Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slåss for jobben

SV-leder Kristin Halvorsen står på sitt, og slåss for sitt politiske liv: Hun beklaget ikke, men fastholdt sin støtte til NATO-bombingen av serbiske mål da hun åpnet SV-landsmøtet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er Slobodan Milosevic kosovoalbanerne flykter fra i Kosovo. Vi kan ikke stille oss slik at Milosevic vinner krigen, sa SV-lederen.

Men samtidig poengterte hun at partiledelsen ikke har gitt noen blanco-fullmakt til NATO.

- SVs krav til regjeringen er at NATO ikke tillates å la prestisjehensyn hindre stans i bombingen, sa hun.

Ingen angrende synder

SV-lederen framsto ikke som noen angrende synder i sin tale til partiets høyeste organ - landsmøtet - torsdag.

Men hun vedgikk at krisen i Kosovo har stilt henne og den øvrige SV-ledelsen overfor vanskeligere valg enn den kalde krigen gjorde.

- Under den kalde krigen kunne vi orientere oss på refleks. Det NATO og USA var for, var vi imot. Best likte vi oss når vi kunne kjempe for den tredje vei, mot stormaktsinteressene, sa Kristin Halvorsen.

Hun oppfordret på nytt til en omfattende og storstilt «Marshall-plan» som kan bidra til å få krigsområdene på Balkan på beina igjen.

SV-lederen mente også at FN så vel som Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) må på banen for å sikre en varig fredsløsning på Balkan.

Avviste kritikken

SV-ledelsen er blitt kritisert for å ha sett bort fra folkeretten i sin støtte til bombingen. Halvorsen avviste denne kritikken.

- Folkeretten er viktig, og godt egnet til å behandle konflikter mellom land, men ikke borgerkriger og etniske konflikter. Nødretten, som er menneskenes rett til å slippe å bli drept, må gå foran, sa hun.

Hun viste til at SV tidligere har støttet aksjoner som har vært i strid med folkeretten, og nevnte Vietnams innmarsj i Kampuchea for å knekke Pol Pot og Tanzanias innmarsj i Uganda for å gjøre slutt på Idi Amins styre.

- Hva gjør vi når terrenget ikke lenger stemmer med kartet og partiprogrammet ikke lenger gir svaret, spurte hun landsmøtet.

Uenighet - en styrke

Hun mente at uenigheten kunne bli en styrke for partiet, og at målet måtte være å utvikle en politikk som gir flere svar.

- Slik kan man unngå å komme i en situasjon der valget står mellom det dårlige og nesten umulige, sa Halvorsen.

SV-lederen stilte også kritiske spørsmål ved økonomiske sanksjoner og boikott som virkemidler i kampen mot diktatur og regimer som bryter menneskerettigheter.

- Kombinasjonen Saddam Hussein og sanksjoner har tatt livet av flere enn kombinasjonen Saddam og bomber, sa SV-lederen, som tok til ordet for en ny debatt om disse spørsmålene i SV.

(NTB)

KAMPKLAR: SV-leder Kristin Halvorsen vek ikke en tomme da hun åpnet landsmøtet.