Corona:

Slår skolealarm: - Svært krevende

Rektor mener endringer av sykeregler bør vurderes. - Et stort dilemma, sier FHI-overlege Preben Aavitsland.

REKTOR: Geir Soma er rektor ved Rosseland skule i Rogaland. Foto: Privat
REKTOR: Geir Soma er rektor ved Rosseland skule i Rogaland. Foto: Privat Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Geir Soma er rektor ved Rosseland skule i Rogaland. Han forteller om en utfordrende sykdomssituasjon blant de ansatte, med ti til tolv fravær hver eneste dag over lang tid dette semesteret.

- Det får konsekvenser for undervisningen. Det er vanskelig å få tak i vikarer, siden pågangen er stor i hele regionen, forteller rektoren til Dagbladet.

- Håpløst

Han forklarer at mye av fraværet bunner i milde forkjølelser. Symptomer som ansatte tidligere ikke ville blitt hjemme for, men som nå fører til høye fravær både i skoler, barnehager og på sykehus over hele landet.

Leder i utdanningsforbundet, Steffen Handal, bekrefter at de har fått tilbakemeldinger fra tillitsvalgte på at det er unormalt mye sykefravær i skoler og barnehager for øyeblikket.

- Det er mange steder håpløst å skaffe kvalifiserte vikarer. Flere steder omtaler de tillitsvalgte tilbudet til barn og elever mer som tilsyn og ikke opplæring.

- Må ta en vurdering

Soma utdyper at de heller ikke har lov til å sende elevene hjem for fjernundervisning med syk lærer, og dermed er avhengige av å få satt inn erstattere.

INNLAGTE: Stadig flere blir innlagt med corona og andre luftveissykdommer på norske sykehus. Espen Rostrup Nakstad kaller situasjonen vanskelig. Vis mer

- Nå er det viktig at de som styrer dette må ta vurdering på om det bør være egne regler for de som jobber i skoler og barnehager, sammenliknet med resten av samfunnet. At det er en mulighet å kunne dra småforkjøla på jobb. Erfaringen vår er også at det ikke er på jobb at folk blir smitta, sier Soma.

Handal vil derimot ikke stille seg bak Rosseland-rektorens forslag om en vurdering på om det bør åpnes for egne regler for ansatte i skolen.

- Rektorens utsagn bærer preg av frustrasjon over en svært krevende situasjon. Vi frykter likevel at konsekvensene av det vedkommende foreslår i verste fall kan bli enda mer smitte og sykefravær, sier Handal.

- Det må være opp til helsemyndighetene å vurdere om en eventuell endring rettet spesielt mot ansatte I barnehage og skole kan være et aktuelt tiltak, sier avdelingsdirektør i KS, Trond Kalhagen, til Dagbladet om forslaget.

NAVNELAPP: Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet. Foto: Terje Pedersen / NTB
NAVNELAPP: Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Et stort dilemma

Overlege i FHI, Preben Aavitsland, sier at et viktig tiltak for kommunene og arbeidsgiverne er å legge til rette for at de ansatte kan teste seg.

- Med negativ test behøver man ikke være hjemme til alle symptomene er borte, sier han, og fortsetter:

- Dette er en stor utfordring for barnehagene, skolene og helsetjenesten, og et stort dilemma i håndteringen. Vi ber folk med symptomer om å være hjemme slik at vi unngår smittespredning av mulig corona. Men det bidrar til mer sykefravær, og da rammes disse tjenestene, avslutter Aavitsland.

- Vil være krise

Til Dagbladet har doktorgradsstipendiat i epidemiologi, Anders Skyrud Danielsen, slått et slag for at resten av samfunnet skal ta en ekstra dugnad med hjemmekontor for å holde sykehus og skoler i gang.

- Jeg vil ikke at vi skal tømme sykehus, skoler og barnehager. Vi bør gjøre det vi kan for at de skal kunne gå på jobb. Jeg tror mange kontorer med fordel kunne lagt mer til rette for hjemmekontor for at vi skal kunne komme oss i balanse etter at den akutte fasen av pandemien er over.

Han argumenterer også med at sykehus, skoler og barnehager er arbeidsplasser med gode rutiner for å komme småforkjøla på jobb.

Handal er redd arbeidsmengden de som er friske nok til å dra på jobb påføres.

- Våre medlemmer har stått i dette i lang tid, og jeg frykter coronaslitasjen. Spesielt for skoleledere, lærere og barnehagelærere i områder med høye smittetall har hatt et helt uakseptabelt arbeidspress denne høsten. Det vil være krise hvis ansatte og ledere nå slutter i jobben sin på grunn av uholdbart press over lang tid, sier Handal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer