Slår tilbake mot Trump

USAs øverste general, Mark Milley, ble stemplet som forræder av Donald Trump. Nå slår han tilbake.

SLÅR TILBAKE: Donald Trump stemplet Mark Milley som forræder. Tirsdag møtte han til høring i Senatet. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
SLÅR TILBAKE: Donald Trump stemplet Mark Milley som forræder. Tirsdag møtte han til høring i Senatet. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den nye boka «Peril», skrevet av Bob Woodward og Robert Costa, avsløres flere oppsiktsvekkende detaljer ved Donald Trumps siste dager i Det hvite hus.

Der kommer det blant annet fram at USAs øverste general, Mark Milley, var så bekymret for hva Trump kunne finne på etter valgnederlaget at han tok grep på egen hånd.

I all hemmelighet skal han ha tatt to telefoner til den kinesiske forsvarssjefen, Li Zuocheng, for å berolige kineserne om at USA ikke ville angripe dem militært. Han skal også ha gått så langt som å love at han ville varsle den kinesiske generalen dersom USA angrep.

Avsløringene har fått en rekke amerikanske politikere til å se rødt, og tirsdag ettermiddag møtte Milley til høring i Senatet - hovedsakelig på grunn av den kritiserte militære uttrekningen fra Afghanistan, men generalen ble også stilt til veggs for sine samtaler med «fienden».

Avviser anklager

Flere republikanere - inkludert den tidligere presidenten - beskriver handlingene som «forræderske».

- Dersom historien om idioten general Mark Milley er sann, antar jeg at han vil bli stilt for retten for forræderi ettersom han snakket med sin kinesiske motpart bak ryggen på presidenten, skrev Trump i en uttalelse.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

Under tirsdagens høring forklarer Milley at han ringte forsvarssjefen fordi han ble bekymret etter å ha sett etterretningsinformasjon som antydet at Kina trodde USA forberedte et angrep mot dem. Han understreker samtidig at begge samtalene - som fant sted 30. oktober i fjor og 8. januar - ble diskutert med både forsvarsminister Mark Esper og tidligere forsvarsminister Chris Miller, ifølge NBC News.

Han avviser imidlertid anklagene om at han prøvde å tilegne seg autoritet ved å kontakte Kina.

- Jeg prøvde ikke på noe tidspunkt å endre eller påvirke prosessen, tilegne meg autoritet eller sette meg inn i kommandolinjen. Min jobb på den tiden var å deeskalere, sa han og fortsatte:

- Jeg visste med sikkerhet at president Trump ikke hadde noen plan om å angripe kineserne, og det er mitt ansvar å formidle presidentens ordre og intensjoner.

Støtte fra Biden

I tillegg til å ringe den kinesiske forsvarssjefen to ganger, skal Milley ha beordret en utsettelse av militærøvelser i Asia og Stillehavet i frykt for at Kina kunne slå tilbake dersom de følte seg truet. Han skal også ha samlet USAs øverste offiserer for å gjennomgå prosedyrene for bruk av atomvåpen, ifølge boka.

En rekke republikanere reagerer sterkt på Milleys handlinger. De mener generalen har gått langt forbi sine fullmakter, og krever derfor at han fratrer stillingen sin. Men USAs nåværende president, Joe Biden, støtter Milley.

- Jeg har stor tiltro til general Milley, sa Biden tidligere denne måneden, etter å ha blitt spurt om hva han synes om generalens oppførsel.

Milley selv har sagt at telefonsamtalene var «helt innenfor hans plikter og ansvar i jobben».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer