SVs oljeseier

Slår tilbake: Vil ikke stanse

Sp-topp Marit Arnstad mener både Offshore Norge og andre kritikere overdriver betydningen av SVs oljeseiere. Hun lover at partiet ikke har planer om å redusere aktiviteten i norsk olje- og gassproduksjon.

- OVERDRIVER: Sp-topp Marit Arnstad mener flere overdriver betydningen av SVs oljeseiere. Hun vil ikke forskuttere framtidige forhandlinger, men lover at Sp ikke har planer om å redusere aktiviteten innen norsk olje - og gassproduksjon. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
- OVERDRIVER: Sp-topp Marit Arnstad mener flere overdriver betydningen av SVs oljeseiere. Hun vil ikke forskuttere framtidige forhandlinger, men lover at Sp ikke har planer om å redusere aktiviteten innen norsk olje - og gassproduksjon. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For Senterpartiet er det viktig med stabil og høy aktivitet i olje- og gassektoren. Det er særlig viktig i lys av situasjonen i Europa, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, til Dagbladet.

Både Offshore Norge og Frp har reagert sterkt på Dagbladets sak om hvordan budsjettforhandlingene mellom SV og regjeringspartiene i høst foregikk på oljefeltet.

Dagbladet skrev også at SVs seire trolig ikke stanser her, men at de vil kreve en seier på oljefeltet ved hver budsjettforhandling. Altså to ganger i året.

Men Arnstad har et budskap til næringen og andre som måtte frykte for stabiliteten i norsk oljeproduksjon:

- Siden det er oppunder jul: Ikke ta sorgene på forskudd.

- Overdriver

- I år eksporterer har vi økt gasseksporten tilsvarende 100 TWh, som er rekordhøyt. Det er av virkelig betydning for å bedre energisituasjonen i Europa, sier Arnstad.

Hun mener både Frp og SV - av ulike grunner - har interesse av å overdrive betydningen av 26. konsesjonsrunde, som SV nå fikk utsatt ut hele stortingsperioden. Hun kommer også med et svar til Offshore Norge:

- Det et faktum at veldig få av deres medlemmer viste interesse for 24. og 25. runde.

Arnstad peker på at det nesten ikke finnes områder igjen som ikke er i TFO-rundene.

- I januar blir det tildelt 28 blokker gjennom TFO, der interessen er god slik jeg forstår det. Målet nå er å øke produksjonen på kort sikt og der er TFO-rundene kjernen, sier hun til Dagbladet.

Vil ikke forskuttere

I sommerens forhandling om revidert budsjett fikk SV ut tre olje- og gassblokker fra neste TFO-runde. Ettersom 26. konsesjonsrunde nå er ute av spillet, vil det måtte bli ytterligere kutt i TFO-rundene dersom SV skal få en seier innenfor areal på oljefeltet.

Alternativet vil være på skattesiden.

- SV har fått gjennomslag med tre blokker ut av den neste TFO-en, og vi forstår det kommer krav om ytterligere blokker i nye runder. Hvordan stiller Senterpartiet seg til det?

- Jeg forskutterer ingen forhandlinger, men Sp har ingen planer om reduksjoner i aktiviteten i olje- og gassektoren. Senterpartiets holdning er klar: Vi må produsere så mye gass som vi klarer, sier Arnstad.

- Vi er midt i en tøff vinter og neste vinter kan bli enda tøffere med enda mindre tilgang på gass. Alternativet til norsk gass er mer brunkull fra Polen eller at man fyrer opp gamle kullkraftverk i Europa. Det er ikke klimavennlig, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer