Slår sine utenlandske koner

Stadig flere danske menn slår sine utenlandske koner. Hver åttende kvinne som kommer til krisesentrene i Danmark, er av utenlandsk opprinnelse, og andelen forsetter å øke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av kvinnene er hentet til Danmark gjennom kontaktbyråer eller av menn som er på ekteskapsreise i utlandet, viser undersøkelsen «Når drømmer og håp blir mareritt» fra de danske krisesentrenes landsorganisasjon LOKK. Den ble foretatt sist sommer.

- Utenlandske kvinner som er gift med danske menn, er voldsomt overrepresentert på krisesentrene. Noe tyder på at en gruppe danske menn har en svært uakseptabelt atferd som også rammer barna i forholdene, sier sekretariatsleder Anne Mau i Lokk.

Svært høy andel

Sommeren 2003 var 80 av de 689 kvinnene som hadde skrevet seg inn på krisesentrene, av thailandsk, russisk eller polsk opprinnelse. Dette er en svært mye høyere andel enn i befolkningen som helhet, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

LOKKs leder Jytte Meinholdt sier at mange av de utenlandske kvinnene lider ekstra mye under volden, fordi de ikke har annen sosial kontakt i Danmark enn ektefellen og hans familie og venner. Enkelte menn sørger bevisst for at kvinnene ikke får slik kontakt.

For eksempel ble det oppdaget at en av kvinnene ble holdt innesperret i parets hjem i seks måneder. En annen ble låst inne i en hagebod sammen med sin gamle mor og sine to barn, og ikke sluppet ut igjen før mannen utpå ettermiddagen kom hjem fra arbeidet.

Lærer ikke dansk

I mange tilfelle blir kvinnene også nektet å ta undervisning i dansk. -Mennene er generelt redde for at kvinnene skal bli for danske, og at de skal komme seg ut og få oppleve hva slags liv danske kvinner har, sier Jytte Meinholdt til Ritzau.

På den måten sikrer mannen seg ofte kontroll over sin kone. -Hun kjenner ikke andre enn mannen, ikke engang naboene. Hun snakker ikke språket. Og i hennes hjemland er tilliten til politi og andre myndigheter ofte meget svak, framholder Meinholdt.

Felles for de fleste kvinnene er at de kommer fra svært fattige kår, og drar til Danmark for å tjene penger til familien vel så mye som av kjærlighet til en dansk mann. Men for å få permanent oppholdstillatelse i Danmark, må kvinnene forbli i ekteskapet i minst sju år.

(NTB)