Slår ungene

New Zealands regjering gir landets foreldre lov til å slå sine barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette er et klart brudd på FN-konvensjonen om barns rettigheter, hevder menneskerettsforkjempere.

Men lovgiverne i Wellington har folkemeningen i ryggen. Meningsmålinger viser at rundt 80 prosent av New Zealands voksne befolkning godtar det som kalles lettere fysisk avstraffelse av barn.

Spørsmålet blir dermed hvor grensen mellom en oppstrammer og ren mishandling går. Folk i den britiske kulturkretsen - i Storbritannia og mange tidligere britiske kolonier, slik som New Zealand - ser helt annerledes på dette enn for eksempel de skandinaviske land.

New Zealands myndigheter er tidligere blitt beskyldt for å se gjennom fingrene på vold mot barn. Så sent som i november i år ble en newzealender som var tiltalt for å ha slått sin 12 år gamle datter med en bit av en vannslange, frikjent for barnemishandling.

Den newzealandske opposisjonspolitikeren Brian Donnelly reagerer på at lovverket gjør en slik kjennel se mulig.

- Problemet med dagens lov er at den åpner for ganske hardhendt juling, og at barnemishandlere bruker den til sitt forsvar, sier Donnelly.

Justisminister Phil Goff har avvist krav om at loven må endres, slik at det blir mulig å reise tiltale mot foreldre som slår sine barn. Brian Donnelly mener Goff rett og slett ikke tør gå inn for en slik lovendring, fordi den kan koste regjeringen stemmer ved nyvalget neste år.

New Zealands gamle moderland Storbritannia, som ofte anklages for stivbeint konservatisme, har for lengst innført forbud mot fysisk avstraffelse av barn. En franskmann som tidligere i år var på ferietur i Skottland, fikk merke at britene praktiserer forbudet strengt.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer