Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slår svenske­kongen på flatmark

Retorikkeksperter hyller kong Haralds nyttårstale.

TRADISJON: Kong Harald holder nyttårstalen 2017 på Slottet.
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
TRADISJON: Kong Harald holder nyttårstalen 2017 på Slottet. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg, som har en delvis svensk familie, ser på Carl Gustafs tale hvert år. Og det er ikke tvil: Kong Harald slår svenskekongen på flatmark! sier Kjell Terje Ringdal, førstelektor og retorikkespert ved Høyskolen Kristiania, til Dagbladet.

Hyllet dugnadsånden

Ringdal mener kongen gjorde en god figur i sin årvisse nyttårstale - der han bl.a. trakk fram og hyllet dugnadsånd og frivillighet.

- Han har funnet en form som er elegant og fylt av mening, og som går ut over det å bare ønske god jul og godt nytt år. Svenskekongen må henge i dersom han skal holde følge, sier førstelektoren og sikter til Carl Gustafs tale første juledag.

IMPONERT: Førstelektor og retorikkekspert Kjell Terje Ringdal.
Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
IMPONERT: Førstelektor og retorikkekspert Kjell Terje Ringdal. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

Retorikkeksperten utroper sågar kong Harald til Norges nye nasjonalskald.

- Han går langt ut over hva vi kan forvente av en slik tale. Han beskuer våre liv, er optimistisk og snakker om våre utfordringer, sier Ringdal.

Han påpeker at kongen både startet og avsluttet talen med et sitat fra forfatter Åse-Marie Nesse: «Det går ein stor vilje gjennom verden.»

- Det er et grep vi retorikere kaller «inclusio», forklarer førstelektoren.

- Morsomt

Andreas Birger Johansen, kommunikasjonssjef i kommunikasjons- og designbyrået Halogen, og også ekspert på retorikk, mener det er betimelig at kongen betonet frivillighet og dugnadsånd:

«En eldre dame fra Vegårshei jeg møtte, sa det slik: 'Frivillig arbeid gir en god følelse - da har en ikke taksameteret på.'»

- Det er morsomt at han trakk fram det i en tid da Norges Idrettsforbund til de grader er blitt kritisert for misbruk av sine midler, sier Johansen til Dagbladet.

Kong Harald snakket også om mobbing og personer med psykiske problemer. Det faller i god jord hos Johansen.

- Han er kongen til alle som har gått på trynet, alle som trenger kongen mest, sier retorikkeksperten.

«Anledningstale»

Johansen påpeker også at kongens tale på mange måter er rituell, og har hatt nøyaktig den samme formen i alle år. Men slik skal det også være.

- Den skal ikke forandre verden eller Norge. Den er en seremoniell «anledningstale» som skal være inkluderende og samle folket, sier han.

Når det er sagt, skulle retorikkeksperten ønske at kongens tale inneholdt litt mer «krutt» - som da han for tre år siden snakket om medfølelse med flyktninger, midt under den store flyktningkrisen.

- Jeg kunne ønsket litt mer eksplisitt «edge»; tidligere har han henvendt seg til enkeltgrupper på en mer progressiv måte, sier han.

Johansen legger for øvrig merke til at årets tale var svært abstrakt.

- Det var en nydelig setning, den om at det fins fem millioner måter å være norsk på, men konkret var det ikke.

- Varig inntrykk

Retorikkeksperten påpeker også at talen lyktes i å gjøre varig inntrykk hos tilhørerne.

- Når han snakker om kaffekokere og vaffelstekere, lager han bilder som folk husker. Fra et retorisk ståsted skal også en tale inneholde både de største og de minste perspektivene - som kongens tale gjorde, sier han.

Johansen hyller også kongens folkelige stil.

- Harald er klart mer folkelig enn alle sine forgjengere. Han framstår som autentisk, ekte og norsk, i motsetning til et Hollywood-produkt. Slottet bør ikke leie inn noe mediebyrå med det første, konkluderer Andreas Birger Johansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!