Slår russisk båt-alarm

Ine Eriksen Søreide etterlyser svar på hvordan russiske båter i norske havner kontrolleres. Regjeringen viser til Forsvaret, som viser tilbake til regjeringen. - En klar bekymring, sier Eriksen Søreide til Dagbladet.

BEKYMRET: Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener regjeringen må forklare hvordan de holder kontroll på russiske fiskebåter i norske havner. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
BEKYMRET: Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener regjeringen må forklare hvordan de holder kontroll på russiske fiskebåter i norske havner. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som følge av Russlands invasjon av Ukraina har Norge innført et havneforbud mot russerne.

Russiske fartøy får ikke anløpe norske havner. Norge har likevel valgt å spesifisere at russiske fiskefartøy er unntatt dette forbudet.

Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide er bekymret over hva slags kontroll regjeringen faktisk har over russiske fartøy som fortsatt bruker norske havner og norsk hav.

Hun etterlyser en klargjøring fra regjeringen snarest.

- Vi vet at russerne bruker sivile kapasiteter til militære formål. Vi behøver en tydelig klargjøring fra regjeringen på hvilke tiltak som er satt i verk for å sikre at russiske fiskefartøy ikke er utstyrt for militære formål, sier Eriksen Søreide til Dagbladet.

Ping-pong

Nærings- og fiskeridepartementet ber Dagbladet ta kontakt med Forsvarsdepartementet for en kommentar til saken.

Forsvarsdepartementet viser til Forsvarets Operative Hovedkvarter, som igjen viser tilbake til Forsvarsdepartementet.

- For Høyre ligger det en klar bekymring i bunn her. Dette er potensielle virkemidler Russland kan bruke, og vi må vite at regjeringen har kontroll, fortsetter Eriksen Søreide.

Miner og droner

Forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Sjøkrigsskolen har pekt på at russiske fiskefartøy kan «navigere fritt langs norskekysten for spionasje- og etterretningsformål etter behov» og videre at «flere er utstyrt med militær satellitt-, drone- og undervannsteknologi, deriblant med kapasitet til å kappe gassrør i Nordsjøen.

Andre russiske fartøy kan ha miner om bord, og vil på kort varsel kunne minelegge områder som både Forsvaret og Nato avhenger, frykter Holst-Pedersen.

- Når regjeringen insisterer på et unntak fra havneforbudet for russiske fiskefartøy, så må det følge ekstra strenge krav til oppfølging. Foreløpig kan jeg ikke se at fiskeriministeren eller regjeringen for øvrig har sagt noe om ekstra tiltak. Hvis de ikke er på plass, så er det urovekkende og jeg blir veldig overrasket, legger Eriksen Søreide til.

Stat og privat

Det er ikke bare utenrikspolitikk hun kjenner godt - Søreide var også forsvarsminister i starten av Erna Solbergs regjeringstid. Høyre-toppen har tidligere bedt regjeringen om å revurdere sin posisjon på havneforbud for russiske fiskebåter.

- Fordi situasjonen også utvikler seg i negativ retning, mener Høyre det er stadig færre grunner som taler for å unnta fiskefartøy fra dette forbudet, sier hun.

Statssekretær Bent-Joacim Bentzen i Forsvarsdepartementet har tidligere sagt at det «ikke er formålstjenlig å skille mellom russiske statlige og private interesser og aktiviteter når det gjelder vurderinger som har betydning for Norges nasjonale sikkerhet. Det må legges til grunn at dette også gjelder fiskerisektoren».

Eriksen Søreide viser til Bentzens kommentar og påpeker at bekymringen hennes er høyst reell.

- Fiskefartøy er ressurser russerne kan bruke ved en eventuelt tilspisset situasjon med NATO eller Norge. I dag har vi jo for alle praktiske formål ingen diplomatisk forbindelse med Russland heller, og da blir kontroll over disse fartøyene enda viktigere. Regjeringen må komme til Stortinget med svar, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer