Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Slår tilbake mot kristenopprør

Kristent magasin beskylder Trump for umoral og brudd på grunnloven. Det liker presidenten dårlig.

I STORMEN: Det blåser rundt USAs president Donald Trump for tiden. Denne uken ble det klart at det blir riksrettsak mot Trump. Foto:  REUTERS/Tom Brenner/NTB Scanpix.
I STORMEN: Det blåser rundt USAs president Donald Trump for tiden. Denne uken ble det klart at det blir riksrettsak mot Trump. Foto: REUTERS/Tom Brenner/NTB Scanpix. Vis mer

Donald Trump blir den tredje amerikanske presidenten som stilles for riksrett i verdenshistorien – men blir neppe dømt.

Til det er det for mange republikanere som støtter ham.

Nå får Trump imidlertid kjeft fra et kristent magasin i USA, noe som tolkes som et første tegn på at støtten han har i det kristenkonservative miljøet kan slå sprekker i forbindelse med riksrettssaken.

Det prominente kristne magasinet Christianity Today tar nå til orde for at Trump burde fjernes fra sin stilling.

«Presidenten i USA prøvde å bruke sin politiske makt til å tvinge en utenlandsk leder til å trakassere og diskreditere en av presidentens politiske motstandere. Det er ikke bare i strid med grunnloven, men også grunnleggende umoralsk», skriver redaktør Mark Galli i en leder.

Ber kristne tenke seg om

Han skriver at magasinet har prøvd å forstå de kristne som støtter Trump, men at det nå er på tide å kalle en spade for en spade.

GIKK HARDT UT: Donald Trump møtte pressen på Det ovale kontor fredag. Der gikk han hardt ut mot riksretts-prosessen mot ham. Video: CNN Vis mer

– Til alle dere evangelister som fortsetter å støtte Trump til tross for hans svarte moralske rulleblad, kan vi si: Husk hvem dere er, og hvem dere tjener, skriver han.

Ikke populært

Uttalelsene er ikke tatt godt imot av Trump selv – som svarer med å lange ut mot magasinet på sin twitterkonto fredag.

– Et venstrevridd magasin, noen vil kalle det progressivt, som har gjort det dårlig og ikke har hatt noe med Billy Grahams familie (grunnlegger av magasinet, journ.anm.) på mange år. Christianity Today vet ikke noen ting om å lese en perfekt transkripsjon av en rutinetelefon, og vil heller ha en venstreradikal ikke-troende – som vil ta både deres religion og våpen – i stedet for Donald Trump som president, tordner Trump på Twitter.

Han skriver videre at ingen andre presidenter har gjort like mye for kristne i USA som ham.

New York Times omtaler manøveren fra det kristenevangelistiske magasinet som det tydeligste eksempelet på mistro blant den kristenkonservative basen mennesker som har støttet Trump.

Det skjer på et av de mest sårbare tidspunktene i Trumps presidentkarriere til nå.

Ingen påvirkning

Det betyr imidlertid neppe noe nevneverdig endring i støtten Trump har hos sine kjernevelgere, da en rekke mer kjente kristne personer fortsetter å støtte Trump, skriver avisa.

USA-ekspert Hilmar Mjelde er enig – og tror ikke avisas holdning vil påvirke støtten til Trump i det hele tatt, verken i riksrettssaken eller i presidentvalget neste år.

– Det vil ikke ha noen effekt. Trump har ekstraordinær sterk støtte i det kristenkonservative USA, spesielt på grasrota. Trump gikk jo uskadd ut fra en feide med selveste paven, sier Mjelde til Dagbladet.

Han påpeker at det ikke er sånn at alle kristne støtter Trump, og at Christianity Today oppfattes som en av de mer moderate stemmene.

Marginal publikasjon

– Dette er en marginal publikasjon i det store medielandskapet. Folk flest følger ikke nyhetsbildet tett, og vil ikke få dette med seg. Og selv om de gjør det, så vet vi fra forskning at folk svært sjelden påvirkes til å endre mening. Partiidentiteten og personkulten rundt Trump veier tyngre, sier Mjelde.

Franklin Graham, sønn til den avdøde TV-evangelisten Billy Graham som grunnla magasinet i 1956, mener hans far ville vært flau over lederen.

– Det kommer ikke til å endre noens syn på Trump. Det er et liberalt element i den evangeliske bevegelsen. Christianity Today representerer dette, sier han til New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media