Slår sykepleieralarm: - Skremmende

Lederen i Sykepleierforbundet ber om øyeblikkelige tiltak etter oppsiktsvekkende undersøkelse.

SYKEPLEIERKRISE? Leder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen. Her i sitt hjem i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
SYKEPLEIERKRISE? Leder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen. Her i sitt hjem i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert

Lill Sverresdatter Larsen gjør det klart overfor Dagbladet at sykepleiere i Norge står i ei krise.

- De som jobber i yrket er ekstremt overbelastet. Det har allerede stått i media at de ikke har hatt noen form for gjenåpningsfest. Det skyldes at pandemien fortsatt ikke er over, samtidig som flere får både RS-virus og influensa. Det er også et stort etterslep fra operasjoner som har blitt utsatt under pandemien, sier Larsen til Dagbladet.

Larsen forteller at hun daglig har kontakt med sykepleiere som blir bedt om å påta seg ekstra vakter, like etter at de har jobbet en hel vakt.

- Ei jeg snakka med i går sa at hun får spørsmål om dette hver dag, og at hun i lang tid faktisk jobbet doble skift. Hun får vondt i magen når telefonen ringer, sier Larsen og fortsetter:

- Den siste tida var hun veldig utslitt. For å klare å holde seg i jobben lot hun være å ta de ekstra vaktene, selv om hun fikk vondt av å tenke på at andre sykepleiere dermed havnet i samme situasjon.

Nordlys har tidligere omtalt saken.

Skremmende undersøkelse

Tidsskriftet Sykepleien har nylig gjort en ny undersøkelse over hvor mange sykepleiere som ønsker å slutte i yrket. Larsen beskriver tallene som skremmende høye.

- 72 prosent av sykepleierne ansatt i kommunene har svart at de ønsker å bytte jobb eller slutte i yrket. Det er urovekkende mange og et rekordtall, ut fra tidligere undersøkelser.

Larsen mener at det allerede er mangel på sykepleiere i Norge og at det må iverksettes kortsiktige tiltak for å komme seg gjennom krisa. Hun sier at det må gjøres tiltak straks.

- Vi får ikke dette til slik det er nå. Vi har for øyeblikket rundt 700 intensivsykepleiere i landet som ikke jobber i yrket. En jeg snakket med her forleden byttet over til å jobbe med regnskap, der lønna og arbeidstidene er bedre.

SLAG: Johanne Marie Hemnes hadde sminket seg og gjort seg klar for skolen, da hun plutselig falt om i stua. Foreldrene fant raskt ut at hun hadde fått et slag. Reporter: Sondre Nodland/Jenny Emilie Aas. Video: Jenny Emilie Aas/Dagbladet TV. Vis mer

- En ond spiral

Ifølge Larsen slutter én av fem sykepleiere i løpet av de første åra i helsetjenesten, fordi de føler lønna er for lav.

- Dette kan høres ut som en lønnskamp, men det er det ikke. Sykepleierne i landet er inne i en ond spiral hvor belastningen gjør at flere slutter, og mange sykepleiere blir utmattet av at de ikke blir hørt eller sett. Sykepleierne føler ikke at noen gjør noe.

Hun foreslår flere løsninger for å holde på sykepleierne, og for å få de som har sluttet tilbake i yrket:

- Den første prioriteten vår burde være å gjøre om deltidsstillinger til heltidsstillinger, og bedre lønn for å beholde og mobilisere tilbake de som har slutta. Her må det gjøres tiltak fra arbeidsgivere og politisk hold, avslutter Larsen.

Ifølge forbundslederen er det også en stigende andel av sykemeldinger innen sykepleien, noe de har sett siden 2019. Det mener hun skyldes at sykepleierne blir utsatt for overarbeid.

Kjerkol: - Stort alvor

Dagbladet kontaktet Helse- og omsorgsdepartementet for å høre hva de mener om den nye undersøkelsen.

- Sykepleierne er en svært viktig del av helse- og omsorgstjenesten, og at sju av ti ønsker å bytte jobb eller slutte tar vi på stort alvor, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Hun legger til:

- Vi trenger at disse blir, og vi trenger at flere kommer til. Vi vil slå fast at hele og faste stillinger skal være standarden i helsetjenestene.

SVARER: Ingvild Kjerkol (Ap) svarer Dagbladet på hva hun tenker om den nye undersøkelsen, som viser at 72 prosent av sykepleiere i Norge ønsker å bytte jobb, eller slutte som sykepleier. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SVARER: Ingvild Kjerkol (Ap) svarer Dagbladet på hva hun tenker om den nye undersøkelsen, som viser at 72 prosent av sykepleiere i Norge ønsker å bytte jobb, eller slutte som sykepleier. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Kjerkol sier også at regjeringen har startet å arbeide med en Helsepersonellkommisjon som skal fremme tiltak for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell i helse- og omsorgstjenesten over hele landet.

- Her er sykepleiere en viktig gruppe vi skal ha fokus på. Årsakene til sykepleiermangelen handler blant annet om arbeidsbetingelsene, og tid og rom til å gjøre jobben. Vi trenger gode virkemidler for å sikre nok sykepleiere i tjenesten, særlig i rekrutteringssvake distriktskommuner.

- Dette er grunnleggende for vårt prosjekt i Hurdalsplattformen, avslutter Kjerkol.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer