Slår, sparker og kutter sauene til blods. Slik at du kan kle deg varmt

Sjokkvideo fra Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er dyrevernsorganisasjonen PETA som nå har publisert de oppsiktsvekkende filmopptakene som viser hvordan dyr blir grovt mishandlet under saueklipping.

Opptakene er gjort i skjul på 19 gårdsbruk i Australia - landet som er verdens største eksportør av ull. De brutale videobildene viser hvordan arbeiderne gjentatte ganger slår, sparker og slenger sauene i gulvet. I noen tilfeller bruker de også skarpe gjenstander, og til og med hammer, når de slår. På andre opptak trampes og tråkkes det på hodene til de levende sauene. Av bildene går det klart fram at dyrene begynner å blø av mishandlingen.

I videoen over kan du se noe av behandlingen sauene utsettes for. Dagbladet har valgt å redigere bort de verste bildene, men vi advarer likevel mot svært sterke inntrykk.

Dyrevernorganisasjonen PETA mener sauene blir nektet vann og mat før klippingen for at de skal være lettere å ha med å gjøre. Som en av saueklipperne sier i videoen:

- Tenk deg at noen gikk til angrep på deg etter at du hadde sultet i 24 timer. Du ville ikke hatt mye å stå imot med.

Kartleggingen som PETA har gjort tar også for seg gjestearbeidernes villkår. På de 19 gårdene som ble besøkt var det i alt 70 ansatte, som jobbet på kontrakt for ni arbeidsgivere. Det anslås at gjestearbeiderne må håndtere opp mot fire millioner sauer. Siden saueklipperne blir betalt for volumet de leverer og ikke på timesbasis, kan det være noe av forklaringen på at dyrene blir utsatt for den voldsomme behandlingen.

Videoen ble publisert i går. Landbruksminister Barnaby Joyce beskylder PETA for å være mer opptatt av å oppnå en politisk effekt, framfor en reell etterforskning og utbedring av forholdene, skriver den britiske avisa Daily Mail. Joyce omtaler organisasjonen som ekstremistisk, og ber PETA klargjøre omstendighetene og premissene for opptakene som er gjort mellom august 2013 og mars 2014.

- Det blir en emosjonell respons uten full etterforskning. Og hvorfor har det tatt PETA så lang tid å publisere bildene? Dette gjør ingenting for å bedre forholdene for dyra, sier landbruksministeren.

Geoff Fisken, president i foreningen for Australias ullprodusenter sier at handlingene som nå er kommet fram er uakseptable og umulig å støtte, skriver Stock & Land. Fisken mener bildene ikke er representative for industrien.

- Vi er sikre på at det ikke tegner et bilde av flertallet på 99,9 prosent av saueklipperne. Og de vil reagere med avsky, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer