VOLDTEKTSBØLGE:Justisminister Knut Storberget på besøk hos Kripos-gruppa som jobber med voldtekt. Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX
VOLDTEKTSBØLGE:Justisminister Knut Storberget på besøk hos Kripos-gruppa som jobber med voldtekt. Foto: Terje Bendiksby/SCANPIXVis mer

Slår tilbake mot kritikk

Har fulgt opp tiltakene fra voldtektsutvalget, hevder Storberget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget (Ap) slår kraftig tilbake mot kritikken om manglende tiltak mot voldtektsbølgen.

VG skriver i dag at justisministeren ikke har fulgt opp sentrale tiltak fra voldtektsutvalget.

Les også: Storberget har droppet ni av tolv voldtektstiltak

Da Storberget besøkte voldtektsgruppa ved Kripos i dag, fikk journalistene utdelt et notat som tilbakeviser kritikken.

Der viser departementet til hva som har blitt gjort på de ulike punktene i utvalgets forslag.

Skryteliste
Her er Storbergets skryteliste:

SEPOL: Forslaget er fulgt opp ved at det er etablert en etterforskningsgruppe ved Kripos som skal arbeide med seksualisert vold. Gruppa består i dag av åtte etterforskere, men fra sommeren vil den få fire personer til.

- Det er et mål for regjeringen at flere voldtektssaker oppklares. Ved Kripos har de både etterforsknings- og analyseekspertise, og nå har denne gruppa blitt politiets eget ekspertorgan for bekjempelse av voldtekt, sa Storberget i en pressemelding før møtet.

RÅDGIVNING: Rådgivningskontorene for kriminalitetsofrene er et gratis lavterskeltilbud for personer som har opplevd kriminalitet. Ordningen kan ha særlig betydning for voldtektsofre.

POLITITEAM: Forslaget er fulgt opp med en ordning med familievoldskoordinatorer. Alle politidistriktene skal ha minst en hundreprosents stilling.

Kunnskap
ØKT KOMPETANSE: Departementet mener det er gjort mye for å heve kompetansen i rettsapparatets behandling av voldtektssaker, og viser til veileder i voldtektsetterforskning, kurs og brosjyremateriell ved blant annet helsesentre.

GRATIS HELSEHJELP: Det er innført fritak for egenandel hos lege for personer som er utsatt for vold og seksuelle overgrep.

OPPTAK: Alle distriktene skal ha tekniske muligheter til å foreta politiavhør med opptak av lyd og bilde.

FORSKNING: Det gjennomføres nå fire studier om voldtekt og voldtektsmenn.

SAMTALER: Det er gjennomført forsøksprosjekter med bruk av tilrettelagte samtaler i regi av Konfliktrådet.

SKOLE: Det er laget et ressurshefte og diverse materiale om seksuelle overgrep, til bruk i undervisning i grunnskolen. I handlingsplan for kjønnslikestilling 2014 er det kurs om grensesetting, kropp og seksualitet for jenter og gutter i videregående skole.

Ansetter flere
Bølgen av overfallsvoldtekter har spredd frykt i Oslo. Hittil i år er det anmeldt hele 51 overfallsvoldtekter i hovedstaden.

Politimester Arnstein Gjengedal fortalte i går at Oslo-politiet styrker innsatsen mot voldtektsbølgen.

- Det er slett ikke fritt fram for overgripere. Dette er prioriterte saker som vi tar på alvor, og det er ikke avgitt folk fra sedelighetsavsnittet til 22. juli-enheten. Den har vært skjermet, og vi må sørge for at de får mer ressurser, og vil utlyse ti stillinger og få på plass dette raskt, sa Gjengedal til Dagbladet.

Les også: Slik vil Siv straffe voldtektsforbrytere