Hadia Tajik:

Slår tilbake

Hadia Tajik (Ap) og Aftenposten er nok en gang i strupen på hverandre. Tajik mener Aftenposten framstiller pendlerreisene hennes feilaktig. Aftenposten ber henne vise kortene.

FRIKJENNES: Både Stortinget og regjeringspartiene tar Hadia Tajik i forsvar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRIKJENNES: Både Stortinget og regjeringspartiene tar Hadia Tajik i forsvar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Alt det stortingsdirektøren nå bekrefter til Dagbladet har også Aftenposten vært informert om. Aftenposten fikk utdrag fra Skatteetatens vedtak som de ba om å få, og som jeg ga dem, sier Hadia Tajik til Dagbladet, og fortsetter:

- Likevel lagde Aftenposten en sak som framstilte min situasjon på en feilaktig måte.

Tajik reagerer på Aftenpostens sak fra forrige uke der avisa problematiserer at hun har fått dekket ti pendlerreiser siden april 2019, da hun flyttet inn i en leilighet i Oslo sammen med ektemannen Kristian Skard.

Til sammen har Tajik fått tilbake 32 000 kroner fra skattebetalerne for pendlerreiser i perioden selv om hun har vært etablert med ektemann, leilighet og etter hvert barn i Oslo, skriver Aftenposten.

Tajik er altså igjen kritisk til Aftenpostens journalistikk. Hun gikk i rette med avisa også i vinter da Aftenposten avslørte pendlerbolig-rot. Skatteetaten har siden konkludert med at Tajiks bruk av pendlerbolig var rettmessig og skattefri. Tajik trakk seg både som Ap-nestleder og statsråd etter å ha fått detaljerte spørsmål om tida mellom 2006 og 2010.

Dagbladet har ikke lykkes med å finne andre stortingsrepresentanter som er etablert med bolig i Oslo, men er skattemessig bosatt i en annen kommune og får dekket pendlerreiser.

Stortinget: Tajik har rett til å pendle

Tajik får full støtte fra Stortingets administrasjon for at hun har rett til å få refundert pendlerreiser. Gitt at hennes skattemessige bosted er i Rogaland, slik Skatteetaten ifølge Tajik har vurdert som riktig.

- Ut fra det vi har fått opplyst om Tajiks sak, registrerer vi at Skatteetaten har vurdert det slik at Tajik har hatt skattemessig bosted i Sandnes siden 2006. Skatteetatens kontroll gjelder perioden fram til april 2019. Vi har ikke holdepunkter for at noe har endret seg når det gjelder Tajiks skattemessige bosted i tida etter dette, skriver konstituert stortingsdirektør Kyrre Grimstad til Dagbladet.

Tajik har gitt Grimstad tillatelse til å bekrefte informasjonen knyttet til Skatteetatens vedtak i hennes sak overfor Dagbladet.

Grimstad presiserer at stortingsrepresentanter er under et særlig regelverk. Dermed er Tajiks pendling til hjemfylket, der hun er skattemessig bosatt, helt innenfor regelverket.

- Denne regelen gjelder uavhengig av hvor representanten oppholder seg mest (det vil si har mest døgnhvile). Stortingsrepresentanter kan derfor fortsatt ha skattemessig bosted i «hjemdistriktet» selv om de oppholder seg mest i Oslo. Dette gjelder uavhengig av hvordan bosituasjonen er ordnet i Oslo, for eksempel selv om man deler bolig i Oslo med egen familie, skriver Grimstad.

Aftenposten: - Framstår ikke riktig

Dagbladet har forelagt både Hadia Tajiks uttalelse og stortingsdirektørens vurdering for Aftenposten. Nyhetsredaktør Tone Strøm-Gundersen avviser at de har framstilt Tajiks sak feilaktig.

- Ifølge Tajik har Skatteetaten skrevet til henne at den «legger til grunn» at hennes skattemessig bosted har vært Sandnes fra første gang hun tiltrådte som politisk rådgiver i 2006. Dette framgår klart av Aftenpostens artikkel, skriver Strøm-Gundersen til Dagbladet, før hun understreker:

- Men den sentrale opplysningen som Tajik hopper bukk over, er at de offentlige skattelistene viser at Hadia Tajiks skattekommune var Oslo mellom 2011 og 2015. Altså framstår det ikke som riktig at Tajik har vært registrert i Sandnes siden 2006. Spørsmålet er om en folkevalgt har rett til å folkeregistrere seg på nytt på hjemstedet etter å ha brutt tilknytningen ved å være folkeregistrert i Oslo i en periode, skriver nyhetsredaktøren.

Strøm-Gundersen skriver videre at både professor i skatterett og Skatteetaten avviser dette overfor Aftenposten i artikkelen.

Ber Tajik være åpen

I Aftenposten siteres direktør Harald Johannessen i Skatteetaten følgende om spesialregelen for politikere:

- I tilfeller der politikeren altså har brutt tilknytningen til hjemstedet og etablert seg fast et nytt sted i Oslo og omegn, kan ikke denne spesialregelen brukes uten at politikeren faktisk flytter tilbake dit.

Nyhetsredaktør Strøm-Gundersen skriver følgende om Tajiks pendlerstatus:

- Ryker retten til å folkeregistrere seg på hjemstedet, ryker også retten til å få refundert pendlerreiser. Aftenposten har bedt Tajik oppheve taushetsplikten slik at Skatteetaten kan bekrefte hennes versjon. Det har hun ikke bidratt til.

Arnstad: - I tråd med regelverket

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sier Tajik bare følger regelverket som representanter i alle år har forholdt seg til. Man får dekket både tjenestereiser og pendlerreiser til hjemfylket, når man er bosatt der.

- Så langt jeg kjenner saken, er dette en sak i tråd med den særregelen om skattemessig bosted som stortingsrepresentantene omfattes av, sier Arnstad til Dagbladet.

Rigmor Aasrud, Tajiks egen parlamentariske leder, følger opp:

- Regelen for stortingsrepresentanter er at vi kan være bosatt i det valgdistriktet vi er valgt fra om vi disponerer bolig der, selv om familien bor i Oslo, skriver Aasrud, og understreker hvorfor det er andre regler for stortingsrepresentanter - som er årsaken til at Tajiks pendling ifølge henne er trygt innenfor regelverket.

- Det er verdifullt at stortingsrepresentantene har nærmest mulig tilknytning til valgdistriktet sitt, fortsetter Aasrud, som avslutter med at det er nedsatt et utvalg som gjennomgår ordningene.

Moxnes: - Tajik pendler ikke

Dagbladet har spurt samtlige parlamentariske ledere på Stortinget om de deler Tajiks oppfatning av pendlerregelverket. Bjørnar Moxnes var den eneste som svarte på henvendelsen i tillegg til Aasrud og Arnstad.

- PENDLER IKKE: Bjørnar Moxnes mener Hadia Tajik ikke bør søke om refunderte utlegg når hun, ifølge ham, i realiteten ikke pendler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- PENDLER IKKE: Bjørnar Moxnes mener Hadia Tajik ikke bør søke om refunderte utlegg når hun, ifølge ham, i realiteten ikke pendler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke jurist, så jeg skal ikke ta på meg jobben med den formelle regeltolkningen her. Men forutsatt at det Aftenposten skriver er riktig, kan jeg ikke skjønne at Hadia Tajik pendler, og dermed bør hun ikke bruke pendlerordninger, svarer Moxnes.

- Politikerne får jo dekket nødvendige reiser for å skjøtte vervet, både til eget valgdistrikt og i landet ellers. Så må vi sikre at regelverket er tydelig nok på at vi selv skal betale reiser med private gjøremål. Jeg er bekymret for at disse pendlerboligsakene svekker tilliten til de folkevalgte, og svekker legitimiteten til ordninger som skal sikre at folk bosatt i Finnmark eller Møre og Romsdal ikke får dårligere arbeidsvilkår som stortingsrepresentanter enn oss bosatt i Oslo, avslutter Rødt-lederen.

Rettelse: Presisert at Tajik trakk seg som følge av detaljerte spørsmål om bruk av pendlerbolig i perioden 2006-2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer