Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår seg sammen med Facebook-sjefen i tidenes mest ambisiøse romferd. Vil finne liv i det ytre rom

Vil sende mikroromskip til stjernene.

GJENNOMBRUDD: Investor Juri Milnder og Stephen Hawking er blant hovedpersonene da «Breakthrough Starshot» ble lansert i kveld. Foto: / AFP PHOTO / TIMOTHY  A. CLARY / NTB scanpix
GJENNOMBRUDD: Investor Juri Milnder og Stephen Hawking er blant hovedpersonene da «Breakthrough Starshot» ble lansert i kveld. Foto: / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld ble et av de mer ambisiøse og stjernespekkede - på alle mulige måter - romferdene lansert i New York.

Med på laget er blant annet den verdenskjente fysikeren Stephen Hawking, Facebook-gründer Mark Zuckerberg og filantrop og investor Juri Milner.

Planen er en romferd til stjernesystemet Alfa Centauri, solas nærmeste nabo i Melkeveien. Initiativtakerne håper prosjektet skal være en milepæl innenfor romfart mellom stjernene, og at det kan bidra til å finne svar på om det finnes planeter med jordliknende egenskaper i andre galakser.

Kostbart Investoren Yuri Milner blar opp 100 millioner dollar for å finansiere en ferd til solas nabostjerne, Alpha Centauri. Alpha Centauri ligger 4,4 lysår unna jorda, og New York Times har følgende spørsmål om ferden: Kan man fly en Iphone til stjernene?

Planen er nemlig som følgende: å sende en sverm av bitte små romsonder, hver av dem bare noen gram tunge, til nabostjernen.

De bitte små såkalte nanoskipene skal bære små sensorer og kommunikasjonsutstyr og være utstyrt med ultralette lysseil. En kraftig laser plassert på jorda skal «blåse» de små farkostene opp i 20 prosent av lyshastigheten. Dermed kan de nå Alpha Centauri løpet av 20 år, og finne ut om systemet rommer planeter som minner om jorda, skriver NTB.

Ifølge IFLScience ville det tatt 30 000 år å nå Alfa Centauri ved hjelp av vanlig romferd. Prosjektet som ble lansert i dag, har fått navnet Breakthrough Starshot, og de håper at ferden ikke skal vare i mer enn 20 år.

Det er imidlertid langt fram dit. Trolig må milliarder av kroner på bordet og minst 20 år til i prosjektutvikling før sondene kan lette fra jorda. Dermed vil ferden ta 20 år, hvis alt går etter planen. Det vil ta omkring fire år før registreringene når jorda igjen.

- Store utfordringer Prosjektlederen Pete Worden, som tidligere var sjef for NASAs Ames Research Center, innrømmer at utfordringene er store. Han tror likevel at teknologien er lovende nok til å satse på.

På prosjektets hjemmesider skriver initiativtakerne at de håper sondene kan sende tilbake bilder av mulige planeter, og at prosjektet forhåpentligvis kan føre til store framskritt innenfor astronomi.

- Jorda er et vakkert sted, men den vil kanskje ikke vare for alltid. På et eller annet tidspunkt må vi se mot stjernene, sier fysiker Hawking i en uttalelse.

Hovedmannen, russiske Juri Milner, har lyktes godt med sine investeringer i Facebook og det kinesiske smarttelefonselskapet Xiaomi. Han kunngjorde i fjor et annet prosjekt med navnet Breakthrough Listen, som skal lytte etter signaler fra verdensrommet over en tiårsperiode. Også her bidro han med 100 millioner dollar.

Hele Norges coronakart