Monica Mæland:

Slår tilbake

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland slår tilbake etter at byrådsleder Raymond Johansen i Oslo nok en gang stilte krav om styrkede tiltak mot importsmitte.

GARDEMOEN: - Det er en nødvendig karantene man er nødt til å ta, sier reisende May Kristin Knutsen. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer
Publisert

Lørdag stilte byrådsleder Raymond Johansen i Oslo nok en gang krav om at tiltakene mot importsmitte må styrkes. I et intervju med Dagbladet krevde han blant annet et forbud mot alle unødvendige utenlandsreiser.

Nå slår justis- og beredskapsminister Monica Mæland tilbake i en uttalelse til Dagbladet.

- Vi har, og har hele tiden hatt, blant Europas desidert strengeste innreiserestriksjoner. Vi har løpende strammet inn på reglene, enten det har vært hvem som får komme inn i landet, flere og flere testkrav og strengere karantenekrav, uttaler Mæland til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg har inntrykk av at folk i det store og hele overholder tiltak og anbefalinger. Det er også mitt inntrykk at det er færre utenlandsreiser enn forventet. Vi har innført strenge test- og karantenekrav for alle som kommer tilbake fra utlandet, men vi må gjøre opp status etter påska.

REISER HJEM: Vinterpensjonistene Kjell Tore Olsen og Eva Trøan slipper karantenehotell, fordi de har helsepapirene i orden. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Johansens krav

Byrådsleder Johansen sa følgende i et intervju med Dagbladet.

- Dersom vi klarer å få ned smittenivået i Oslo og Norge nok en gang, så kan vi ikke tillate oss å bli satt tilbake igjen av nye importerte virusvarianter. Det er ekstremt viktig at folk begrenser utenlandsreiser til et absolutt minimum, sa Johansen og fortsatte:

- Først og fremst trenger vi at det stilles et nødvendighetskrav for reiser, og at alle unødvendige utenlandsreiser forbys. Vi har også behov for at alle tester seg før utenlandsreiser og etter ankomst til Norge. Det er nødvendig at vi har størst mulig sikkerhet mot import av nye virusvarianter.

EKSTAORDINÆRT: Immunolog Antony Fauci gikk igjennom data om vaksineringen mot coronaviruset, og kommenterte det han omtalte var «ekstaordinære» resultater. Video: AP / NTB Vis mer

Største frykt

Byrådslederen fortalte også at det han frykter aller mest, er at det skal komme nye muterte virusvarianter til Norge som følge av importsmitte.

- Jeg frykter at det skal komme nye muterte virusvarianter til Norge som følge av importsmitte. Det kan komme nye varianter som er mer smittsomme enn den britiske virusvarianten og som vaksinene kanskje ikke har like god effekt mot, og det er det jeg frykter aller mest.

Foreløpige undersøkelser tyder på at vaksinene har godt effekt mot både den britiske og den sørafrikanske virusvarianten, men FHI opplyser at det fortsatt er en del spørsmål knyttet til vaksinenes effekt mot den brasilianske varianten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer