Raymond Johansen:

Slår tilbake i ny corona-bok

I sin nye bok «Gjennom krisa» som lanseres mandag, tar Oslos byrådsleder Raymond Johansen et oppgjør med blant andre Helsedirektoratets Espen Nakstad.

GIR UT BOK: Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Terje Pedersen / NTB
GIR UT BOK: Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kapittelet «Det gjør vi ikke» skriver Johansen om konflikten som oppsto med helsemyndighetene da smittetallene etter sommeren 2020 krøp raskt oppover i hovedstaden, med 200 til 300 smittede i uka.

- Men i pandemiens første høst var 300 smittede på én uke nok til å piske opp en tilspisset politisk situasjon, der helseministeren truet med å innføre statlige tiltak i Oslo dersom byrådet ikke gjorde som han ønsket. At vi endte der, overrasket meg, skriver Johansen.

- Det gjør vi ikke

Byrådslederen beskriver en liste kommunen fikk tilsendt fra Helsedirektoratet 25. september.

- Vi var vant til å motta råd fra Helsedirektoratet, men det de plutselig ga oss nå, opplevde vi som en instruks.

Konsklusjonen til Oslo kommune var «det gjør vi ikke», noe Johansen gjorde ettertrykkelig klart på en pressekonferansen den påfølgende mandagen.

HARDT UT: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innfører flere skjerpende tiltak for Oslo, men innledet pressekonferansen med å gå hardt ut mot helseminister Bent Høie (H). Video: Andersen / Nyløkken Helseth / Rydning / DBTV Vis mer

- Byrådets overordnede ansvar for tiltakene i hovedstaden var tydeligvis kraftig redusert: Vi fikk en helg på oss til å omgjøre en liste fra Helsedirektoratet til politisk fattede vedtak. Alternativet var å bli overstyrt av regjeringen, skriver Johansen.

Johansen legger heller ikke skjul på sin irritasjon over assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstads versjon av hva som foregikk høsten 2020.

Oppgjør med Nakstad

I sin corona-bok «Kode rød» skriver Nakstad at pressekonferansen Johansen holdt mandag 28. september markerte starten på partipolitikk i coronahåndteringen i Norge.

I sin bok tar Johansen et oppgjør med nettopp dette, skriver NRK.

- Espen Rostrup Nakstad så i ettertid ut til å mene at dette var dagen da smitten virkelig bet seg fast i Norge, og at forvirringen hersket etter vår innskjerping av tiltakene.

Johansen tar også opp hvordan en feilsendt epost med en tiltaksliste utarbeidet av Oslo kommune, virkelig fikk fart på det han beskriver som en «gryende konflikt».

- Våre «motparter» i Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet må ha oppfattet den «hemmelige listen» som en styrt lekkasje, og en eskalering av en gryende konflikt, skriver Johansen, og fortsetter:

- Det var vanskelig å forstå Bent Høies reaksjon på noen annen måte. Den ellers ganske sindige helseministeren gikk i hvert fall hardt ut på Søndagsrevyen. Fra utsiden av huset sitt i Stavanger uttrykte Høie en klar forventning om at byrådet raskt fulgte opp Helsedirektoratets anbefalinger. Og gjorde ikke byrådet som Helsedirektoratet sa, ville Høie vurdere å innføre nasjonale tiltak i Oslo, allerede dagen etter.

«Hanekamp»

Videre skriver Johansen at han flere ganger har blitt anklaget for å la det gå politikk i hånderingen av pandemien «ikke minst i forbindelse med at jeg sa «det gjør vi ikke» til Høie og Helsedirektoratet.

- Det er en merkelig anklage. For det må da være åpenbart at vår tids største krise handler om politikk, skriver Johansen.

Striden rundt Johansens «det gjør vi ikke» ble i mediene beskrevet som en hanekamp mellom Høie og ham selv, skriver Johansen i boka.

- Hadde vi latt oss presse til å innføre inngripende tiltak som verken våre fagpersoner eller byrådet støttet, hadde vi gamblet med folks tillit. Da fikk det heller bli hanekamp.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at han ikke har lest Johansens bok, og påpeker at han forholder seg til koronakommisjonens rapport, som etter hans syn «beskriver pandemiåret 2020 på en grundig og gjenkjennelig måte».

- Det tette samarbeidet Helsedirektoratet og FHI har hatt med Oslo kommune i pandemien er også godt beskrevet i min egen bok, «Kode rød». Det har vært et enestående samarbeid - og det pågår fortsatt, sier Nakstad.

Dagbladet har vært i kontakt med Bent Høie for en kommentar, men har foreløpig ikke fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer