Slår tilbake

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORSK-SOMALISKE Amal Aden beskylder Hege Storhaug og Human Rights Service (HRS) for å ha truet og avlyttet henne. Aden er en tøff somalisk kvinne som med boka «Se oss» (2008) tar et oppgjør med vold mot barn, khat- og trygdemisbruk i det somaliske miljøet. Hege Storhaug er omstridt politisk aktivist, islamkritiker og støttespiller for tidligere likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) og Siv Jensen (Frp). På agendaen har Storhaug blant annet kampen mot hijab, tvangsekteskap og kjønnslemlesting.

ADEN HEVDER i Klassekampen at Storhaug har presset og manipulert henne. Hun føler seg personlig krenket. Påstandene har vært tema for møter i departementene. Storhaug avviser all kritikk, men HRS innrømmer at Aden er blitt avlyttet. Begrunnelsen skal ha vært at de tok henne i feilinformasjon – og som daglig leder Rita Karlsen sier i Dagbladet: HRS har erfaringer med hvilke beskyldninger som kan komme. Det er ikke første gang ofrene snur seg mot HRS.

AMAL ADEN er en varsler. Hun og barna hennes er nå mer utsatt i det somaliske miljøet enn noensinne. Etter at intervjuet med Aden sto på trykk, la Storhaug ut en kommentar på hjemmesiden til HRS. Her kritiserer hun Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen for å ha satt Aden i fare. Omsorgen virker hul. For i samme kommentar blåser Storhaug selv Aden som kilde for HRS – og gir dermed langt farligere informasjon enn KK. Samarbeidet var hemmelig og kortvarig, prosjektet var å avdekke kjønnslemlestelse. Det er kjent at de fleste anmeldelsene om kjønnslemlesting de siste månedene kommer fra HRS. Både på og mellom linjene gir Storhaug inntrykk av at Aden har vært en hovedkilde. Aden benekter rollen som «Deep Throat», hun sier hun var tolk. Men det somaliske miljøet vil nå tro at hun er hovedkilden. Mitt spørsmål er: Hvordan kan Storhaug som kritiserer KK for å skade Aden, selv gå aktivt inn for å skade henne? Aden ofres for å redde eget skinn. Det er ufint og uprofesjonelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer