AKEVITTVENNER: Stig Bareksten (t.v) og eksredaktør Odd Johan Nelvik ønsker å gjenreise Norge som spritnasjon.
AKEVITTVENNER: Stig Bareksten (t.v) og eksredaktør Odd Johan Nelvik ønsker å gjenreise Norge som spritnasjon.Vis mer

Slår seg på flaska

Eksredaktør Odd Johan Nelvik i Se og Hør har slått seg på flaska og fått seg en ny «baby».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hele startet under villsvinjakt, og fortsatte på et storslått champagneslott i Frankrike. Her møttes jegerne, nå kompisene, Odd Johan Nelvik og Stig Bareksten.

Champagneslott De to begynte å diskutere champagne, men gikk snart over til akevitt. Og jo lystigere laget ble, desto mer opphisset ble de to over erkjennelsen av at all norsk akevitt er eid av svensker.  

Odd Johan Nelvik var sentral i Se og Hør da kjendismagasinet ble startet i 1978, og overtok som sjefredaktør etter «gründeren» Knut Haavik da han valgte å innta en mindre sentral posisjon.

Odd Johan Nelvik satt som sjefredaktør i flere år, helt til Harald Haave overtok som sjefredaktør. Odd Johan Nelvik var også investor og rådgiver i bladet Alfa, som gikk inn tidligere i høst.  

- Litt forbanna - Vi ble vel rett og slitt litt forbanna, og kveldemn endte med en ide om at vi jaggu skulle lage vår egen akevitt. Danskene ble jo hysteriske når utlendinger kjøpte opp deres «Gammel Dansk», og vi konkluderte vel med at vi var de eneste som hadde greid å opparbeide tilnærmet samme sinne, forteller Odd Johan Nelvik (56) til Dagbladet.

De lot champagnen synke litt til, men hadde egentlig allerede der og da blitt enig om at dette skulle de gjøre noe med. Og nå er champagneguttenes «baby» født, og på plass i Vinmonopolets hyller.  

- Akevitten er selve arvesølvet i norsk spritproduksjon, og derfor har vi kalt «barnet» Arvesølvet, forteller Nelvik.

Akevitten er produsert ved Agder Brenneri, som har norsk lisens nummer èn for spritproduksjon i Norge.

Akevitten er ikke tilsatt kunstig farge, men lagret på ferske sherryfat som gir en naturlig gyllen farge. Arvesølvet er også tilsatt lite sukker, og Nelviks håp er at de snart kommer med en akevitt helt uten sukker.  

To typer Eksredaktøren forteller at de til denne jula har laget to typer akevitt. Mest av Arvesølvet, og 1000 nummererte flasker av en akevitt de har kalt Arvesølvets juleakevitt. Og Nelvik sier at han har smakt og smakt, siden mai i år. Og ambisjonene er ikke blitt mindre av mye smaking.  

- Vi skal skape ny norsk brennvinshistorie, sier Odd Johan Nelvik til Dagbladet.  

Eksredaktøren bobler over når han snakker om både champagnen og akevitten. Han snakker om 12 forskjellige kryddersorter, anis, karve, citrus og mange fler. Han er stolt av tilbakemeldinger fra toppkokker som Bent Stansen og Terje Næss.  

- Dette er en akevittrevolusjon, sier han begeistret.

GLADE GUTTER:Etter mange prøvesmakinger er Nelvik og Bareksten nå klar med akevitten.
GLADE GUTTER:Etter mange prøvesmakinger er Nelvik og Bareksten nå klar med akevitten. Vis mer