Slår ring om Per og Veronica

SØRUMSAND (Dagbladet): Mens ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud må tilbringe jula i fengsel, har store deler av slekta samlet seg hjemme hos en av Pers fettere. Hele tida har de stått bak og støttet de to drapssiktede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-Vi kjenner oss ikke igjen i bildet som er skapt av dem. I ettertid ser vi at vi kunne bidratt til en mer balansert framstilling, sier Espen Orderud, en av Pers fettere.

Trippeldrapet i kårboligen på Orderud gård har endret hverdagen for hele Orderud-slekta. Mens enkelte har gått langt i å antyde at ekteparet Orderud har noe med drapene å gjøre, står de fleste i slekta på at Per og Veronica er uskyldige. En stille førjulskveld er noen av støttespillerne til ekteparet samlet hjemme hos Pers fetter Lars Martin Orderud og kona Mette.

Siden drapene har de opplevd stor pågang på fra media. Nå har de sagt ja til å møte Dagbladet.

Frykter mediamakt

- Den massive presseomtalen skremte oss alle. Vi ble enige om å holde en lav profil. Men i ettertid har det vist seg at det førte til en ensidig omtale. For å skape balanse, må man være villig til å kjøre fram ansiktet sitt og bli rikskjendis. Det er slik media fungerer. Nå ser vi at vi - ved å stille opp - kanskje kunne ha bidratt til å tegne et mer nyansert bilde, mener Espen Orderud, en annen av Pers fettere.

- Ja, media har makt. Det vet vi nå, når vi ser hvor det bar hen, sier Ann Kristin Orderud.

De tror opinionen ville ha hatt en mer nyansert oppfatning av saken, hvis media hadde dekket saken på en annen måte.

- Vi har aldri ønsket å bli brukt av media. Vi tror og håper på en seriøs og objektiv behandling av saken i lagmannsretten. Men vi er redde den massive forhåndsomtalen har skapt et så sterkt bilde av saken at det kan påvirke retten, sier Espen Orderud.

Et tett nettverk

De som sitter samlet rundt julekakene, er blant Per og Veronicas viktigste støttespillere. Lars Martin og Mette Orderud har nøkkelroller for å få hjulene til å gå rundt på Orderud gård. Deres datter Ann Kristin Orderud passer på en av Veronicas hunder.

Pers fetter Jostein Rønaas sitter i sty ret for Per og Veronicas venner, som forsøker å samle inn penger for å oppklare saken. En tredje av Pers fettere, Espen Orderud og kona Rita Orderud er også aktive støttespillere. Alle besøker de ekteparet jevnlig i fengsel.

- Alle de som virkelig kjenner Per og Veronica, støtter dem, sier Rita Orderud.

Livet snudd opp ned

- Etter å ha lest enkelte aviser, kan man jo begynne å tro at de er skyldige. Men vi har konfrontert dem med våre spørsmål, som hvorfor de ikke fortalte om skyteepisoden lille julaften med en gang. Og vi har fått svar som har styrka vissheten om at de er uskyldige, sier Espen Orderud.

De understreker at støtten ikke skyldes det faktum at ekteparet Orderud er tjukkeste slekta.

- Mange av oss kjente jo de drepte bedre enn Per og Veronica, påpeker Espen Orderud.

Alle de som er samlet for å snakke med Dagbladet, fikk livene snudd opp-ned etter trippeldrapene. Nå har «unntakstilstanden» blitt en slags vane. Rutiner for fengselsbesøk, fangeframstilling og fangetransport har blitt en del av hverdagspraten. Familienavnet deres har blitt synonymt med en drapssak.

Et belastet navn

- Jeg sier ikke navnet mitt hvis jeg ikke må. Det har blitt et belasta navn, innrømmer Mette Orderud.

- Vi har vel aldri vært så åpne mot hverandre og støtta hverandre så mye som nå, sier Mette Orderud.

En tidligere bonde har hovedansvaret for driften av Orderud gård mens sjølfolket sitter i varetekt. Men så og si hver eneste dag trår fetter Lars Martin Orderud til. Også de andre hjelper til på dugnad.

- Det er utrolig viktig for Per og Veronica at de har noe å se fram til. Gårdsdriften er en praktisk støtte som gir dem håp - det er det de lever for nå. De håper og tror at de skal klare å bevise sin uskyld, da må vi også forsøke å bidra med vårt, sier Espen.

Per på gårdsvisitt

Det er ikke så ofte bonden selv får komme til gårds, men senest et par uker før jul var han på Orderud gård for å oppdatere seg og sjekke tilstanden i fjøset. Hver uke får han rapport om driften på gården.

- Ikke en beslutning om driften blir tatt uten at Per er med, understreker Jostein Rønaas.

Per og Veronica får et besøk i uka, og familiemedlemmene bytter på å dra på besøk.

- Dommen kom som et sjokk på Per og Veronica, og de var utrolig langt nede. Men det er godt å se hvordan kamplysten har våknet igjen. De har fått gnisten tilbake, og vil ta opp kampen for å bevise sin uskyld, sier Espen.

Håper og tror

Familien tror på frikjennelse, men frykter at mistanken likevel vil bli hengende over ekteparet.

- Saken er jo ikke løst. Det er for mange løse tråder. Det bekymrer oss, sier Lars Martin Orderud.

De er bekymret for at ingen ennå er siktet eller tiltalt for se lve drapene. De fire som må møte i Eidsivating lagmannsrett over jul, er «bare» tiltalt for medvirkning til drapene. Familien er bekymret for at saken ikke blir løst.

- Vi har håp og tro om at de nå skal få en rettferdig behandling i lagmannsretten, sier Espen Orderud.

Men i først er det jul, en tid som vil ekstra vanskelig for vennene som sitter i fengsel.

Gruer seg til jul

- Veronica gruer seg til jul. Hun har klamret seg til de daglige rutinene, med skole og trening, men i jula det jo ingen skole. I høytiden blir hun derfor sittende mer innelåst enn normalt, sier Veronica Orderuds advokat, Heidi Ysen.

Veronica Orderud har tatt tre deleksamener siden domfellelsen, og har 1 1/2 år igjen av veterinærstudiene.

- Studiene har holdt henne oppe. Det har normalisert tilværelsen hennes fordi studiene også er en del av livet hennes utenfor murene, sier Ysen.

Også for Per Kristian Orderud har skolen blitt et viktig «fristed» i fengselshverdagen. Han går på datakurs, og har også tatt et kokkekurs for å bli flinkere på kjøkkenet. I tillegg trener han vekter.

Forbereder saken

- Per skal tilbringe sin første jul i fengsel. Vi har søkt om at ekteparet kan få fremstilling i romjula, men politiet har sagt nei av hensyn til kapasitetsproblemer. Men det er utvidede besøkstider, så det skal ikke mangle på besøk i jula, sier Per Kristian Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz.

Schiøtz sier at når odelsgutten først skal sitte i fengsel, så foretrekker han Hamar kretsfengsel.

- Forholdene blir lagt godt til rette i fengselet, sier han.

Den siste tiden har imidlertid mer og mer av ekteparets tid gått med til å forberede den kommende rettssaken. Sammen med sine advokater har de brukt mange dager på å planlegge strategien for saken i lagmannsrettssaken. Og de forsøker å samle styrke til å kjempe det neste slaget, som starter i Eidsiv ating lagmannsrett 14. januar.

STØTTESPILLERE: Deler av Orderud-slekta har helt siden trippeldrapet støttet Per og Veronica Orderud. Fra venstre: Espen Orderud (Pers fetter), Lars Martin Orderud (Pers fetter), Ann Kristin Orderud (Lars Martin og Mettes datter), Jostein Rønaas (Pers fetter), Rita Orderud (Espens kone) og Mette Orderud (Lars Martins kone).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer