Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår til mot Ansar al-Islam

Stadig flere amerikanske tropper inntar Nord-Irak. De rykker inn i de sønderbombede områdene mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam kontrollerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da amerikanerne ble nektet å bruke de tyrkiske basene for å åpne den nordlige fronten mot Irak sendte de inn små grupper med elitesoldater i de kurdiske områdene nord i Irak. Gruppene kartla store deler av området, angivelig for å berede grunnen for større amerikanske tropper.

Koalisjonsstyrkene har konsentrert mye av ildgivningen i Irak mot områder som er kontrollert av organisasjoner USA ser på som terrorister i al-Qaida-nettverket.

Mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam har vært under massive rakettangrep fra koalisjonen. Også grupper som har samarbeidet med Ansar al-Islam har blitt angrepet, og rapporter fra området tyder på at angrepene fortsetter med ufrominsket styrke.

Så langt skal minst 100 cruiseraketter ha blitt avfyrt mot de Ansar al-Islam-kontrollerte områdene. Tallet på skadde og drepte er ikke kjent.

I går ble minst 45 drept da koalisjonen angrep landsbyer som den moderate islamistiske gruppa Komala Islami kontrollerer. Komala har tidligere samarbeidet med Krekars gruppe.

Flere soldater på vei

Natt til søndag ble det rapportert om at minst fire transportfly fullastet med amerikanske soldater landet på Bakrajoflyplassen, noen kilometer vest for Suleymaniyah.

En kilde i den kurdiske selvstyreregjeringen som har hovedsete i byen bekreftet overfor nyhetsbyrået AP at det i løpet av natten hadde kommet store mengder tropper, og at de venter flere de neste dagene.

Dette kan tyde på at koalisjonen kan komme til å sette i gang bakkeangrep fra nord i løpet av den kommende uka.

Et politisk spill

Kurdiske kilder hevder overfor nyhetsbyrået AP at USA ikke har nok styrker i området til å starte en offensiv sørover mot Bagdad. Kildene hevder at utplasseringen av soldater i området bare er designet for å berolige tyrkerne.

Tyrkia har allerede begynt å bygge opp tropper ved landets grense mot Irak, og enkelte rapporter har hevdet at Tyrkia allerede har gått inn i Nord-Irak. Dette har bekymret amerikanerne, og de kurdiske kildene mener altså at USA nå plasserer tropper i området for å tøyle tyrkisk nervøsitet.

Kurdisk optimisme

Men de amerikanske troppene blir tatt i mot med åpne armer fra offisielt hold i Kurdistan. Statsministeren i området den kurdiske patriotiske unionen (PUK) regjerer, Barham Salih, vil ikke bekrefte meldingene om amerikanske troppebevegelser i området, men sier at dersom rapportene er riktige er det godt nytt.

- De er velkomne i Irak og de er velkomne i Kurdistan. De er velkomne til å komme hit og hjelpe oss til frihet, sier han til AP. PUK har vært i åpen krig mot Ansar al-Islam i flere år.

Også andre kurdiske ledere er positive til meldingene om at koalisjonen prioriterer nord-Irak som base for angrep på Bagdad.

- Vi kommer ikke til å si nei til noe av det amerikanerne ønsker. Amerika er den sanne frigjører og den eneste som kan fri oss fra dette regimet. Med våre rustne kalashnikover hadde vi ikke klart det på 40 år, sier lederen for de kurdiske sosialdemokratene, Mohammad Haji Mahmoud.

ÅPEN KRIG: Her gjør en kurdisk soldat fra den kurdiske patriotiske unionen (PUK) seg klar til å avfyre en mortar mot Ansar al-Islam-stillinger i nord-Irak. PUK er nå amerikanernes viktigste allierte i området, og koalisjonen bomber områdene som er kontrolelrt av Ansar al-Islam.
LEDEREN FOR ANSAR AL-ISLAM: Norske mulla Krekar leder gruppa som amerikanerne retter skytset mot.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling