Anthony Fauci

Slår tilbake: - Bisart

Amerikanernes fremste smittevernekspert kaller angrepene fra topp-republikanere for «bisarre».

Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 109 000 +795
innlagt199 -13
døde 735 +26
påvist smittet 144 000 000+890.0K
døde 3 060 000 +14.1K
Se mer

Anthony Fauci, amerikanernes fremste smittevernekspert og direktør av National Institute of Allergy and Infectious Diseases, slår tilbake mot flere høytstående republikanere.

USAs tidligere president Donald Trump er blant republikanerne som nylig har langet ut mot Fauci. Hans uttalelser tas ikke opp i Fox News-intervjuet, men det gjør uttalelser fra blant annet topp-republikaneren Lindsey Graham og en av Trumps tidligere rådgivere.

- Hvor bisart er det?

I et nylig intervju med Fox News kalte Peter Navarro, tidligere handelsrådgiver i Det hvite hus, Fauci for «virusets far», mens han kalte Trump «vaksinens far». Navarro skal også ha kalt Fauci for en sosiopat og en løgner, ifølge The Guardian.

I tillegg anklaget Navarro Fauci for å la det kinesiske kommunistpartiet skape viruset, på grunn av hans støtte til Wuhan-laboratoriet, ifølge Fox News.

EKSTAORDINÆRT: Immunolog Antony Fauci gikk igjennom data om vaksineringen mot coronaviruset, og kommenterte det han omtalte var «ekstaordinære» resultater. Video: AP / NTB Vis mer

Laboratoriet har blitt utsatt for konspirasjonsteorier om at viruset ble skapt der, en teori som WHOs ekspertgruppe har stemplet som svært usannsynlig.

- Peter Navarro sier jeg skapte viruset? Hvor bisart er det? Kom igjen, svarer Fauci.

BIDEN: Fauci jobber tett med Biden-administrasjonen. Her avbildet med presidenten i februar. Foto: AP / NTB
BIDEN: Fauci jobber tett med Biden-administrasjonen. Her avbildet med presidenten i februar. Foto: AP / NTB Vis mer

Grenseproblemer

I en rekke twittermeldinger fredag ba senator Graham Fauci om å reise til grensa, og med egne øyne se «det største superspreder-arrangementet i nasjonen». Graham viser her til det store antallet migranter som befinner seg på grensa.

I forrige uke kritiserte også Trumps tidligere stabssjef, Mark Meadows, Fauci for å ikke uttale seg om grenseproblematikken, ifølge The Guardian.

I intervjuet med Fox News kaller Fauci kravet fra Graham for «bisart» og understreker at han ikke har noe å gjøre med grensa.

I februar sa Florida-senator Marco Rubio at Faucis jobb «ikke er å mislede eller skremme oss til å gjøre det rette». Konfrontert med dette, svarer Fauci at han ikke vet hvordan han skal svare «uten å høres fiendtlig ut.»

- Fordi det er jeg ikke. Jeg har mye respekt for senatoren. Jeg prøver ikke å skremme noen. Vi gjør anbefalinger basert på vitenskapelige bevis og data, fordi man vil gi det amerikanske folket informasjonen de trenger for å ta valg.

Trumps angrep

I forrige uke langet Trump ut mot Fauci og en annen ekspert, Deborah Birx. Han jobbet med begge da han var president.

Trump hevdet at Fauci og Birx er to personer som forsøker å fremme seg selv for «å omskrive historien og dekke over for deres dårlige instinkter og mangelfulle anbefalinger, som jeg heldigvis nesten alltid omgjorde».

Trump anklaget Fauci for å ha prøvd å ta æren for vaksineutvikling, og for «å få seg selv til å framstå så bra som mulig».

STIKK: Her får Anthony Fauci Pfizer-vaksina. Video: AP Vis mer

Trumps uttalelse kom etter en CNN-dokumentar om pandemien der Fauci sier at han var sjokkert da Trump i april i fjor ba landets delstater «frigjøre» seg fra ekspertråd om å overholde nedstengingstiltak. Birx sier at hun fikk en «svært ukomfortabel» telefon fra Trump da hun hadde snakket ut offentlig om den raske virusspredningen. Føderale myndigheter ga ikke noe konsistent budskap til folket, og det var den største feilen, sier hun til kanalen.

- Fauci og Birx handlet altfor tregt, og hvis det var opp til dem, ville vi fortsatt ha sittet innesperret i kjellerne våre mens landet lider seg gjennom økonomisk nedgang, sa Trump.

Han kritiserte også Faucis evne til å kaste en baseball og kalte Fauci «kongen av flip-flop-sandaler».

Status vaksinasjon Full oversikt

1 142 793 (21.3%)i Norge har fått dose nr 1
304 512 (5.67%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer