Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår tilbake mot Glad

«Provoserende!» «Latterlig!» «Utrolig!» Slik lyder noen av de mildeste reaksjonene fra kvinnelige fagforbundsledere på Karl Glads oppfordring til kvinnene i offentlig sektor om å vise moderasjon ved årets lønnsoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glad mener at store lønnstillegg i offentlig sektor vil skape økt lønnspress, noe som vil ramme lavtlønte kvinner. Men Karl Glads utspill på NHOs tariff-konferanse mandag har bare vakt harme og ser ut til å gå inn i rekken av de velrettede selvskudd som kjennetegner arbeidsgiverorganisasjonen i innspurten foran lønnsoppgjør.
Reaksjonene fra kvinnene i offentlig sektor må tolkes slik at Karl Glad bare får spise sin struts, men at han må slutte å oppføre seg som en.

Fnyser

- Her ser vi at kommunenes konkurranse om sykepleiere omsider utløser mekanismer som kan likne på markedets, og da skal Karl Glad plutselig være en av de første som rykker ut og advarer mot markedskreftene. Latterlig, fnyser lederen i Norsk Sykepleierforbund, Laila Dåvøy.

- Glads utspill er overhodet ikke egnet til å skape besindighet. Snarere bidrar han til å helle bensin på glørne, sier Dåvøy.
Sykepleierforbundet har ennå ikke spikret konkrete krav, men fra alle tariff-konferansene forbundet har holdt rundt om i landet har beskjeden fra medlemmene vært et entydig krav om mer lønn, sier Dåvøy.

- Vi må ha høyere lønn og bedre rekruttering. En ramme på 3,5 prosent som har vært antydet, er ikke nok til å berge helsesektoren fra en rekrutteringskrise.

Truer med streik

Lærerlagets leder, Helga Hjetland, karakteriserer Karl Glads utsagn som «en utrolig uttalelse». Hjetland sier at det ved dette lønnsoppgjøret er kvinnenes tur til å bli prioritert. Hun fastholder tidligere krav om at lærerlagets medlemmer på sikres en begynnerlønn på minst 200000 kroner. Det betyr et tillegg på ca. 10000 kroner. Hjetland sier hennes medlemmer er beredt til å sette makt bak kravene.

- Truer dere med streik allerede?

- Vi peker på den muligheten og vi gjør det med god samvittighet, sier Helga Hjetland.

Innspurt

YS-leder Randi Bjørgen samler i dag sitt sentralstyre til tredje og siste gangs behandling av organisasjonens tariff-politiske dokument. YS vil følge mønsteret fra de siste årene med vekt på god reallønnsutvikling. YS er den hovedorganisasjon som har flest kvinner, 70 prosent, og vil prioritere kravene fra disse gruppene. Men YS ønsker også en forpliktende avtale om etter- og videreutdanning som inneholder mer enn bare prinsipper, sier Randi Bjørgen.

Står på krava

Tove Stangnes leder et av de store forbundene i YS, Norsk Helse- og Sosialforbund, det tidligere hjelpepleierforbundet. Hun er blant dem som reagerer skarpt på Karl Glads uttalelser:

- Glad bør bekymre seg mer for kravmentalitet og mangel på magemål blant mannlige ledere. Hans bekymring for en mulig lønnsvekst i offentlig sektor er ikke egnet til å gjøre oss mer moderate. Det styrker i stedet vår vilje til å stå på krava.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!