Slåss for medalje til drept politimann

Politiets Fellesforbund er rasende på politiledelsen som ikke vil hedre Trond Berntsen som ble drept på Utøya.

PROTEST: Det er fullstendig uforstårlig for Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund at politiets ledelse ikke vil hedre Trond Berntsen som falt på Utøya.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PROTEST: Det er fullstendig uforstårlig for Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund at politiets ledelse ikke vil hedre Trond Berntsen som falt på Utøya. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et uvanlig krast brev tar Politiets Fellesforbund et oppgjør med fungerende politidirektør Vidar Refvik og Politidirektoratets behandling av politimannen Trond Berntsen, som ble drept av Anders Behring Breivik på Utøya i fjor sommer.

Vidar Refvik, som fungerer som politidirektør mens Øystein Mæland har permisjon, vil ikke gi Politiets hederskors til Trond Berntsen.

Avslaget er unntatt offentlighet. Dagbladet har fått referert deler av innholdet i avslaget.

Mette-Marits stebror Politibetjent Trond Berntsen, som er kronprinsesse Mette-Marits stebror, var den første Breivik skjøt ned og drepte på Utøya i fjor sommer.

Etter at en av Berntsens kolleger foreslo at han skulle hedres med Politiets hederskors, ville ikke fungerende politidirektør Vidar Refvik dele ut hedersbevisningen til Berntsen.

- Det er fullstendig uforståelig for Politiets Fellesforbund at politiets ledelse ikke vil hedre Trond Berntsen, sier forbundsleder Arne Johannessen til Dagbladet.

«Skuffelse og undring» I brevet som er sendt til politidirektør Øystein Mæland, med kopi til justisminister Grete Faremo, heter det:

«Det er med stor skuffelse og mye undring vi som fagforening, sammen med en lang rekke politiansatte, har registrert at Politidirektoratet har avslått å tildele politimannen Trond Berntsen Politiets hederskors etter at han ble drept under utøvelse av polititjeneste på Utøya 22. juli 2011».

Politiets Fellesforbund konstaterer at Berntsen grep inn overfor terroristen for å stoppe ham. I brevet heter det videre:

«Det er etter vår oppfatning ingen tvil om at Trond Berntsen grep inn for å beskytte øvrige personer på Utøya for den store fare han utvilsomt skjønte var under oppseiling. Hvis ikke det var tilfelle, ville han vel antakelig ha sikret sin sønn og seg selv når han så hvilke enorm fare som truet ved at en falsk politimann med våpen ankom Utøya, kort tid etter bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet».

Kraftige reaksjoner Internt i politiet har reaksjonene blant tjenestemenn vært kraftige.

- Det er en politimanns plikt å gripe inn, og det var nettopp det Trond Berntsen gjorde, sier Arne Johannessen.

Dagbladet får bekreftet at det ikke er tilfeldig at brevet er stilet til politidirektør Øystein Mæland og ikke til fungerende politidirektør Vidar Refvik. Fellesforbundet setter sin lit til at Mæland og justisminister Grete Faremo forstår reaksjonene i politiet og omgjør beslutningen.

- Det var sterke reaksjoner internt i politiet og i lokalmiljøet i Øvre Eiker - hvor Trond Berntsen kom fra — at ingen representanter fra regjeringen var til stede i begravelsen til Berntsen. Verken statsråder eller noen fra Politidirektoratet kom i begravelsen, sier Arne Johannessen.

Fungerende politidirektør Vidar Refvik har tidligere begrunnet avslaget slik overfor Dagbladet:

- Til tross de tragiske omstendighetene, finner direktoratet ikke å kunne tildele hederskorset i dette tilfellet.

DREPT PÅ UTØYA: Trond Berntsen. Foto: Privat
DREPT PÅ UTØYA: Trond Berntsen. Foto: Privat Vis mer