Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår tilbake mot Hagen: - Stolt av at Oslo er blitt en flerkulturell by

Byråd Geir Lippestad (Ap) ser ingen grunn til å slå alarm om parallellsamfunn i Oslo - ennå.

SLÅR TILBAKE MOT HAGEN: Advokat og byråd Geir Lippestad slår tilbake mot Carl I. Hagen som slår alarm om parallellsamfunn i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLÅR TILBAKE MOT HAGEN: Advokat og byråd Geir Lippestad slår tilbake mot Carl I. Hagen som slår alarm om parallellsamfunn i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For noen dager siden skrev Dagbladet at tre bydeler har bikket en andel mennesker med innvandrerbakgrunn som er over femti prosent.

Det bekymrer Oslopolitiker Carl I. Hagen (Frp) - som er redd man kan få rene innvandrerbydeler i Oslo på grunn av dårlig integrering.

Byråd for næring, eierskap og mangfold Geir Lippestad (Ap) tar sterk avstand fra uttalelsene til sin politiske motstander.

- Vi har integrering høyt opp på agendaen, men i motsetning til Carl I. Hagen er jeg stolt av at Oslo er blitt en flerkulturell by, og på sikt er dette en stor fordel for Oslo hvis vi får det godt til, sier byråden til Dagbladet.

Finnes ikke ghettoer Han mener det er uheldig at Hagen kategoriserer innvandrere som et problem.  Europarådets «intercultural cities»-rangering at Oslo ligger i toppsjiktet når det gjelder integrering blant over åtti andre storbyer i verden, påpeker Lippestad.

- Forutsetningen han legger til grunn om at Oslo kommune er dårlig på integrering stemmer ikke. Man blir ansett som en av byene som har fått dette til, nettopp fordi man ikke har ghettoer hvor for eksempel sysselsettingsgraden er lavere enn ellers, sier Lippestad.

- Noen vil nok påstå at man har det?

- Sysselsettingsgraden for noen innvandrergrupper er lavere enn majoritetsbefolkningen i noen bydeler i Oslo. Sammenliknet med andre storbyer i Europa er imidlertid avstanden  mellom «ikke sysselsatte»  minoriteter og majoritet svært liten i Oslo.

- Tror du den skeivfordelinga tallene viser kan bli et problem i framtida?

- Ja, hvis vi fortsetter å kategorisere mennesker og ha et "de" og "vi" og noen som ikke "hører hjemme" i byen vår. Vi ser allerede en økende polarisering, og derfor er det så utrolig viktig at vi bruker tiltakene vi har for å gi byen vår et løft, sier Lippestad, og sikter blant annet til framveksten av borgerverngrupper som Odins Soldater.

Misvisende tall Han mener SSB-tallene er med på å få situasjonen til å virke mer skeivfordelt enn den er. Med i statistikk-begrepet «innvandrerbefolkning» regnes både første- og andregenerasjons innvandrere, noe Lippestad mener kan være misvisende.

Les også: - Jeg vil være norsk, Dagbladet

- Når SSB legger fram disse tallene og viser at man bikker over femti prosent regner man både første- og andregenerasjons innvandrere og i mitt hode er det sånn at de som faktisk er født her i landet, er norske. Den reelle prosenten av innvandrere er  ca 19 prosent, sier han.

I forrige uke tok innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mazyar Keshvari, til orde for at man har parallellsamfunn med innvandrere som står utenfor resten av samfunnet i enkelte bydeler i Oslo.

Lippestad er ikke enig i beskrivelsen.

- Så langt mener jeg at det ikke er grunnlag for å si at Oslo har parallellsamfunn som i stor grad lever ved siden av storsamfunnet. I et levende bysamfunn i endring og vekst må vi imidlertid hele tiden arbeide for å motvirke slike eventuelle utviklingstrekk.

Boligprisutvikling forklaringa Allerede har Oslo-politikerne gjort blant annet disse tiltakene for å sørge for bedre integrering i hovedstaden:

• Områdeløft på Tøyen, Søndre Nordstrand og Grorud for å gjennom ulike tiltak sikre gode bomiljøer for alle innbyggere

• Planlegging av eventuelle framtidige asylmottak også på Oslos vestkant.

• Fordeling etter folketall i bydelene av flyktninger som skal bosettes.  
 
• Gratis kjernetid i barnehager i områder hvor barn kan ha spesielle behov for språkutviklingstiltak

• Etablert et kommunalt tverrfaglig organ som skal koordinere integreringsarbeidet som gjøres av lokalsamfunnsaktører og kommunale etater, ikke så veldig ulikt "integreringsetaten" Hagen selv har tatt til orde for tidligere.

Nå jobber Lippestad med en ny integreringsmelding for hovedstaden. Han mener kommunen har lyktes godt med integrering, men understreker et det er vanskelig å gjøre noe med boligprisutviklinga.

Det er nemlig den som er hovedforklaringen til at innvandrere velger å bosette seg i enkelte bydeler, mener han.

- Det kan man vanskelig gjøre noe med politisk hvis vi ikke skal tilbake til regulering av priser. Det ser jeg ikke for meg at er noe jeg vil gå inn for, og det tror jeg heller ikke Hagen ser for seg, sier han.