Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Melania Trump

Slår tilbake etter nye plagiatanklager

Melania Trump kaller kritikken mot barnekampanjen for «meningsløs».

FÅR KRITIKK: Førstedame Melania Trump får kritikk for ny barnekampanje. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Førstedame Melania Trump får kritikk for ny barnekampanje. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA førstedame, Melania Trump, lanserte mandag et program som skal fremme barnas sak, med mottoet «Vær best».

Men der førstedamen nok forventet at hun ville slippe så mange kritiske spørsmål for å jobbe for barn, slapp hun ikke unna denne gangen heller.

Det tok nemlig ikke lang tid før hun ble anklaget for plagiat - igjen.

Obama-kopi

Tidligere kongressmedlem John Dingell var raskt ute med å kritisere henne på Twitter. Der publiserte han et bilde som viser at brosjyren for kampanjen er identisk med en av sidene i et hefte som tidligere førstedame Michalle Obama brukte i 2014.

«Foreldre, klikk her for å lese «Talking with Kids about Being Online», et hefte av førstedame Melania Trump og the Federal Trade Commission», sto det på initiativets side, som ligger på Det hvite hus' nettside.

Og dermed haglet plagiatpåstandene.

AVVIST: Donald Trump prøvde forgjeves å ta hånda til kona Melania Trump tirsdag. Video: CNN Vis mer

Endret teksten

Teksten på Det hvite hus' nettside, som i praksis sa at Melania var «medforfatter» av heftet «Talking with Kids about Being Online», ble etter hvert endret, slik at det nå står at den blir «fremmet» av førstedamen, skriver The Guardian.

En talsperson for Det hvite hus bekreftet også at de hadde forandret ordlyden på nettstedet, fordi «det virket som det hersket litt forvirring, så vi ønsket å tydeliggjøre» teksten.

Førstedamen fikk også kritikk for at navnet hun hadde valgt på initiativet, «Be best», liknet i overkant mye på det budskapet Michelle Obama kom med, da hun under et arrangement for kvinners rettigheter i 2016 oppfordret menn til å «Be better» i sin kvinnekamp.

FÅR STØTTE: Donald Trump var til stede da kona Melania holdt tale i forbindelse med barnekampanjen. Foto: NTB scanpix
FÅR STØTTE: Donald Trump var til stede da kona Melania holdt tale i forbindelse med barnekampanjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Meningsløse anklager

Men Melania Trump lot ikke plagiatpåstandene stå uimotsagt.

Tirsdag sendte hennes kommunikasjonsdirektør, Stephanie Grisham, ut en pressemelding, der de slår tilbake mot kritikerne.

«Til tross for å ha gitt utallige medier rikelige med bakgrunnsinformasjon og kommentarer fra FTC, har noen medier valgt å gjøre dagen som var ment til å fremme godhet og positiv innsats for barn, til å i stedet komme med meningsløse anklager mot førstedamen og hennes nye tiltak», heter det i uttalelsen, som ble delt på Twitter.

Målet med programmet til Melania er å inspirere foreldre og andre voksne til å lære barna hvordan de kan bli gode borgere, deriblant ved å være snille og ikke mobbe, holde seg unna narkotika og ta vare på seg selv.

I forkant av lanseringen unngikk pressetalsperson i Det hvite hus, Sarah Sanders, å svare på spørsmål om hvorvidt det var passende for Melania Trump å kjempe mot nettmobbing når hennes ektemann har hatt for vane å fornærme andre på Twitter.

AVSLØRER: Michelle Obama avslører hva som egentlig skjedde da hun fikk en gave av Melania Trump utenfor Det hvite hus. Den noe småpinlige situasjonen fikk flere til å spekulere. Video med tillatelse fra TV 3 / Ellen Show Vis mer

Kopi-anklaget tidligere

Det spilte nok trolig også litt inn at Melania Trump har blitt anklaget for å plagiere sin forgjenger, Michelle Obama, tidligere.

Etter Melanias landsmøtetale i 2016, måtte taleskriveren hennes be om unnskyldning for å ha brukt deler av Michelle Obamas tilsvarende tale i 2008. Det skal ha skjedd etter at Trump hadde uttrykt beundring for Obama overfor taleskriveren.

Over telefonen leste hun (Melania Trump journ.anm.) noen sitater fra Michelle Obamas tale som eksempler.

- Jeg skrev dem ned og inkluderte seinere noen av formuleringene i utkastet som til slutt ble talen, skrev taleskriver Meredith McIver i etterkant.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media