Eirik Jensen-saken:

Slår tilbake

Eirik Jensens tidligere forsvarer Sigurd Klomsæt tar knallhardt til motmæle etter kritikk fra ekspolitimannens samboer. Samtidig retter han skarp kritikk mot Spesialenheten - som avviser anklagene.

- FEILDØMT: Eirik Jensens tidligere advokat Sigurd Klomsæt hevder å ha avdekket forhold som ville fått ekspolitimannens sak gjenopptatt av Gjenopptakelseskommisjonen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
- FEILDØMT: Eirik Jensens tidligere advokat Sigurd Klomsæt hevder å ha avdekket forhold som ville fått ekspolitimannens sak gjenopptatt av Gjenopptakelseskommisjonen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ingen dører har lukket seg på grunn av feilvalg. Utfordringen har vært dører som skulle ha vært åpne, som har vært boltet igjen, skriver advokat Sigurd Klomsæt i en e-post til Dagbladet.

Mandag morgen bekreftet han overfor Dagbladet at samarbeidet hans med den korrupsjonsdømte ekspolitimann Eirik Jensen er avsluttet, mindre enn fire måneder etter at han tok over for Jensens mangeårige advokat John Christian Elden. Den nye hovedadvokaten i saken er Farid Bouras ved Elden Advokatfirma.

Seinere samme dag ga Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, følgende forklaring på avgjørelsen til Dagbladet.

- Beslutningen for advokatbyttet ble gjort som et resultat av det vi mener er taktiske feilvalg fra Klomsæt.

Klomsæt nøyde seg mandag ettermiddag med å kvittere at kritikken var ukjent for ham.

Nå tar han til motmæle. Samtidig retter han skarp kritikk mot Spesialenheten - som avviser anklagene.

- Familiære årsaker

Klomsæt framholder at han ikke fra tidligere er gjort kjent med Vikres synspunkter.

- Kommentaren fra Ragna Lise Vikre om taktiske feilvalg må hun selv utdype nærmere, jeg har ingen forutsetninger til å vite hva hun legger i det, og det er heller ikke formidlet til meg.

Det skriver advokaten i en e-post til Dagbladet.

- Jeg forholder meg til at jeg ble informert lørdag ettermiddag om at Eirik Jensen av familiære årsaker ønsket å avslutte mitt forsvareroppdrag. Det har jeg selvfølgelig ingen problemer med å akseptere, klienten står alltid fritt til når som helst å velge sin forsvarer.

- Dører lukket seg

Vikre hevdet mandag at samarbeidsklimaet innad i arbeidet med Jensens sak førte til at «viktige dører lukket seg», og at «henvendelser og begjæringer om viktige dokumenter stoppet opp».

RAPPORT: Politidirektoratet har mottatt evalueringsrapporten etter Eirik Jensen-saken. Video: NTB Vis mer

Som en konsekvens av dette måtte Jensen revurdere advokatvalget, ifølge samboeren. Han fant derfor at det ikke var hensiktsmessig å fortsette samarbeidet.

Det samsvarer ikke med Klomsæts oppfatning. Han retter heller pekefingeren mot Spesialenheten for politisaker.

Sparker mot Spesialenheten

Arbeidet med en begjæring om gjenåpning var i rute for å sendes inn før 1. juli 2021, ifølge Klomsæt.

- Men på grunn av massiv motstand fra Spesialenheten mot å utlevere saksdokumenter som Eirik Jensen har krav på, måtte den selvpålagte tidsfristen utsettes.

AVVISER KRITIKK: Spesialenhetens sjef Terje Nybø, her som politimester i Asker og Børum i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB
AVVISER KRITIKK: Spesialenhetens sjef Terje Nybø, her som politimester i Asker og Børum i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Terje Nybøe, sjef for Spesialenheten, avviser kritikken.

- Det er en påstand vi ikke kjenner oss igjen i. Vi har hatt mye dialog med ham om innsyn i saksdokumenter, og han har fått veldig mye. Hvordan han karakteriserer dialogen med oss får stå for hans regning, men vi har ikke på noen måte ytt «massiv motstand». Tvert imot har vi strukket oss langt for å gi innsyn på en forsvarlig måte, sier han til Dagbladet.

- Feildømt

Mandag skrev Klomsæt i en uttalelse til Dagbladet at han er overbevist om at Jensen ville blitt frikjent med en «godt forberedt sak».

- Jeg og mitt team har i løpet av de tre og en halv månedene jeg har vært forsvarer for Eirik Jensen avdekket så mange forhold som bekrefter at Jensen ble feildømt på grunn bevisvurderingen som fant sted i retten, at jeg er overbevist om at begjæring om gjenåpning i Kommisjonen ville nådd fram, skriver han nå.

Jensen ble i fjor rettskraftig dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling. Han nekter straffskyld, og i november avviste Høyesterett Jensens anke.

I mai klaget den tidligere politimannen Norge inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD).

Bouras opplyste mandag til Dagbladet at han i det videre blant annet vil se på om det er grunnlag for å supplere klagen til EMD.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer