AVVISER SANDBERG: -.Regjeringen har vært kjent med KrFs ståsted, og i tråd med avtalen søkte vi først å få til en løsning med regjeringspartiene. Statsrådene og regjeringspartiene valgte ikke å komme oss i møte, ved å kommunisere at de hadde ingenting å gå på i saken. Naturlig nok valgte da KrF og Venstre å se etter alternative løsninger i denne viktige klimasaken. Regjeringspartiene var kjent med at vi kontaktet Ap for å diskutere saken med dem, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
AVVISER SANDBERG: -.Regjeringen har vært kjent med KrFs ståsted, og i tråd med avtalen søkte vi først å få til en løsning med regjeringspartiene. Statsrådene og regjeringspartiene valgte ikke å komme oss i møte, ved å kommunisere at de hadde ingenting å gå på i saken. Naturlig nok valgte da KrF og Venstre å se etter alternative løsninger i denne viktige klimasaken. Regjeringspartiene var kjent med at vi kontaktet Ap for å diskutere saken med dem, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Slår tilbake mot Sandbergs Utsira-anklage

- KrF og Venstre har konsultert regjeringspartiene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-nestleder Per Sandberg angriper idag Høyre/Frp-regjeringens støttepartier i Stortinget, Venstre og KrF, og anklager sentrumspartiene for å bryte samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene.

- Ut fra min tolkning så er jeg ikke i tvil om at 5g i avtalen er brutt i denne sammenhengen, sier Sandberg til NRK torsdag morgen.

5g er det punktet i samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene som fastslår at partene skal konsultere med hverandre.

Nå får Sandberg svar på tiltale:

- Det har vært jevnlige konsultasjoner om denne saken med de involverte statsråder og stortingsfraksjonen fra og med første kontaktmøte i november, sier KrF-leder Knut Arild Hareide i en uttalelse.

- Jeg vil avvise at dette er brudd på samarbeidsavtalen og registrerer at Per Sandberg sier at dette er hans egen tolkning av avtalen, skriver Venstre-nestleder Terje Breivik i en e-post til Dagbladet.

Frp fredag: Avtalen står seg godt Frp-nestlederen er tilsynelatende også på kollisjonskurs med partiets parlamentarisk nestleder, Gjermund Hagesæter. Til Dagbladet forrige fredag, da opposisjonen presenterte sin Utsira-avtale, sa Hagesæter at Frp ikke har noe usnakket med KrF og Venstre.

- Deres holdning til Utsirahøyden har vi visst lenge, sa Hagesæter da, og la til at samarbeidsavtalen mellom partiene «står seg godt fortsatt».

Han var mest kritisk til Arbeiderpartiet, som tok initiativ til Utsira-samling av opposisjonspartiene.

Per Sandberg er på sin side kategorisk på at Venstre og KrF brøt samarbeidsavtalen med regjeringen da de gikk sammen med opposisjonen for å sikre full elektrifisering av Utsirahøyden.

- Når det gjelder Utsirahøyden, kom det som en bombe på oss at KrF og Venstre overhodet ikke hadde konsultert med oss, sa Sandberg i dag.

AVVISER SANDBERG: - Regjeringspartiene har hatt alle muligheter til å komme oss i møte, når det ikke har skjedd har vi gått til andre. Det er i tråd med samarbeidsavtalen, sier Regjeringspartiene har hatt alle muligheter til å komme oss i møte, når det ikke har skjedd har vi gått til andre. Det er i tråd med samarbeidsavtalen, sier Venstre-nestleder Terje Breivik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AVVISER SANDBERG: - Regjeringspartiene har hatt alle muligheter til å komme oss i møte, når det ikke har skjedd har vi gått til andre. Det er i tråd med samarbeidsavtalen, sier Regjeringspartiene har hatt alle muligheter til å komme oss i møte, når det ikke har skjedd har vi gått til andre. Det er i tråd med samarbeidsavtalen, sier Venstre-nestleder Terje Breivik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Knut Arild Hareide taler Sandberg midt imot, og sier KrF har forsøkt å få til en løsning med regjeringspartiene.

- Uenigheten om elektrifisering har vært tydelig. Regjeringen har vært kjent med KrFs ståsted, og i tråd med avtalen søkte vi først å få til en løsning med regjeringspartiene. Statsrådene og regjeringspartiene valgte ikke å komme oss i møte, ved å kommunisere at de hadde ingenting å gå på i saken. Naturlig nok valgte da KrF og Venstre å se etter alternative løsninger i denne viktige klimasaken. Regjeringspartiene var kjent med at vi kontaktet Ap for å diskutere saken med dem, sier Hareide.

- KrF og Venstre har konsultert regjeringspartiene. Når vi ikke har nådd frem med Høyre og Frp, har vi gått til øvrige partier. Det er i tråd med samarbeidsavtalen. Så er jeg enig med statsministeren som har sagt at samarbeidspartiene for fremtiden selvsagt kan forbedre informasjonsrutinene ved slike saker, sier KrF-lederen.

- Regjeringen hadde alle muligheter Venstres holdning til elektrifisering av Utsirahøyden har vært kommunisert tidlig og tydelig til regjeringspartiene i stortingssalen, i møter med dem og i media, sier Venstre-nestleder Breivik.

- Det har lenge vært offentlig kjent at det har vær politisk uenighet om elektrifisering av Utsira, og det ble tidlig kjent at det var et flertall på Stortinget for elektrifisering. Regjeringspartiene har hatt alle muligheter til å komme oss i møte, når det ikke har skjedd har vi gått til andre. Det er i tråd med samarbeidsavtalen, sier han.

Overfor Dagbladet redegjorde Arbeiderpartiets Terje Aasland på fredag for initiativet han hadde tatt.

Frp og Høyre ble invitert med først, og de fikk også vite at Ap hadde til hensikt å invitere opposisjonen - inkludert Venstre og KrF - med på forliket, ifølge Aasland.

- Høyre og Frp var de første som ble invitert. Og jeg var veldig åpen om hva jeg hadde til hensikt å gjøre. De synes det var ok å bli invitert - deretter hørte jeg ikke noe mer. Så gikk jeg til de andre partiene, og jeg hadde også gitt utrykk for at jeg skulle gjøre nettopp det siden vår hensikt var et bredt flertall, fortrinnsvis med alle partiene på Stortinget siden dette er en så viktig sak. De andre partiene takket ja umiddelbart, og vi har konstruktivt siden da jobbet fram dette forliket, sa Aasland da.

KRITISERER STØTTEPARTIENE: - Ut fra min tolkning så er jeg ikke i tvil om at 5g i avtalen er brutt i denne sammenhengen, sier Frp-nestleder Per Sandberg om KrF og Venstres Utsira-avtale med opposisjonen på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISERER STØTTEPARTIENE: - Ut fra min tolkning så er jeg ikke i tvil om at 5g i avtalen er brutt i denne sammenhengen, sier Frp-nestleder Per Sandberg om KrF og Venstres Utsira-avtale med opposisjonen på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer