Slåss for Bush - bruker Elian

WEST PALM BEACH/MIAMI (Dagbladet): Floridas drøye en million eksilkubanere har kastet seg inn i kampen for at George W. Bush skal ende opp som USAs 43. president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atter en gang brukes den vesle båtflyktningen Elian Gonzalez som fanesak. Utenfor det vesle huset i Lille Havanna i Miami står svære plakater prydet med Elians bilde. Ved siden av «helgenen» Elian står Bush-plakater, og overalt er det minner fra de fem månedene seksåringen bodde hos grandonkel Lazaro og hans datter Marisleysis.

Flertall for Bush

Og for den som ikke husker Elian-saken, kan vi minne om den vesle kubanske gutten som ble plukket opp fra en bilring utenfor kysten av Florida for nøyaktig ett år siden. Moren og 13 andre druknet, og slektningene i Lille Havanna brukte amerikansk rettssystems mange smutthull for å hindre gutten i å reise hjem til faren på Cuba. Først i mai vendte gutten og faren tilbake til Cuba.

- Mer enn 75 prosent av eksilkubanerne slåss nå for at Florida skal akseptere at Bush er seierherren og USAs nye president. Vi har en sterk stemme, og Lille Havanna står samlet etter at vi tapte kampen for Elians frihet, sier en av Lille Havannas politiske ledere, Miguel Saavedra.

Bar overkropp

Vi møter Saavedra i den lille bakhagen hos Lazaro Gonzalez. Klatrestativet Elian brukte er borte. Lazaro sitter med bar overkropp i skyggen og later som han sover. Han snakker nesten ikke med journalister lenger. Broren Delfin er derimot vennligheten selv og vifter med alt som er plakater for å vise at Lille Havanna ikke har gitt opp kampen for det de kaller demokratiske rettigheter.

I West Palm Beach er pianolærer og psykolog Nancy E. Acosta-Guillen samlet utenfor rettsbygningen sammen med haug sinte eksilkubanere og andre Bush-tilhengere.

- Nå må det bli slutt på tullet, roper hun.

- Demokratene gjør opprør mot grunnloven. Bush har vunnet. Nå må noen få en slutt på nye opptellinger av stemmer. Clinton og demokratene er Castro-vennlige. De sendte Elian tilbake til Cuba. Det var en katastrofe for demokratiet. Castro har sikkert en finger med i spillet i alt valgkaoset også, sier flere av Nancys venner.

- Folk som roter med valgseddelen får skylde på seg selv, sier Bush-tilhengerne som kaller demokratenes uthaling av valget for en «fisketur».

Palm Beach County er det eneste distriktet av Floridas 67 distrikter som ikke har levert det sentrale valgstyret tall fra den nye opptellingen. Natt til i går bestemte de seg for å håndtelle alle de 425 000 stemmene som er avgitt, etter at en test viste store uregelmessigheter. Håndtellingen av 4600 stemmer viste at Gore fikk 19 nye stemmer, mens Bush fikk 14 nye stemmer. Den nye håndtellingen må være ferdig klokka 17 i morgen, ifølge loven i Florida.

I dag bestemmer en føderal dommer om den rettslige anmodningen fra Bush-leiren om å stoppe håndtellingen blir tatt til følge.

<B>KAMP:</B> Delfin Gonzaléz kjemper for Bush-seier - ved hjelp av Elián-plakater.