Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår tilbake mot Siv Jensen: - Fryktkultur

Leder Geir Ugland Jacobsen i Oslo Frp mener det har blåst opp en storm i et vannglass etter at han åpnet opp for å vrake partileder Siv Jensen fra Stortinget.

PATRIOT: Geir Ugland Jacobsen ønsker å spisse Fremskrittspartiets profil til å bli mer patriotisk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PATRIOT: Geir Ugland Jacobsen ønsker å spisse Fremskrittspartiets profil til å bli mer patriotisk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette er blitt storm i et vannglass. Det var egentlig et fromt ønske fra meg om å ha valgmuligheter i de valgene som skal gjøres i partiet framover. Jeg syns kanskje at vi fortjener flere kandidater til partiledervervet. Det er rett og slett det demokratiske genet mitt som slår inn, sier Oslo Frp-leder Geir Ugland Jacobsen til Dagbladet.

Det har stormet rundt Oslo-partiet siden Ugland Jacobsen i et intervju med Finansavisen åpnet opp for å vrake partileder Siv Jensen fra Stortinget.

- Tybring-Gjedde er selvskreven til Stortinget. Jeg er usikker på Siv. Jeg blir veldig glad hvis Carl kommer med. Nominasjonen kan slå alle veier, sa Ugland-Jacobsen om dagens partileder og førstekandidat i Oslo Siv Jensen, andrekandidat Christian Tybring-Gjedde og partigründer Carl I. Hagen.

Ugland Jacobsen ble valgt til ny leder av Oslo Frp i vinter etter å ha fått gjennomslag på fylkesårsmøtet - mot Siv Jensens stemme - å gjøre Norge til et patriotisk fyrtårn.

Siv-refs

Det er både ønsket om å endre - eller spisse - Frp's profil nasjonalt og åpningen for å vrake Siv Jensen som provoserer i partiet.

- Det er sånn at når Fremskrittspartiets landsmøte vedtar politikk, strategi og partiledelse så er det noe man forventer at hele partiet slutter opp om og legger til grunn, sa Siv Jensen til NRK i går, og understreker at hun har bred støtte som partileder.

- Jeg registrerer at det er en liten krets i Oslo som ser ting litt annerledes. Men det er klare forventninger både fra meg og fra resten av partiet om at de innordner seg i rekkene, fortsatte partileder Jensen.

Ugland Jacobsen reagerer kraftig når Jensen ber ham og andre om å slutte rekkene. Oslo Frp-lederens poeng er at det først skal være landsmøte i Fremskrittspartiet, der Siv Jensen er på valg, før det skal nomineres til stortingsvalget 2021 senere på høsten.

KLIMAFORNEKTER ELLER KLIMAREALIST: Dag Myhre er studieansvarlig i Oslo Frp, og er helt sikker på at klimaendringene er naturlige. Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi vet ikke 100 prosent sikkert hvem som er partileder før det har vært landsmøte. Jeg syns vi kan holde det åpent fram til da, sier Ugland Jacobsen, som mener han egentlig slår inn åpne dører både når det gjelder ledervalg og retningsvalg i partiet.

- Jeg forholder meg bare til det partiet vedtok på fylkesårsmøtet, der vi vedtok en resolusjon om en skjerping av partiets profil.

Jensen i februar: - Ingen uenighet

Dagbladet var til stede på Oslo Frp's fylkesårsmøte i vinter. Da sa Siv Jensen om den kontroversielle resolusjonen at «rent politisk så tror jeg ikke det er noen uenighet i denne saken her», men at hun stemte mot resolusjonen av formalistiske grunner.

Nå ber hun altså Oslo Frp om å slutte opp under partiets vedtatte politikk, nettopp med henvisning til resolusjonen.

Det får Ugland Jacobsen til å reagere kraftig sammen med Jensens forventning og krav om at hun både skal gjenvelges som Frp-leder og settes på førsteplass til Stortinget.

- Det hun sier gjør meg urolig. Ikke på egne vegne, men partiets. Jeg håper virkelig ikke hun mener det er uakseptabelt at det skal være flere kandidater. Hvorfor ikke ha flere kandidater? Jeg vil ikke ha en fryktkultur der man er redd for å flagge det man står for eller at man har lyst på et verv. Jeg er en sann Frp-er. Jeg er liberalist - og litt mer. Det å ikke akseptere motkandidater er i hvert fall ikke liberalisme.

- Fylkesledere har tatt til orde for å oppløse Oslo Frp og advarer mot en helt annen retning enn landspartiet. Kan dere bli oppløst og overstyrt?

- Vi er et parti som står for frihet og ikke minst ytringsfrihet. Det gir et dårlig signal hvis man skal ekskludere alle som kommer med politiske forslag. Jeg tror ikke det er noe sjakktrekk av dem. Hvis partier ekskluderer på politisk grunnlag er det en farlig vei. Er man bekymret for at det kommer uheldige «vibber» ut av denne saken, handler det mer om reaksjonene på mitt utspill, sier Geir Ugland Jacobsen.

Nestleder Sylvi Listhaug har avvist at det er noen lederkamp i Fremskrittspartiet og uttrykt sin fulle støtte til Siv Jensen.

Drittpakke: Geir Ugland Jacobsen er nyvalgt leder i Oslo Frp. Han er kritisk til hvordan personlige opplysninger ble brukt mot ham i valgprosessen. Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!