Det gir nok for mange belastningen ved ytre seg en ekstra dimensjon. Det sagt, så er det tøft å oppleve hets og sjikane enten man er mann eller kvinne, sier Oudmayer.

- Mange kvier seg

Leder i Oslo Unge Høyre og bystyrerepresentant for moderpartiet i Oslo, Jenny Clemet von Tetzschner, er for tida samlet med ungdomspartiet på sommerleier på Hove utenfor Arendal.

- Det er helt uakseptabelt at man skal få sånne meldinger. Det er mange som kvier seg for å engasjere seg, og det skjønner jeg hvis dette er det første man skal oppleve, sier hun til Dagbladet.

- Tror du dette gjelder mer for unge og at de kan oppleve mer hets på grunn av alderen?

- Jeg vil ikke spekulere i det. Det er mange i alle aldre som opplever det. Er du ung og fersk kan det selvsagt oppleves verre.

- Det som er positivt er at de færreste opplever det. De syns det er gøy å være med i politikken og skrive leserinnlegg. Jeg tror de fleste får gode tilbakemeldinger for at de engasjerer seg og deltar. For min egen del har de positive tilbakemeldingene motivert meg. Jeg unner alle å få det, også mine politiske motstandere, sier Clemet von Tetzschner.

Hets og trusler

Det innvandringskritiske nettstedet Document.no har kritisert Dagbladet for å la en 16-åring skrive kronikk i Dagbladet, og skriver blant annet: «Men innvandringspolitikk er ikke noen lek for tenåringer som aldri har sett eller møtt noen “slemme” mennesker.»

- Det synes jeg er å undergrave hennes argumenter på grunn av alderen. Det er veldig kult at Dagbladet publiserer kronikker fra 16-åringer. Ungdommens stemmer må høres i alle debatter. Det må uansett bli møtt med saklighet, sier Andrea Sjøvoll i SU.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!