Slår tilbake mot Blair

Tony Blair hudflettet Clare Short for påstanden om at britene spionerte på Kofi Annan. Nå slår hun tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i går morges at tidligere utviklingsminister Clare Short sa til BBC radio at britiske etterretningstjenester avlyttet FNs generalsekretær Kofi Annan i tida før invasjonen av Irak.

Short hevder hun har sett utskrifter av Annans telefonsamtaler.

- Uansvarlig

Påstandene hisset opp statsminister Tony Blair, som på sin månedlige pressekonferanse seinere på dagen verken ville bekrefte eller benekte påstandene.

- Jeg kommer ikke til å kommentere arbeidet som gjøres av vår sikkerhetstjeneste, men ikke ta det som en indikasjon på at påstandene til Clare Short er sanne, sa han.

Blair fulgte opp med å kalle Short «dypt uansvarlig». Han mener hun kan kan ha undergravd Storbritannias sikkerhet, og framholdt at landets sikkerhetstjenester opptrer lovlydig. På spørsmål om Short kan bli straffeforfulgt, svarte Blair at han måtte «reflektere over utsagnene hennes».

Også andre framstående Labour-medlemmer kritiserer partifellen Short, blant annet for å ikke ha beviser for påstandene.

- Pompøs distraksjon

Nå slår Clare Short tilbake. I et avisintervju avviser hun at utsagnene hennes kan ha svekket Storbritannias sikkerhet, og kaller Blairs reaksjon for en «pompøs distraksjon».

- Hva kunne han si? Han måtte enten si «Ja, det er sant», ellers måtte han si «Nei, det er ikke sant» - og da ville han løyet. Så han må si noe annet, og derfor går han etter meg, sier Short.

- Det er ingen nasjonale interesser her. Det er absolutt ingen trussel mot sikkerheten at jeg gjør dette kjent for offentligheten, fortsetter hun.

FN reagerer

Avlyttingspåstandene har skapt sterke reaksjoner i FN-systemet.

- Dersom det stemmer at britene har avlyttet generalsekretær Kofi Annans kontor, er det et grovt brudd på så vel regelverk som folkeskikk, sier Annans talsmann Fred Eckhard.

Shorts påstander kom bare èn dag etter at aktoratet trakk tilbake tiltalen mot en oversetter anklaget for å ha lekket et topphemmelig dokument fra USA, der amerikanerne skal ha bedt om britisk støtte til å overvåke medlemmer av FN foran Irak-krigen.

AVLYTTET? FNs generalsekretær Kofi Annan.
- JA: Tidligere minister Clare Short hevder kontoret til Annan ble avlyttet.
VIL IKKE KOMMENTERE: Statsminister Tony Blair gikk Short kraftig i møte i går.