Slår sprekker i Kristins forklaring

Et nært familiemedlem slår sprekker i drapssiktede Kristin Kirkemos forklaring om våpenleveringen til halvsøsteren Veronica Orderud. Familiemedlemmet fortalte politiet i går at Kristin Kirkemo viste ham to pistoler flere timer etter at hun angivelig skal ha levert våpnene til sin halvsøster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener at nøkkelen til drapsgåten i Sørumsand ligger i det høyst spesielle juleselskapet hos Veronica og Per Kristian Orderud på Orderud gård lille julaften i fjor. Spørsmålet er: Hvem lyver om det som skjedde den kvelden? I dag får ekteparet vite om de blir varetektsfengslet.

I bilen

I et politiavhør på Sørum lensmannskontor klokka 14.00 i går ettermiddag forklarte et vitne, et nært familiemedlem av Kristin Kirkemo, at hun viste ham to pistoler seint om kvelden lille julaften i fjor. Våpnene skal da ha ligget i bilen Kristin Kirkemo ankom i, en BMW.

Dette stemmer ikke med hva Kirkemo har forklart tidligere. Den drapssiktede 26-åringen hevdet i et politiavhør torsdag at hun leverte fra seg våpnene tidligere på kvelden.

- Jeg er kjent med at familiemedlemmets forklaring svekker troverdigheten til Kirkemo, er alt Veronica Orderuds advokat, Frode Sulland, vil si.

Hvor var pistolene?

  • Familiemedlemmet bekrefter at det befant seg to våpen på Orderud gård lille julaften i fjor. Også medsiktede Lars Grønnerød har i politiavhør bekreftet at det var våpen på gården denne kvelden. Veronica og Per Kristian Orderud benekter på det sterkeste at de har sett skytevåpen.
  • Medsiktede Lars Grønnerød hevder han ble sur og dro fra selskapet seint om kvelden. 41-åringen sier han kjørte fra Sørumsand i Kristins BMW etter klokka 23.00. Hvor ble det da av pistolene?

Kristin Kirkemo kom aleine opp til gården på ettermiddagen. Per Kristian Orderud hevder han var i fjøset.

Dermed er det springende punktet hva som ble gjort og sagt da halvsøstrene Veronica og Kristin var sammen.

Ca. klokka 19.00 om kvelden kom andre gjester til gården, blant annet Kristin Kirkemos nære venn og medsiktede, Lars Grønnerød.

Kristin Kirkemos forklaringer i politiavhør har skiftet.

  • Kristin har tidligere nektet for at hun hentet de to illegale 22-kalibrene i Molde, men torsdag rettet hun opp forklaringen sin og erkjente at hun fraktet våpnene fra Molde til Oslo.
  • I politiavhør har hun sagt at hun leverte to pistoler til sin halvsøster i juleselskapet. Hun skal tidligere ha forklart at det var en annen person som kom med pistolene til gården. Men nå - ifølge hennes advokat Tor Kjærvik - erkjenner hun å ha tatt med seg pistolene til gården. Ifølge Kirkemos første forklaringer ble våpnene lagt på låven til ekteparet Orderud. Utpå ettermiddagen skal hun ha hentet pistolene og levert dem til sin halvsøster.

Spor etter skudd

  • Ifølge Kirkemo overleverte hun våpnene ved 18-tida. Rundt dette tidspunktet skal hun ha fiklet med en av pistolene og kommet bort i avtrekkeren slik at ett skudd gikk av. Flere medier opplyste i går at politiet har funnet spor etter skudd.
  • I politiavhøret laget Kirkemo en detaljert skisse av drapsstedet. Hun mener Veronica og Per Kristian Orderud allerede da begynte å snakke om hvordan man skulle ta livet av pensjonistekteparet. Hun hevder også at ekteparet Orderud, eller bare en av dem, laget en tilsvarende skisse i juleselskapet. Forsvarerne stiller spørsmålstegn ved hvordan Kirkemo kan ha husket detaljer fra noe som skjedde for et halvt år siden. De mener at skissen knytter Kristin Kirkemo til drapsstedet.

- Jeg har snakket med etterforskningsledelsen. De avviser at det er funnet skudd-spor, sier Per Kristian Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz.

Kristins alibi

Politiet jobber nå på spreng for å sjekke alibiet til Veronica Orderuds halvsøster natt til 22. mai. Kristin Kirkemo har tidligere hevdet at hun var på utestedet Baronen & Baronessen i Oslo sentrum den aktuelle natta.

- Kristin er ikke sikker på hvor hun var, sier forsvarer Tor Kjærvik til Dagbladet.