Slår tilbake: - Legger ord i munnen min

Helseminister Bent Høie reagerte sterkt under tirsdagens program av «Debatten» på NRK. Nå forklarer han hvorfor. - Det er rett og slett ikke sant, svarer programleder Fredrik Solvang.

RASER: Bent Høie tok til kraftig motmæle da programleder Fredrik Solvang sa at han hadde snakket med FHI om munnbind-bruk. «Debatten» tirsdag 27. oktober. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tirsdagens program av «Debatten» på NRK snakket programleder Fredrik Solvang om munnbindpåbudet i Oslo som gjelder på kollektivtransport, og innendørs på offentlige steder om man ikke kan holde én meters avstand.

I et spørsmål til byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, sier Solvang at Folkehelseinstituttet de siste månedene ikke har anbefalt bruk av munnbind.

- FHI sier faktisk at det er svakt vitenskapelig grunnlag for å anbefale munnbind, sier Solvang i NRK-programmet.

Det reagerte helseminister Bent Høie på.

- Dette er veldig viktig for meg å understreke, for folk kan få et annet inntrykk når de hørte på deg nå. Folkehelseinstituttet har anbefalt alle de munnbindrådene og reglene i Oslo som gjelder nå, begynner Høie.

- De sier at det er svakt vitenskapelig grunnlag. Jeg snakket med dem i dag, svarer Solvang.

- Fredrik, du kan ikke skape usikkerhet om dette. Dette er alvorlige spørsmål. Folkehelseinstituttet står bak alle munnbindreglene i Oslo. Punktum, sier Høie videre.

- Viktig for meg å gi beskjed

Under onsdagens pressekonferanse stiller Dagbladet spørsmål til Høie om hans reaksjonen til Solvangs kritiske spørsmål.

- Hva var årsaken til at du reagerte som du gjorde?

- Det var ikke at Fredrik stilte kritiske spørsmål om munnbind, for det er jobben hans. Det jeg reagerte på var at måten han framstilte de samtalene han hadde hatt med Folkehelseinstituttet på, det kunne gi et inntrykk av at Folkehelseinstituttet ikke anbefalte bruk av munnbind, forklarer Høie.

- Hva følte du da?

- Jeg følte at vi snakker om viktige ting, og da er det også riktig, og viktig, for meg å gi beskjed så ingen skal tenke at det bare er noe Raymond Johansen har funnet på, sier Høie til Dagbladet.

FORKLARER: Tirsdag 27. oktober refset helseminister Bent Høie NRK-programleder Fredrik Solvang. Nå forklarer han hvorfor. Vis mer

Han understreker at Solvang har rett i at det er varierende kunnskapsgrunnlag for bruk av munnbind, og mener programlederen gjorde rett i å stille spørsmål.

- Men det jeg reagerte på var at han gjorde det på en sånn måte at de som så på programmet kunne få et inntrykk av at Folkehelseinstituttet var uenige i rådene om munnbindbruk. Det var viktig for meg at det ikke ble stående som et inntrykk.

- Tar ikke ansvar

Solvang er imidlertid sterkt uenig i at han skapte dette inntrykket.

- Det er rett og slett ikke sant. Jeg forsøker verken å skape det ene eller det andre inntrykket, sier Solvang til Dagbladet.

Solvang forteller at det er rolleforståelsen han reagerer mest på.

- Det er hans ansvar å skape opplysning rundt de påleggene regjeringen kommer med. Det er hans jobb å overbevise befolkningen om at politikken han fører er riktig. Og det er min jobb som journalist å stille spørsmål ved hans politikk. Jeg er ingen politisk aktør, men stiller spørsmål fordi FHI sier det er et svakt faglig grunnlag for bruk av munnbind, sier han og fortsetter:

- Jeg tar ikke ansvar for inntrykket folk sitter igjen med etter at jeg har stilt helt faktuelle spørsmål.

Programlederen legger imidlertid ikke skjul på at han har forståelse for at Høie ønsket å presisere hvordan Folkehelseinstituttet stiller seg til bruk av munnbind.

- Men det kunne han fått til uten å legge ord i munnen på meg, eller påstå at jeg har sagt ting jeg ikke har.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer