Slår tilbake mot plagiat-anklagen

Alle våre reaksjoner på reisene er 100 prosent ærlige, sier Mayoo Indiran til Dagbladet.

- INGEN KOPI: Mayoo Indiran t.v. og Abubakar «Abu» Hussain avbildet på Gullruten 2021 i Oslo. Foto: Espen Solli / TV 2
- INGEN KOPI: Mayoo Indiran t.v. og Abubakar «Abu» Hussain avbildet på Gullruten 2021 i Oslo. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

I etterkant av at Dagbladet publiserte konfliktsaken mellom TV 2 og det norske produksjonsselskapet Lucky View, har sistnevnte lastet opp en video på sin YouTube-kanal hvor de belyser likhetene mellom seriene «Abu og Mayoos Norge» og «Safari på safari». Lucky View anklaget, på bakgrunn av dette, TV 2 for plagiat.

Nå svarer imidlertid hovedprofilene i TV 2-serien, Abubakar «Abu» Hussain og Mayoo Indiran, på plagiat-anklagen.

- «Abu og Mayoos Norge» er basert på en tematikk jeg har jobbet med siden 2015. Naturlig nok kan dette minne om andre reiseprogrammer med nordmenn som har innvandrerbakgrunn, og som skal bli bedre kjent med Norge, sier Hussain til Dagbladet.

Hussains idéutvikling blir også trukket fram av programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen:

KOPI: Det norske produksjonsselskapet Lucky View synes at TV 2 sitt konsept «Abu og Mayoos Norge» likner i overkant mye på deres egen serie, «Safari på safari» fra 2020. Reporter: Amalie Bernhus Årtun. Video: TV 2 / Lucky View. Vis mer

- Han [Abubakar «Abu» Hussain] ville utsette seg for typisk norske ting som han har fordommer mot. Dette resulterte i en pilot i 2015, som det da ikke ble noe mer av, sa hun til Dagbladet forrige uke.

Mayoo Indiran sier at alle deres reaksjoner på reisene er 100 prosent ærlige, og ikke er planlagt på forhånd.

- Hvis jeg reagerer på en måte som likner måten Safari har reagert på, må jo det bety at vi har gansk lik erfaring og bakgrunn, sier Indiran til Dagbladet.

- Veldig feigt

I forrige uke offentliggjorde Dagbladet Lucky Views anklage om at TV 2 bedriver plagiat. I artikkelen mener produksjonsselskapet at konseptet og premisset i «Abu og Mayoos Norge» ligner i overkant mye på deres egen serie, «Safari på safari» fra 2020.

SKUFFET: Daglig leder og produsent i Lucky View, Christoffer Wæraas Pettersen. Foto: Guro Sommer / Lucky View
SKUFFET: Daglig leder og produsent i Lucky View, Christoffer Wæraas Pettersen. Foto: Guro Sommer / Lucky View Vis mer

Daglig leder og produsent i Lucky View, Christoffer Wæraas Pettersen, mener at likhetene mellom seriene er påfallende, og at han derfor ville gå så langt som å kalle TV 2 feige.

- Vi synes det er veldig feigt at TV 2 har valgt å kopiere fra en liten, uavhengig kanal og at de ikke har tatt kontakt med oss på forhånd, mener Wæraas Pettersen.

Programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, var ikke med på at kanalen hadde hentet inspirasjon til ideen om serien «Abu og Mayoos Norge» fra Lucky View sin produksjon.

- Det er ikke noe nytt at innhold i ulike kanaler kan ha likheter med hverandre. Vi har ikke kopiert dem.

Ikke en original idé

Produsent i Brandpeople og for serien «Abu og Mayoos Norge», Jørn Berge Larsen, sier til Dagbladet at han tar anklagen på største alvor.

- At vi som erfarne produsenter skulle gått til det skrittet og kopiert en YouTube-serie til et lite selskap vi til og med kjenner til, er en anklage vi tar svært alvorlig.

Han legger til:

- Sannheten er at det ofte oppstår like ideer, og her har det gjort det. Vi forstår at Lucky View har lagt ned mye jobb i serien «Safari på safari». Om vi skal være ærlig så tror vi nok at produksjonsselskapet dessverre opplever sin egen idé som mer original enn det den i realiteten er.

Daglig leder og produsent i Lucky View, Christoffer Wæraas Pettersen, slår tilbake.

- Vi har sagt det som er å si om saken, og skal i tida framover vurdere hvilke tiltak vi går videre med.

Har ikke sett «Safari på safari»

Berge Larsen kan fortelle at ingen innad i redaksjonen har sett Lucky View sin serie tidligere.

- Vi har dermed ikke hatt denne serien som en referanse i vår utvikling. I «Abu og Mayoos Norge»-redaksjonen har vi vært veldig klar over at dette ikke er en unik idé.

Han har imidlertid problemer med å forstå hvorfor Hussain og Indiran ikke skal få opptre slik de gjør i sin egen serie.

- Jeg stiller meg også uforstående til at Abu og Mayoo ikke skal få lov til å ha deres naturlige reaksjoner på reisene sine, fordi andre har hatt lignende reaksjoner, sier produsent i Brandpeople og «Abu og Mayoos Norge», Jørn Berge Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer