Kvinnehelse:

Slår tampong-alarm

Dårlig råd tvinger kvinner til å ta potensielt livsfarlige valg, ifølge ny undersøkelse.

TAMPONGER: Svært mange kvinner vet at tamponger ikke skal sitte i for lenge, for det kan være farlig. Men hva hvis man ikke har råd til å kjøpe nye? Illustrasjonsfoto: NTB
TAMPONGER: Svært mange kvinner vet at tamponger ikke skal sitte i for lenge, for det kan være farlig. Men hva hvis man ikke har råd til å kjøpe nye? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Forskere har avdekket en rystende trend hos kvinner som kan få alvorlige følger for helsa.

Det melder den britiske avisa The Independent.

Det er den internasjonale ikke-statlige organisasjonen NGO ActionAid som har gjennomført studien. De jobber for en verden uten fattigdom og urettferdighet.

Brukte tamponger lenger

Etter å ha spurt 2060 voksne, britiske kvinner, fant de noe urovekkende: Rundt fire av ti av dem som hadde dårlig råd, hadde brukt bind eller tamponger lenger enn de skulle.

De fant også ut at rundt åtte prosent av de som slet økonomisk hadde brukt engangsbindene sine flere ganger.

Det å bruke tamponger lenger enn anbefalt, kan føre til toksisk sjokksyndrom, en alvorlig bakterieinfeksjon med stafylokokk- eller streptokokkbakterier. Det skriver Lommelegen.

- Tamponger bør byttes hver tredje til sjette time, og bør ikke sitte inne lenger enn åtte til tolv timer av gangen, sier Ole Petter Hjelle, fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania til nettstedet.

Kan være dødelig

Tilstanden kan i verste fall være dødelig, eller føre til at du må amputere beina. Dagbladet har tidligere skrevet om modellen Lauren Wesser, som ble rammet av «tampongsyken» og måtte amputere begge beina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer