Slår tilbake

Ordfører Vitalij Klitsjko i Kyiv fikk passet sitt påskrevet av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. - Meningsløst, svarer han.

FIKK KJEFT: Kyiv-ordfører Vitalji Klitsjko har ikke gjort en bra nok jobb, mente president Zelenskyj. Nå slår Klitsjko tilbake. Foto: Maxym Marusenko / NurPhoto / Shutterstock / NTB Click to add image caption
FIKK KJEFT: Kyiv-ordfører Vitalji Klitsjko har ikke gjort en bra nok jobb, mente president Zelenskyj. Nå slår Klitsjko tilbake. Foto: Maxym Marusenko / NurPhoto / Shutterstock / NTB Click to add image caption Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttalte lørdag at han var misfornøyd med lokale myndigheters innsats for å få satt opp tilfluktsrom hvor det er strøm og varme tilgjengelig.

Den siste tida har Russland skutt mot ukrainsk infrastruktur, blant annet strømnettet. Det innebærer at flere millioner ukrainere går inn i vinteren uten oppvarming i husene sine.

Det er lokale myndigheter som har fått ansvaret for å bygge tilfluktsrom så folk klarer seg gjennom vinteren.

KRIGSMØDRE: Russlands president Vladimir Putin møtte fredag flere kvinner som skal ha vært mødre av soldater utskrevet til Ukraina. Avisa The Guardian mener møtet var «nøye regissert». Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Dessverre har ikke lokale myndigheter prestert godt i alle byer, sa Zelenskyj i sin daglige tale til befolkningen, ifølge Sky News.

- Særlig er det mange klager i Kyiv. For å si det mildt, trengs det mer jobb der, sa Zelenskyj, og etterlyste «mer støtte» og «kvalitetsarbeid» fra den tidligere proffbokseren - nå ordføreren.

Slår tilbake

Søndag kveld svarer Kyiv-ordføreren på kritikken. Klitsjko sier at 430 tilfluktsrom er etablert i byen - og at ytterligere 100 er planlagt i tilfelle det ble nødvendig.

- Jeg har ikke lyst til å bli involvert i politiske kamper, spesielt i den nåværende situasjonen, sier Klitsjko i en Telegram-video, ifølge Reuters.

Han legger til:

- Dette er meningsløst. Jeg har ting å gjøre i byen, sier han.

Ifølge Reuters har Zelenskyj og Klitsjko tidligere kommet i klinsj ved flere anledninger, men etter invasjonen av Ukraina 24. februar har de fram til nå lagt kontroversene til side.

RUSSLAND: Russiske soldater havnet i slåsskamp med lokalbefolkningen i byen Jurga i Russland 19. november. Video: Telegram Vis mer

- Ikke hyggelig

Kyiv-ordføreren anklager også Zelenskyjs allierte for å manipulere bildet av hvordan Kiev håndterer situasjonen. Blant annet spres det ifølge ordføreren «uforståelige bilder» på nett.

- Det er mildt sagt ikke hyggelig. Ikke for ukrainerne, ikke for våre utenlandske partnere. I dag, mer enn noen gang før, må vi alle forene oss og jobbe sammen. Og her har vi nå et slags politisk spill, sier han.

David Arakhamia, som leder Zelenskyjs parti i parlamentet, sier Klytchkos forklaring «avviker betydelig» fra det innbyggerne rapporterer om forholdene i byen, og ga ordføreren én uke på å rette opp i problemene.

Søndag morgen var strøm, vann, mobilnett og oppvarming på plass igjen de fleste steder i Kyiv, skriver militæradministrasjonen på Telegram. Det jobbes fortsatt med utbedringer på strømnettet, og høyt forbruk kan føre til lokale strømbrudd, opplyser de.

Klitsjko sa til den tyske avisa Bild at arbeidet pågår i rekordfart.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer