Slår tilbake mot «milliardær-sutring» om barnehager

Bjørnar Moxnes gir milliardærbrødrene Adolfsen rett i at Rødt drar stemmer på å angripe kommersielle barnehager.

INGEN NÅDE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror kjøret mot såkalte «velferdsprofitører» er en vinneroppskrift, og vil fortsette å kjøre hardt fram mot høstens valg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN NÅDE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror kjøret mot såkalte «velferdsprofitører» er en vinneroppskrift, og vil fortsette å kjøre hardt fram mot høstens valg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Bjørnar Moxnes vil ikke droppe uttrykket «velferdsprofitører» - selv om milliardærbrødrene Roger og Kristian Adolfsen i et intervju med Dagbladet blant annet forteller at det har gjort deres mor «litt fornærma».

- En velferdsprofitør er en som tar ut profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester. Verre er det ikke, sier Rødt-lederen til Dagbladet.

At flere reagerer på uttrykket fordi de mener det henspiller på krigen og uttrykket «krigsprofitører», mener Moxnes er en avsporing.

- Vi kommer ikke til å slutte med det bare fordi noen milliardærer sutrer. Såpass får de tåle, sier han.

Tror han blir «premiert»

Brødrene Adolfsen fra Andøya i Nordland har blitt milliardærer på blant annet eldreomsorg, asylmottak og barnehager.

De eier Norlandia-kjeden, en av fire store som etter kraftig vekst driver til sammen 600 av Norges 3000 private barnehager. Fram mot valget må de belage seg på jevnt, tungt skyts fra partiet Rødt.

- Kampen mot disse konsernene blir en hovedsak i valgkampen landet rundt, sier Moxnes.

Han tror at Rødt, men også SV, vil bli «premiert» av innbyggerne for sin holdning mot kommersielle barnehager.

- Vi ser at Ap kjenner presset. Senterpartiet har også fattet fornuftige vedtak om profitt i barnehager, og er kraftig på glid i vår retning, sier han.

- Hvor god er saken for Høyre og Fremskrittspartiet?

- En åpenbar tapersak, sier Moxnes.

Enig med Adolfsen

Overraskende nok likner Moxnes' analyse sterkt på Adolfsen-brødrenes, som i intervjuet med Dagbladet sa at Høyre-statsråd Jan Tore Sanner lar seg presse mot venstre i barnehagesaker.

Nylig la Sanner fram et lovforslag om innstramminger overfor private eiere.

- Der har det skjedd noe spennende. Høyre og regjeringa har gitt opp å late som profitt i velferden ikke er noe problem. Når til og med Høyre vil ha tiltak, er det en seier for Rødt, sier Moxnes.

- Da er du faktisk enig med Roger Adolfsen, da, som sier at «Sanner ser at kommunistene trekker stemmer på dette, og begynner å gå mot venstre»?

- Ja, Høyre kjenner jo presset fra folk flest, som er rasende over at deres skattepenger, som skulle gått til barnehager, fyller opp kontoene til Adolfsen-brødrene

- Hvis folk er rasende, hvorfor fortsetter de da å sende barna i private barnehager?

-Det er ikke overetablering av barnehager, og folk må ha barnehageplass, helst så nær der du bor som mulig.