Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Matt Lauer

Slår tilbake mot voldtektsanklagen

Den sparkede TV-stjernen Matt Lauer (62) anklager Ronan Farrow (32) for elendig journalistisk arbeid i boka hvor han blant annet anklager Lauer for voldtekt.

ANKLAGET: Den tidligere TV-kjendisen Matt Lauer blir anklaget for voldtekt. Foto: AP Photo/Richard Drew, File
ANKLAGET: Den tidligere TV-kjendisen Matt Lauer blir anklaget for voldtekt. Foto: AP Photo/Richard Drew, File Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Matt Lauer var en av de store TV-stjernene på NBC og ledet blant annet det populære morgenprogrammet «Today Show». Men høsten 2017, samtidig som metoo-bevegelsen vokste fram, fikk han sparken etter anklager om upassende oppførsel mot en kollega.

I boka «Catch and Kill» fra 2019 anklager Ronan Farrow blant annet Lauer for å ha voldtatt en kollega.

I et langt innlegg på nettsiden Mediaite slår Lauer tilbake og anklager Farrow for elendig journalistisk arbeid.

- Den anklagen var en av de verste og mest avgjørende tingene som har skjedd i livet mitt. Det var ødeleggende for familien min, og det ble skandaløst brukt til å selge bøker, skriver Lauer.

Han har vært nesten fullstendig borte fra rampelyset etter at han mistet jobben.

Metoo-bevegelsen

Farrow, som er sønnen til skuespiller Mia Farrow og regissør Woody Allen, er blitt en av USAs mest kjente gravejournalister.

Mest kjent er han for arbeidet i The New Yorker med alle anklagene mot tidligere hollywoodmogul Harvey-Weinstein om seksuelle overgrep. Weinstein er nå dømt for voldtekt. Artiklene til Farrow ble en sentral del av framveksten til metoo-bevegelsen.

Responsen fra Lauer kommer etter at mediekommentatoren Ben Smith i New York Times søndag angrep Farrows metoder i en omfattende artikkel. Smith er svært kritisk og mener at Farrow var tiltrukket av «narrativer som er uimotståelig cinematiske» og konspiratoriske, men at han sliter med å backe dem opp med fakta og kilder.

- Journalistikken hans kan være misvisende, men han dikter ikke opp ting, skriver Smith.

- Sjokkerende

Farrows bok «Catch and Kill» handler i stor grad om Harvey Weinstein, men også blir Lauer anklaget. Ifølge boka skal Lauer ha voldtatt en kollega på et hotellrom mens de begge var på jobb for NBC under vinter-OL i Russland i 2014.

KRITISERES: Gravejournalist Ronan Farrow får får kritikk. Foto: Evan Agostini/Invision/AP
KRITISERES: Gravejournalist Ronan Farrow får får kritikk. Foto: Evan Agostini/Invision/AP Vis mer

Lauer har hele tida benektet anklagen, og både Lauer og kollegaen har sagt at de seinere hadde et samtykkende forhold.

- Det jeg fant da jeg leste boka, var sjokkerende. Og det burde bekymre en hver som bryr seg om journalistikk. Dette er ikke bare anklager mot en tidligere programleder for «Today Show», skriver Lauer.

Konflikt

Han påpeker at det oppsto en konflikt mellom NBC News og Farrow da TV-kanalen nektet å publisere arbeidet hans med Weinstein-anklagene, og mener Farrow overhodet ikke opptrådte med upartiskhet.

- Han ble en magnet og et velvillig øre for alle som hadde negative historier om TV-kanalen og folk som jobbet der, hevder Lauer.

Selv har Farrow skrevet om hvordan han mener Weinstein drev utpressing for å hindre at NBC News publiserte anklager mot ham.

Lauer mener imidlertid at den pulitzerpris-vinnende Farrow har bedrevet dårlig journalistikk. Han mener mener Farrow bruker et «misvisende språk for å manipulere leserne til å tro ting som lett kan være feil», og at Farrow har en aktivistisk agenda.

- Tar feil

- Eksemplene på lurvete journalistikk som jeg har gått gjennom her, er bare toppen av isfjellet. Det er bare noen av mange eksempler jeg kunne ha trukket fram i de to kapitlene om meg. Kanskje andre nå vil begynne å stille spørsmål ved de 57 kapitlene i boka, skriver Lauer, ifølge USA Today.

Farrow har også svart på kritikken.

- Vi ringte dusinvis med kilder som støttet opp om anklagene mot Lauer i boka, sier han i en uttalelse til USA Today.

Han har også kommentert kritikken på Twitter.

- Alt jeg vil si om dette, er at Matt Lauer tar feil. «Catch and Kill» var grundig journalistikk og faktsjekket, inkludert med Matt Lauer selv, skriver Farrow på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!