Slår sex-alarm på Gran Canaria

Cruisere i Maspalomas har så mye sex at sanddynene blir påført miljøskader.

POPULÆR: Stranda og sanddynene i Maspalomas er et yndet reisemål på Gran Canaria. Foto: Eduardo Dieguez / DYDPPA / REX
POPULÆR: Stranda og sanddynene i Maspalomas er et yndet reisemål på Gran Canaria. Foto: Eduardo Dieguez / DYDPPA / REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sanddynene i Maspalomas på Gran Canaria er kjent i de såkalte cruising-miljøene, hvor menn er på jakt etter anonyme sextreff med andre menn.

Fem forskere fra universitetet i Las Palmas på Gran Canaria og Flinders University i Adelaide i Australia, har nå publisert en nedslående studie.

Det melder Canariavisen, som først omtalte saken.

JAGES: Ikke alle likte at paret hadde seg midt på sandstranda. Video: Mediadognews. Vis mer

Studien har fått navnet «Sand, sol, hav og sex», og er publisert i miljøtidsskriftet Journal of Environmental Management.

Der står det at mange såkalte cruisere trekker til sanddynene for å ha sex – og at dette ødelegger miljøet.

YNDET OMRÅDE: Ørkenområdet Dunas de Maspalomas blir ofte brukt til tilfeldig sex. Foto: AP
YNDET OMRÅDE: Ørkenområdet Dunas de Maspalomas blir ofte brukt til tilfeldig sex. Foto: AP Vis mer

Nesten 300 møtepunkter

I 1987 erklærte de kanariske myndighetene at Dunas de Maspalomas, som ligger like ved stranda, er et beskyttet naturområde.

Det er bare lov å bevege seg i oppmerkede områder i reservatet, men cruiserne tar ifølge forskerne ikke hensyn til dette.

Forskerne fant hele 298 sexmøtepunkter fordelt på 5800 kvadratmeter, og de fleste møtepunktene var i områder med tett vegetasjon.

SEXTREFF-FORSKING: Forskerne fant 298 sextreffpunkter på og rundt stranda i Maspalomas. Foto: Journal of Environmental Management
SEXTREFF-FORSKING: Forskerne fant 298 sextreffpunkter på og rundt stranda i Maspalomas. Foto: Journal of Environmental Management Vis mer

Påvirker plantelivet

Videre skriver forskerne at de hyppige sextreffene har en stor påvirkning på sanddynene, dyrene og hele åtte plantearter.

Tre av disse planteartene finnes bare på Kanariøyene.

The Conversation er et debattnettsted for forskere. Der skriver én av forskerne bak studien, professor i kystgeomorfologi, Patrick Hesp ved Flinders University, dette:

- Når planter lider, gjør dyrene og reptiler det også. Sjeldne øgler og endemiske plantearter blir spesielt påvirket. Vi ber ikke om å få en slutt på offentlig sex, men vi vil at folk skal være bevisst på hvilken skade det kan gjøre, skriver han.

NON STOP: En slange overrasket en dame i Vietnam. Vis mer

- Stort og økende

Professoren forteller at før pandemien brøt ut, hadde Kanariøyene opp mot 14 millioner turister i året.

15 prosent av disse var ifølge ham menn som kom til stranda for å ha tilfeldig sex.

- Påvirkningen disse besøkene har, er dessverre stort og økende. Vi har funnet ut at rundt 5800 kvadratmeter av sanddynene har blitt totalforvandlet av folk som søker sex, skriver han.

Han skriver at sigarettstumper og kondomer har blitt et stort problem, i tillegg til at busker og kvister blir flyttet for å lage «reder» til å ha sex i.

- Glassmanet-spisende kanariøgler har dødd etter å ha spist kondomer som ble etterlatt av lystsøkere, skriver han.

Håp i sikte

Professor Hesp avslutter innlegget med å skrive at det finnes håp - hvis myndighetene og de som eier hotellene rundt stranda tar grep og advarer gjester mot skadene cruising påfører miljøet.

Han viser til det store Masdunas-prosjektet som har pågått i to år, hvor myndighetene har hatt store opprydninger i reservatet.

Overfor The Independent sier professor Hesp at det er svært viktig at myndighetene nå følger med på utviklingen i Maspalomas.

- Uansett hvilken menneskelig aktivitet, må populære kystturiststeder nøye overvåke økologi- og erosjonstrender, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer