Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Slår tilbake mot påstand om dobbeltsmitte

Å bli smittet av coronaviruset en gang nummer to er lite sannsynlig, men ikke umulig, mener fagpersoner.

TESTER: Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr ser på en spyttprøve på isolatposten på Ullevål sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TESTER: Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr ser på en spyttprøve på isolatposten på Ullevål sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er en teoretisk mulighet for at dette viruset muterer så sterkt at immunforsvaret ikke kan gjenkjenne det, og dermed er det en teoretisk mulighet for å bli smittet to ganger av to forskjellige typer av coronaviruset. Men det er lite sannsynlig. Det er mer sannsynlig at man har gjort en feil i prøvetakingen, sier smitteforsker Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge til Dagbladet.

I februar varslet japanske myndigheter om at en kvinne i 40-åra hadde fått påvist coronaviruset for andre gang. Hun skal ha testet positivt 29. januar, og ble erklært virusfri 6. februar.

Mot slutten av februar kom imidlertid nyheten om at kvinnen på nytt var innlagt med symptomer, og hadde fått påvist coronavirus.

Tidligere har det også blitt rapportert om annengangssmitte i Kina.

- Ekstrem situasjon kan føre til feil

Klein forklarer at kriteriene for at en person kan erklæres frisk er at vedkommende er symptomfri, og i tillegg må gjennomgå to molekylærbiologiske undersøkelser med 24 timers mellomrom.

- Dette er en ekstrem situasjon og prøvene blir tatt på løpende bånd, ofte av folk som ikke er de mest erfarne, og det kan føre til feil. Derfor skal man også ta prøvene to ganger for å fastslå at personen er sykdomsfri. Sannsynligheten for at det er gjort feil er derfor langt høyere enn at personen er smittet to ganger, forteller han og legger til:

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

- De to prøvene krever god kompetanse, og det er da mer sannsynlig at de enkelttilfellene vi har hørt om, der personer har fått påvist smitte etter å ha vært friskmeldt, aldri var friske. De har nok bare vært symptomfrie, før viruset har blusset opp igjen.

- Er det vanlig?

- Ja, det kan skje, og det avhenger veldig av pasienten. Det er hele tida en variasjon i immunsystemet. Det er ikke noe statisk system. Noen utvikler sykdommen og blir så friske, for andre kan sykdomsforløpet variere.

POSITIVE TING: TV-lege Wasim Zahid oppgir fem grunner til optimisme under den pågående coronakrisen. Video: Wasim Zahid Vis mer

- Antar at nesten alle bli immune

Heller ikke lege Harald Dobloug har noe stor tro på at coronaviruset skal smitte personer flere ganger.

- Dette tilfellet med den japanske kvinnen som fikk sykdommen to ganger var mest sannsynlig en misforståelse. Det er flere grunner til at man kan få positiv prøve flere ganger, eksempelvis hvis man finner rester av den første sykdommen når hun ble testet gang nummer to. Enkelt sagt kan man si at prøvene ikke ser om viruset er dødt eller levende, sier lege Harald Dobloug til Dagbladet.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Legen forteller at man antar, basert på data fra liknende virus, at personer som har vært smittet får immunitet.

- Men det er ikke umulig at viruset kan smitte to ganger, for vi er så forskjellige. Og når så mange blir smittet kan det oppstå enkelttilfeller der noen blir smittet en gang nummer to. Men vi antar at nesten alle blir immune.

Ifølge Dobloug er det imidlertid ikke kjent hvor lenge immuniteten vil vedvare.

- De fleste får nok en lang nok immunitet til at man får slått ned pandemier som denne, men det avhenger også av hvor stor endring det er i viruset.

Legen forklarer at for eksempel ved influensaviruset, som er del av en annen virusfamilie enn coronaviruset, så endrer dette viruset seg nok hvert år til at man kan bli syk på nytt.

- Men har du hatt influensa det ene året er det mindre sjanse for å bli syk året etter, fordi kroppen kjenner igjen deler av viruset selv om det har endret seg, og immunforsvaret kan på den måten raskt mobilisere, sier Dobloug.

Ifølge John Hopkins-universitetets overvåkning av coronaviruset er det nå registrert 198 155 bekreftede tilfeller av coronaviruset, og så langt er 81 960 personer erklært friske på verdensbasis.

Hele Norges coronakart