Coronaviruset:

Slår tilbake mot Tegnell: - Svekket troverdighet

Hvor stor naturlig flokkimmunitet det er i befolkningen avgjør ikke hvordan coronasykdommen rammer, mener professor Gunnar Kvåle.

BEDRE RUSTET: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier Sverige vil klare seg bedre enn Norge under en eventuell ny smittebølge til høsten. Video: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell mener Sverige vil klare seg bedre enn Norge under en eventuell ny smittebølge til høsten, fordi flere er immune der. Han uttalte dette under en pressebrief tirsdag, og påstanden har møtt motstand, blant annet fra Folkehelseinstituttet.

Professor emeritus i internasjonal helse, Gunnar Kvåle, mener utgangspunktet for påstanden er feil.

- Jeg liker ikke å snakke om at dette kan komme som en «bølge». Uttrykket stammer fra teorien om bekjempelse av influensa, som kan komme tilbake i «bølger». Det vi står overfor nå er en helt ny pandemi, og det er politikken som bestemmer om vi lar en ny «bølge» av den komme tilbake, sier Kvåle til Dagbladet.

- Vi vet dessuten for lite om epidemien til å kunne si at den kommer til høsten. Det er politiske beslutninger som avgjør hvordan dette utvikler seg, og ikke naturgitte bølger, sier han.

- Mener du det er opp til oss selv hvordan dette vil gå?

- Det er i stor grad opp til oss, og i den sammenhengen er jeg skeptisk til at vi har åpnet for så mange land nå, før smitten i land vi åpner mot er nærmere Norges nivå. Slik tillater vi smitten å komme tilbake, noe som igjen kan øke smittepresset i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer