Slåss for Allah

Væpnet opprør, kidnappinger og terror-anslag: Fra Tsjetsjenia til Kinas indre regioner kjemper militante muslimer en hellig krig hvor nasjonale motsetninger flyter sammen med religiøs fanatisme og narkotrafikk. De ville fjellene i Kaukasus og Sentral-Asia er blitt slagmark for en global islamsk revolusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig oftere kommer meldingene om at militante muslimer har slått til igjen. I august har russiske styrker utkjempet harde slag mot islamister i Dagestan. For få dager siden tok muslimske geriljasoldater fra Tadsjikistan gisler i nabolandet Kirgisistan. Opprørene i Dagestan kom fra Tsjetsjenia og ble ledet av den fryktede krigsherren Sjamil Basajev. Men kampene mot de gudløse russerne er mer enn en lokal konflikt: Det er en hellig krig. Basajevs uttalte mål er å opprette et større islamsk rike i Kaukasus. Han mener dette er en kampsak for alle rettroende muslimer. Ifølge russerne deltar islamister fra Pakistan, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater i opprøret. Betegnende nok er en av Basajevs kommandanter en jordaner ved navn Khattab.

Afghansk eksport

Det internasjonale tilsnittet blir stadig tydeligere i disse militære operasjonene, og soldater fra mange land særlig fra Midt - østen og Afrika deltar i kampene. Ofte er Afghanistan frihavn for de islamis-tiske grupperingene, og Taliban-bevegelsen er en viktig inspirasjonskilde for ekstremistene. I en årrekke har fundamentalister fra mange land kjempet en hellig krig i Afghanistan. Den mest kjente av disse er Osama bin Laden, som mistenkes for å ha stått bak bombeattentatene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i fjor. bin Laden finansierer nå den internasjonale elitebrigaden 055 som slåss sammen med Taliban for å vinne kontroll over hele Afghanistan.

Global revolusjon

Samtidig får de utenlandske soldatene anledning til å operere ut fra Taliban-kontrollert område. Delvis med utgangspunkt i Afghanistan føres væpnet opprør i alle nabolandene i Sentral-Asia og i flere tilstøtende områder. De lovløse tilstandene i Afghanistan gjør det også mulig å finansiere krigføringen gjennom utstrakt smugling, narko- og våpenhandel. Men parallelt har bin Laden og hans likesinnede et større mål. De fører en hellig krig mot alle «undertrykkere» av islam og muslimer. Dette er en global revolusjon som har «jøder og korsfarere» (les: Israel og Vesten/USA) som hovedfiender.

Bruhoder

De muslimske delene av det tidligere Sovjetunionen er meget interessante som både misjonsmark og for å få politisk kontroll i et større område. Både i Kaukasus og i Sentral-Asia har hellige krigere fått et bruhode. Og særlig i Sentral-Asia er det grunn til å tro at den «afghanske syken» religiøs fanatisme, krig og en narkotikabasert økonomi skal spre seg. Vår prestisje i regionen øker fordi vi i sannhet har innført muslimsk styre. Dette gjør amerikanerne og noen naboer svært nervøse, sier Talibans informasjonsminister Mullah Amir Khan Muttaqi til Far Eastern Economic Review. Han har et godt poeng. For ingen steder er motkreftene mot en islamsk revolusjon sterke. Både i Kaukasus og Sentral-Asia ligger økonomien i grus etter Sovjetunionens fall. En knust økonomi og millioner av mennesker som søker etter en mening med livet etter sammenbruddet av et politisk system, er en ønskedrøm for fanatikere som vil spre Guds ord med makt.