Slåss for livet

Det er nesten et under at Ap-leder Thorbjørn Jagland klarte å holde maska under gårsdagens partilederdebatt i NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han må ha vært mørbanket etter serien med blåveiser han har fått fra meningsmålingsinstitutter, egne ordførere og redaktører de siste dagene. Denne helgen slåss Jagland for sitt politiske liv.

- Til siste slutt

For nå viser også MMI 4 Fakta tall som vil ta nattesøvnen fra partiets strateger og tallknusere. Bare 29.1 prosent sier de vil stemme Ap mandag (se partibarometer og måling neste side).

Men selv dette tar Jagland med fatning. Da vi viste ham MMI-tallene etter partilederdebatten hadde han denne kommentaren:

- Det offentliggjøres meningsmålinger, som tar utgangspunkt i forskjellige spørsmål, hulter til bulter. Jeg tror det kan vippe begge veier. Vi har satset på valgkampens sluttfase. Blir det god valgdeltakelse tror jeg Ap kan gjøre et godt valg.

- Våre valgmedarbeidere har krav på at jeg jobber til siste slutt, sier han.

Presset

Jagland nekter å kommentere kritikken som er kommet mot ham fra egne rekker.

- Jeg vil ikke kommentere det. Jeg forventer at alle som er for at Ap skal gjøre et godt valg jobber for det. Men jeg har ikke virkemidler som kan hindre at slike ting kommer opp.

- Så denne debatten er ikke til gunst for Ap?

- Det er det ingen som mener. Og jeg kan ikke vikle med inn en slik diskusjon.

- Vil du fortsette som partileder hvis Ap gjøre et dårlig valg ned mot 29-28 prosent?

- Jeg er valgt enstemmig på Aps landsmøte. Det er over et år til neste.

Forslagene om å dele partiledervervet og statsministerkandidaturet med Jens Stoltenberg hadde ikke Jagland hørt om.

- Avviser du at det kan bli aktuelt med et ekstraordinært landsmøte for å avklare din situasjon som partileder?

- Jeg har ingen tanker om å gå av. Jeg har til hensikt å fortsette som leder for Arbeiderpartiet. Jeg skal fortsette valgkampen og kan ikke vikle meg inn i slike diskusjoner.

Spørsmålet er om Jagland ved sin opptreden i går kveld klarte å sette et skudd i hærskaren av hjemmesittere. Det er helt nødvendig for å hale i land et resultat som med velvilje kan tolkes som positivt.

All time low

Tallene fra den siste ukas meningsmålinger tyder på at Ap kan gjøre historiens dårligste valg.

Valgforskerne har ikke sammenlignbar statistikk som gir Ap en oppslutning på under 30 prosent. Man må tilbake til et unntaksår i 1925, mens Ap var splittet i tre, for å finne prosenttall på 20-tallet.

Seierherren

Høyreleder Jan Petersen hadde et helt annet utgangspunkt foran gårsdagens viktige tv-debatt. Høyre har hatt sterke meningsmålinger hele uka og ble i går kåret til den suverene valgkampvinneren av informasjonsbyrået Geelmuyden Kiese. Byrået har i samarbeid med en ekstern jury systematisk fulgt valgkampdekningen i de største avisene, TV2 og NRK. Foran entusiastiske partimedlemmer tok høyrelederen i mot prisen i går ettermiddag.

Geelmuyden Kiese mener at Jan Petersen fortsatt er «skikkelig, konservativ og litt kjedelig, men velgerne er blitt kjent med han, og han ser ut til å ha etablert en troverdighet på egne premisser.»

Men Høyres suksess skyldes i stor grad SV. Begge partier har fokusert på skolen, og de har hjulpet hverandre fram, mener informasjonsbyrået.

<B>DESPERAT: Thorbjørn Jagland kjempet som en løve under partidebatten i går.