Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår tilbake: Hevder milliardflyet F-35 likevel er bedre enn gamle F-16

Slår tilbake mot kritikken om udugelige evner i nærkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens norske F-16 fly skal erstattes med 52 nye F-35, kjøpt fra USA og Lockheed Martin. Flyene koster 68 milliarder kroner i innkjøp, og ble vedtatt som Norges nye prestisjefly 2008 etter lang og opphetet diskusjon. 

Prestisjeprosjektet fikk en vingeklipp da en testpilot i fjor sommer slaktet det nye superflyets kampegenskaper. Vedkommende hevdet gamle F-16 sto seg bedre i nærkamp. 

I en rapport som ble lekket ble F-35-flyene blant annet beskrevet som «for langsomt til å kunne utmanøvrere et F16-fly i nærkamp». Nå slår en av Forsvarets egne testpiloter tilbake mot kritikken. 

Avviser kritikken Morten Hanche, som nå tester F-35 på vegne av Forsvaret, avviser påstandene om F-35 flopp. Hanche sier derimot at flyet gir piloten nye muligheter i nærkamp. 

-  Til nå har jeg erfart en maskin som lar meg være mer frampå og offensiv enn jeg kunne være i F-16, skriver han i sin blogg på Forsvarsdepartementets egne hjemmesider og legger til:

- Oppsummert er min erfaring så langt at F-35 gjør det enklere å beholde den offensive rollen, og den gir meg flere muligheter til å skyte på motstanderen.

DET FJERDE FLYET: Dette bildet viser det fjerde av Norges i alt 52 jagerfly, midt under produksjon i Texas. Bildet er tatt på Lockheed Martins fabrikk 1. mars 2016. Foto: Lockheed Martin
DET FJERDE FLYET: Dette bildet viser det fjerde av Norges i alt 52 jagerfly, midt under produksjon i Texas. Bildet er tatt på Lockheed Martins fabrikk 1. mars 2016. Foto: Lockheed Martin Vis mer

Det vil koste Norge minst 261 milliarder kroner å kjøpe og drifte den planlagte investeringa, og det er nettopp Forsvarsdepartementet som har ansvaret for innkjøpet. 

Bremser som en bil Den anonyme testpiloten fra i fjor kritiserte blant annet F-35 for å være langsom i akselerasjon og treg i én-til-én situasjoner mot andre jagerfly. Hanche, som altså tester det nye flyet, er uenig.

- F-35 gir meg som flyger langt større evne til å flytte nesen på flyet dit jeg ønsker. F-35 gir meg mye større angrepsvinkel enn det F-16 kan gi, påstår han. 

Utspillet på bloggen slås nå opp i en rekke internasjonale medier, blant annet i CNN og i Daily Mail, og vinkles til å være et angrep på fjorårets nedslående F-35 rapport.

- Jeg kan hive nesa på flyet rundt i en reaktiv manøver, samtidig som jeg bremser opp. Med F-35 kan jeg bremse opp enda hardere enn det som er mulig i en personbil, fortsetter major Hanche. 

Hærsjef Odin Johannessen åpnet i vinter opp for å kjøpe færre F-35 fly for å spare penger, mens Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sa tvert i mot at det var «det siste» han kunne tenke seg. 

Bomber Hanche fortalte Dagbladet allerede i fjor at han mente det var galt å sammenlikne F-16 og F-35 på nærkamp alene.

TESTET VÅPENSYSTEMET: F-35 slapp bomber for første gang under en test i USA for kort tid siden. Foto: NTBscanpix
TESTET VÅPENSYSTEMET: F-35 slapp bomber for første gang under en test i USA for kort tid siden. Foto: NTBscanpix Vis mer

- Jeg tror en luftkamp med F-35 sjelden vil bli avgjort på så korte avstander. Ofte blir den avgjort før vi i det hele tatt kan se hverandre. Nærkamp er ikke like aktuelt som det var før, men vi trenger så klart hele pakka likevel, sier Hanche. 

Flyene skal leveres fortløpende til Norge til og med 2025.