Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår terroralarm i hele verden om USA-pastor brenner Koranen

Politiet i Norge og resten av verden varslet om «stor sannsynlighet» for voldelige angrep. - Liv kan gå tapt, tror Interpol-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Pastor Terry Jones har skapt voldsomme reaksjoner over hele verden etter at han kunngjorde at hans menighet Dove World Outreach Center i Florida på søndag skal arrangere det de kaller «Brenn en koran-dagen» for å markere 11. september.

Nå forbereder både det føderale politiet FBI og politikolleger i andre land seg på mulige konsekvenser om bokbålet med 200 koraner faktisk blir gjennomført ved den amerikanske kirken.

I kveld gikk også USAs utenriksdepartement ut med en global advarsel til amerikanere i utlandet om mulige terroraksjoner, men særlig voldelige demonstrasjoner, i kjølvannet av koranbrenningen.

Hovedpersonen selv har ennå ikke gått med på å stoppe planene til den obskure menigheten, på tross av fordømmelse fra blant andre FN, NATO, Det hvite hus, Storbritannia, kristne ledere og en lang rekke andre samfunnstopper.

Interpol tror faren er stor Interpol sendte i kveld ut en egen melding til alle de 188 medlemslandene der byrået advarer mot «sterk sannsynlighet» for voldelige angrep om den kristne gruppen i Florida brenner koraner på søndag.

- Vi har ikke detaljer om hvilke typer terrorangrep som vil komme etter dette, men det vi vet er at det vil komme tragiske konsekvenser som kan koste mange uskyldige menneskeliv hvis denne koranbrenningen går som planlagt, sier Interpols generalsekretær Ronald Noble ifølge CNN.

Den internasjonale advarselen er initiert av Pakistans innenriksminister Rehman Malik, som ba om bistand for å varsle andre land om det han regner som økt terrorfare.

- En av Interpols primæroppgaver er på forhindre kriminalitet. Siden vi har blitt gjort oppmerksom på en betydelig trussel mot den allmenne sikkerhet, en vurdering vi også deler, er det vår plikt å sørge for at politimyndigheter i hele verden kan gjøre sine tiltak, sier  Noble.

ISLAMHATER: Pastor Terry Jones har skapt furore både hjemme i USA og en rekke andre land etter at han kunngjorde planene om å brenne koraner på årsdagen for terrorangrepene 11. september 2001. Foto: John Raoux / AP / SCANPIX
ISLAMHATER: Pastor Terry Jones har skapt furore både hjemme i USA og en rekke andre land etter at han kunngjorde planene om å brenne koraner på årsdagen for terrorangrepene 11. september 2001. Foto: John Raoux / AP / SCANPIX Vis mer

Interpol-sjefen kommer med kraftig kritikk til pastoren som har tenkt å utløse rabalderet.

- 11. september er en dag der verden burde samles om å doble vår innsats for å forhindre terrorisme. Det er ikke en dag der noen person, særlig ikke en amerikaner, burde gjøre provoserende handlinger som vil hjelpe terroristene med å gjøre 11. september til en rekrutteringsdag og inspirerer andre til å angripe vestlige mål, sier Noble.

- Setter militære i livsfare Tidligere i dag advarte også president Barack Obama i et tv-intervju om at stuntet vil være en «rekrutterings-bonanza» for al-Qaida, og at koranbrenningen vil sette amerikanske liv i fare.

- Jeg håper han forstår at det han foreslår å gjøre er fullstendig på tvers av våre verdier som amerikanere - at dette landet har blitt bygget på religionsfrihet og toleranse. Mer konkret, som øverstkommanderende for USAs militære styrker, vil jeg bare ha ham til å forstå at dette stuntet kan sette våre unge menn og kvinner i uniform som er i Irak og Afghanistan i livsfare, sa Obama.

Han yttrykte sterk frustrasjon over at pastoren hans og noen få titalls støttespillere kan utløse enorme konsekvenser, og viste til tidvis voldelige demonstrasjoner som oppsto allerede av pastorens trussel, før noen koran faktisk er satt fyr på.

Også utenriksminister Hillary Clinton og general David Petraeus har fordømt religionsstuntet.

- Vi har en situasjon der handlinger utført av noen av våre borgere, som riktignok er innenfor ytringsfriheten, kan sette hundretusenvis av liv i fare, borgere som er utstasjonert verden rundt, som utfører oppdrag med muslimske samarbeidspartnere i muslimske land, sa Petraeus ifølge ABC News i dag.

Delte ut flygeblader Mens muslimer i Pakistan protesterte mot bokbålplanen ved å blant annet brenne amerikanske flagg, gikk flere tusen afghanere i dag i demonstrasjonstog mot amerikanske installasjoner, der det blant annet skal ha blitt kastet stein mot militære kjøretøy.

Taliban-opprøere skal ha delt ut flygeblader der de oppfordrer alle muslimer til aksjoner.

PRØVER Å ADVARE: Presset mot Terry Jones økte stadig utover kvelden i dag, her er FBI-agenter på vei ut av pastorens kirke etter et møte. Foto:  PAUL J. RICHARDS / AFP / SCANPIX
PRØVER Å ADVARE: Presset mot Terry Jones økte stadig utover kvelden i dag, her er FBI-agenter på vei ut av pastorens kirke etter et møte. Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP / SCANPIX Vis mer

«Vi må heve stemmene våre, kjempe sammen og gi et kraftig slag mot munnen til de stinkende grisene for å slå dem ned», heter det, ifølge en amerikanske oversettelse, på et propagandaark som ble distribuert i Logar-provinsen.

«Spre denne meldingen til alle. La dem vite at vi må skynde oss, vi har kort tid på å handle og tiden renner ut. Bare Gud vet om vi vil få en ny slik mulighet til å forsvare får religion og Koranen», sto det videre.

Mange muslimske grupper i vestlige land ber  religionsfeller om å besinne seg - fordi koranbrenningen utføres av én mann og en håndfull tilhengere, og ikke er noe uttrykk for kristnes syn på Islam generelt.  Da drapstrusler ble sendt per brev til florida-meingheten, gikk 15 imamer fra Den amerikanske muslimforeningen ut og fordømte truslene.

«DØD OVER AMERIKA»: Også i Kabul ble det holdt demonstrasjoner i dag.
«DØD OVER AMERIKA»: Også i Kabul ble det holdt demonstrasjoner i dag. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling