Slår tilbake mot Erna

Ordfører Eva Mariann Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund reagerer på statsminister Erna Solbergs uttalelser til Dagbladet.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert

Onsdag kunngjorde statsminister Erna Solberg at regjeringen har besluttet at 319 kommuner skal gi fra seg vaksinedoser til de 24 hardest rammede kommunene i Norge. Deretter sa hun at hun håper at Ålesund, som må gi fra seg vaksinedoser, har lært ei lekse etter det siste smitteutbruddet.

Ordfører Eva Mariann Vinje Aurdal (Ap) reagerer når hun blir forelagt Solbergs uttalelse.

- Vi har lært, ja. Vi har lært hvor fort en slik situasjon kan oppstå og hvor langt og bredt inn i lokalsamfunnet vårt smitteveiene kan gå, sier Vinje Aurdal til Dagbladet og fortsetter:

- Solberg viser til ett av utbruddene vi har hatt. Er hun ikke klar over at vi har hatt flere parallelle utbrudd? To av skipsverftene i regionen vår er også blitt hardt rammet. R-tallet hos oss har i en periode vært høyere enn i Oslo.

Ordføreren kritiserer den nye vaksinasjonsstrategien.

- Vi er i samme båt, ja. Men de mest sårbare gruppene over hele landet må få vaksine slik at vi kan håndtere nye smitteutbrudd som plutselig kan oppstå, og vi må beskytte våre eldste og syke for å unngå alvorlig sykdom og dødsfall. Først da kan vi snakke om å omfordele.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

Solbergs kommentar

Det var etter pressekonferansen onsdag kveld at Dagbladet spurte statsminister Solberg om hvordan hun vil forklare til kommuner som Ålesund, som nettopp har hatt et stort smitteutbrudd, at de nå skal få omkring 35 prosent færre doser.

- Nå skal vi gjøre en ny vurdering av hvilke kommuner som skal få mer vaksiner, men i kommuner på det sentrale Østlandet og i Oslo, så har man hatt et vedvarende høyt smittetrykk. Dersom vi ikke får god kontroll på smittespredningen der, så vil det bidra til å stanse gjenåpningen av Norge, sa Solberg til Dagbladet og fortsatte:

- Dersom man ikke sørger for at man klarer å slå ned smitten i Oslo, så vil personer i Ålesund få mindre frihet. Vi er i samme båt nå - det skjønner folk fra Sunnmøre også - og da må vi faktisk sørge for å slå ned smittespredningen der hvor den er størst, for å kunne åpne mer opp.

Deretter sa Solberg at hun håper at Ålesund har lært ei lekse.

- I tillegg er det slik at jeg tror at Ålesund vil få god kontroll på smitteutbruddet som de har nå. De har egentlig hatt lite smitte i Ålesund, også får vi håpe at det ene smitteutbruddet har lært dem ei lekse om at smittevernregler må tas på alvor, alle steder, så lenge smitten er til stede.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

- Bekymret

Ordfører Vinje Aurdal forteller til Dagbladet at på grunn av at de ikke har fått flere doser, så har de ikke kommet lenger enn til steg fire i vaksinasjonsrekkefølgen. Det innebærer at man vaksinerer personer i aldersgruppa 65 til 74 år, samt personer med høy risiko for alvorlig covid-19-sykdom.

Vinje Aurdal opplyser at de opplever stor pågang og til dels uro fra dem som venter på å få vaksine. I tillegg, forteller ordføreren, opplyser Ålesund kommune at bare én av tre av dem som jobber på barne- og ungdomsavdelingen, og som fungerer som coronamottak for hele Møre og Romsdal fylke, ennå ikke har fått vaksine.

- Når vi så opplever en pressekonferanse klokka 18 før ei langhelg, uten noen form for forvarsel til kommunene, med beskjed om at Ålesund må gi fra seg enda flere vaksiner, blir jeg som ordfører bekymret, sier ordføreren og fortsetter:

- Utsatte grupper, som eldre med underliggende sykdommer og helsepersonell som står i fremste rekke i coronamottak, kan ikke settes på vent fordi russen på Østlandet blir prioritert.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Forbehold

Regjeringen tar imidlertid to forbehold når det gjelder mer geografisk skjevfordeling: Det skal undersøkes om kommunene som må avgi doser nå har kapasitet til å sette betydelig flere doser i slutten av juli, samt at det skal gjøres nye vurderinger av hvilke kommuner som til slutt får flere doser.

Ålesund kommune må vurdere hvordan de er rustet til å vaksinere betydelig flere personer i slutten av juli.

- Hvordan vi er rustet til å oppskalere i juli, kan jeg ikke svare på nå. Dette må diskuteres og vurderes sammen med administrasjonen og kriseledelsen, sier Vinje Aurdal.

BERGEN: Onsdag ble det kjent at Helse Bergen har påvist åtte nye tilfeller av den indiske virusmutasjonen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det er viktig å ikke få spredning av denne mutasjonen. Vis mer

Gjenåpning

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet er ikke enig i at 319 kommuner nå må gi fra seg vaksinedoser.

- Det er ingen som må gi fra seg vaksiner. Det er snakk om en forskyvning på noen få uker med tanke på når man får vaksiner. Det er også slik at vi har vurdert dette i forhold til de kommunene som har hatt vedvarende høyt smittetrykk over lang tid, som stort sett er østlandskommuner, og hvor det har blitt iverksatt veldig strenge smitteverntiltak, sier Bukholm og fortsetter:

- Store deler av vurderingen handler om hvordan man kan lette på smitteverntiltakene så raskt og så trygt som mulig. Vi vet at disse østlandskommunene i stor grad har vært episenteret for coronaepidemien i Norge, og det vil ha en positiv effekt for kommuner ellers i landet at vi får kontroll på epidemien så fort som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer