Slår tilbake mot anklager

FBI-ransakingen i Donald Trumps Florida-residens Mar-a-Lago ble angivelig basert på opplysninger fra en informant. Trumps svigersønn Jared Kushner avviser på det sterkeste at han var involvert.

INDRE KRETS: Ifølge flere medier spekuleres det i Trump-leiren om det er noen av Donald Trumps nærmeste som lekket informasjon til FBI. Avbildet ekteparet Ivanka Trump og Jared Kushner. Foto: Saul Loeb/AFP/NTB
INDRE KRETS: Ifølge flere medier spekuleres det i Trump-leiren om det er noen av Donald Trumps nærmeste som lekket informasjon til FBI. Avbildet ekteparet Ivanka Trump og Jared Kushner. Foto: Saul Loeb/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var tidligere i august at FBI ransaket Donald Trumps eiendom i Mar-a-Lago, Florida. Ransakingen skal ha skjedd i forbindelse med etterforskningen av esker med graderte dokumenter Trump tok med seg etter at han gikk av som president i fjor.

Totalt beslagla agentene 20 esker med gjenstander, fotoalbum og et håndskrevet notat. I tillegg ble det beslaglagt et dokument som er markert med «Info re: President of France».

Det ble også beslaglagt elleve sett med graderte dokumenter, hvorav noen av dem var markert som topphemmelige.

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, ble ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer

Ville spekulasjoner

I etterkant meldte flere medier, deriblant Newsweek og Axios, at ransakingen skal ha blitt basert på opplysninger en informant skal ha gitt FBI.

Ifølge Newsweek fikk FBI opplysninger fra en informant om hvilke dokumenter som befant seg i Mar-a-Lago, og hvor. FBI-agentene tok seg blant annet inn i Trumps safe.

Det er angivelig bare et knippe av Trumps nærmeste medarbeider som har kjennskap til hvor på eiendommen dokumentene befant seg.

Dette skal ha ført til ville spekulasjoner i Trump-leiren om hvilken av hans nærmeste som har snudd ham ryggen og lekket informasjon til myndighetene, opplyste kilder til Axios.

EKSTRAORDINÆRT: Rådgiver i Civita, Eirik Løkke, kaller spionasje-etterforskningen av Trump for ekstraordinær. Video: Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Har blitt stille

Mary Trump, niesen til den tidligere presidenten, var blant dem som spekulerte i om Trumps svigersønn Jared Kushner, som er gift med dattera Ivanka, kan være den angivelige informanten. I et radiointervju på «The Dean Obeidallah Show» sa hun følgende:

- Vi må starte med å se på hvem som har tilgang til disse tingene. Jeg tror ikke Mark Meadows hadde tilgang til dette, sier Mary Trump ifølge Business Insider, og viser til Donald Trumps tidligere stabssjef.

SPEKULERTE: Mary Trump, niesen til den tidligere presidenten, var blant dem som spekulerte i om Trumps svigersønn Jared Kushner. Foto: Avary Trump via AP
SPEKULERTE: Mary Trump, niesen til den tidligere presidenten, var blant dem som spekulerte i om Trumps svigersønn Jared Kushner. Foto: Avary Trump via AP Vis mer

Hun sier videre at man må se «nøye på hvorfor Jared fikk to milliarder dollar», og refererer til en investering som ble gjort i hans private firma av en fond som drives av kronprinsen av Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman.

- Vi er nødt til å se veldig nøye på hvorfor han har blitt så stille i mange måneder nå, sier Mary Trump, og antyder at Kushner kan ha gjort noe kriminelt.

- Vi må også tenke på hvem som også kan bli involvert i dette og som vil trenge noe så stort som det å angi Donald Trump for selv å komme seg ut av problemene, eller i det minste minske problemene de sitter med, sier hun og fortsetter:

- Og det høres ut som noen som er i Jareds situasjon. Jeg sier ikke at det er Jared, men det kan være ham, sier Mary Trump.

I et intervju med Fox News-profil Megyn Kelly avviser Kushner mistankene på det sterkeste, skriver The Independent.

- Først og fremst stemmer det ikke på noen måte. Men jeg tror det sier mer om den triste tilstanden til mediene, der alt som er besynderlig - spesielt hvis det inkluderer meg - vil media skrive om og lage overskrifter, sier han.

FOTOGRAFERT IGJEN: Barron Trump har blitt fotografert igjen for første gang på over ett år. Video: AP Vis mer

- Ville ikke blitt overrasket

Også Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, tror at den angivelige informanten er en del av Trumps indre sirkel.

- Jeg ville ikke blitt overrasket av å finne ut at det er Jared eller ett av barna hans, sa Cohen nylig til Business Insider.

- Hvem ellers ville hatt kjennskap til safen og det spesifikke innholdet som oppbevares i den? sa han videre.

ADVOKAT: Michael Cohen er Donald Trumps tidligere advokat. Foto: NTB/Alex Wong/Getty Images/AFP
ADVOKAT: Michael Cohen er Donald Trumps tidligere advokat. Foto: NTB/Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer

Cohen jobbet tett sammen med Trump i flere år før han snudde ryggen til sin tidligere sjef under Kongresshøringene i fjor. Der kalte Cohen presidenten for en svindler og bedrager.

I 2018 ble Cohen dømt til tre års fengsel for blant annet skatteunndragelse, svindel med valgkampmidler, for å ha løyet til Kongressen og for å ha utbetalt såkalte hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels for å hindre at hun snakket om sitt angivelige forhold med Trump.

KRANGEL: På morgenen 6. januar skal tidligere president Donald Trump ha hatt en svært opphetet telefonsamtale med daværende visepresident Mike Pence. Video: AP Vis mer

Opptil åtte personer

Mick Mulvaney, som var stabssjefen til tidligere president Donald Trump inntil 2020, anslår at bare seks eller åtte mennesker nær Trump sitter på den type informasjon som angivelig ble lekket til FBI.

Overfor CNN uttalte han nylig at informanten derfor må være en som er «veldig nær» den tidligere presidenten.

STABSSJEF: Mick Mulvaney var stabssjefen til tidligere president Donald Trump. Foto: Oliver Contreras/UPI/Shutterstock
STABSSJEF: Mick Mulvaney var stabssjefen til tidligere president Donald Trump. Foto: Oliver Contreras/UPI/Shutterstock Vis mer

- Dette må være noen som håndterer ting på en daglig basis, noen som visste hvor dokumenter var, så det må være noen veldig nær presidenten. Jeg antar at det sannsynligvis er seks eller åtte personer som har den typen informasjon, sa Mulvaney til kanalen.

- Til og med jeg visste ikke hvor safen var i Mar-a-Lago, og jeg var stabssjefen hans i 15 måneder, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer