Kulturprofil tiltalt for ni voldtekter:

Slår tilbake mot politiet: - Ikke ferdig etterforsket

- Saken er på ingen måte avsluttet, sier den tiltalte mannens forsvarer.

TILTALT: Mannen i 40-åra er tiltalt for flere nachspielvoldtekter. Han erkjenner ikke straffskyld. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TILTALT: Mannen i 40-åra er tiltalt for flere nachspielvoldtekter. Han erkjenner ikke straffskyld. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Dagbladet skrev tidligere i dag om en norsk kultur- og utelivsprofil som er tiltalt for ni voldtekter, samt ett tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år. Voldtektene skal ha skjedd gjennom en periode på flere år mellom 2005 og fram til 2014.

Mannen er også tiltalt for å ha brukt det narkotiske stoffet MDMA jevnlig i samme periode som tiltalen gjelder.

Den tiltalte mannen i 40-åra nekter straffskyld.

Ifølge tiltalen skal en av voldtektene ha funnet sted på en festival hvor tiltalte selv jobbet på det aktuelle tidspunktet. Politiet mener han i det aktuelle tilfellet hadde samleie med kvinnen, «som var ute av stand til å motsette seg handlingen fordi hun sov».

Ved samtlige ni tiltalepunkter som omhandler voldtekt mener politiet at kvinnene enten var ruset og/eller sov, og følgelig ute av stand til å motsette seg handlingen.

Flere av voldtektene skal ha skjedd i forbindelse med fester og nachspiel hjemme hos utelivsprofilen, i en leilighet i Oslo og på ulike hoteller i hovedstaden.

Det er tatt ut tiltale for voldtektsbestemmelsen etter straffelovens paragraf 192 i den gamle straffeloven, i tillegg til ett tilfelle av seksuell omgang med en person under 16 år, også dette etter den gamle straffeloven, etter paragraf 196.

Deler av siktelsen og etterforskningen har bygget seg rundt moduskriminalitet. Siden den første anmeldelsen kom allerede i august 2015 har det dukker opp flere og flere saker ettersom politiet har avhørt kvinner.

Slår tilbake mot politiet

Siktelsen mot mannen lød på overgrep mot 13 kvinner, men tiltalen lyder altså på ni tilfeller av voldtekt - i tillegg til ett tilfelle av seksuell omgang med en person under 16 år.

Mannens forsvarer, advokat Elisabeth Myhre, sier til Dagbladet at hennes klient er kjent med tiltalen, og at han ikke erkjenner straffskyld. Hun slår også tilbake mot politiet og påtalemyndigheten, og kritiserer etterforskningen.

- Saken er på ingen måte avsluttet, etterforskningen er fremdeles aktiv og konkrete etterforskingsskritt er under arbeid. Min klient erkjenner fortsatt ikke straffskyld, han kjenner seg ikke igjen i anklagene slik de er blitt fremsatt, og synes det er vanskelig å forstå at det er tatt ut tiltale før etterforskningen er ferdig.

Hun understreker overfor Dagbladet at hun finner begrepet modus misvisende.

- Det er viktig å presisere at ingen anmeldelser i denne saken er fremsatt selvstendig. De første anklagene kom fra et felles miljø. Ytterligere anklager ble fremsatt etter at saken hadde hatt omfattende medieomtale, og hvor beskrivelser om omstendighetene rundt de allerede fremsatte anklagene var gitt, hevder hun.

Den tiltalte har selv gått til motanmeldelse mot åtte av de 13 kvinnene for uriktig forklaring.

Vurderer å påklage henleggelse

Anne Kristine Bohinen har bistått fem av de unge kvinnene som har anmeldt kulturprofilen for voldtekt. Sakene til to av hennes klienter er nå henlagt, mens statsadvokaten har innstilt på tiltale for tre av dem.

- Jeg er selvsagt tilfreds med at det er tatt ut tiltale, fordi det har gått veldig lang tid, sier hun til Dagbladet.

En av hennes klienter anmeldte saken allerede sommeren 2015. Bohinen forteller at voldtektsanklagen ble henlagt i en av de eldste anmeldelsene, som gjaldt hennes klient.

- Jeg vurderer å påklage henleggelsen til Riksadvokaten, men må se gjennom saken først, sier hun.

- Vi er tilfreds med tiltale, men det er vanskelig å tenke på kvinnen som nå har ventet i snart fire år og får saken henlagt, sier hun.

- Strategisk grep

På spørsmål om Myhres uttalelser om at anklager mot hennes klient har vært en målsetting fra de som først anmeldte saken, svarer hun:

- Jeg vil ikke forhåndsprosedere denne saken. Tingretten avgjør skyld og straff.

- Hva med motanmeldelsen for uriktig forklaring mot åtte av kvinnene?

- Det tar jeg med stoisk ro. Jeg anser det som et strategisk grep fra en tidligere siktet, nå tiltalt, mann i en svær vanskelig situasjon, sier hun til Dagbladet.

- Har du noen kommentar til påstanden om at saken ikke er ferdig etterforsket

- Jeg forholder med til at rett instans, påtalemyndigheten, har vurdert bevisene ut fra sin objektivitetplikt. For øvrig har jeg ingen kommentar, sier hun.

Statsadvokat Trude Antonsen var ordknapp da Dagbladet snakket med henne tidligere i dag.

- Tiltalebeslutning er sendt tingretten til berammelse i dag. Det kommer ingen uttalelse herfra før tiltalen er bekreftet forkynt for tiltalte, sa Antonsen.

Antonsen skriver i en pressemelding onsdag ettermiddag at mannens forsvarer har bekreftet at tiltalte er kjent med tiltalen.